Pica: Az evészavar, amely a vágyak világába vezet

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 7 perc

Mai cikkünkben áttekintjük a pica definícióját, jellemzőit és a kialakulásához vezető okokat. Részleteiben elemezzük, hogyan lehet felismerni a pica jeleit, valamint bemutatjuk a gyermekek és terhes nők között gyakori előfordulását.

Emellett megvizsgáljuk a pica egészségügyi következményeit és a kezelési lehetőségeket. Cikkünk célja a tudatosság és a megelőzés ösztönzése, hogy segítsünk az érintetteknek és azoknak, akikkel kapcsolatban vannak, megérteni és kezelni ezt az evészavart, amely sokak életét érinti.

Pica – Mi is ez pontosan?

A pica evészavar olyan állapot, amelyben az egyén abnormális vágyat érez nem ételnek számító anyagok, például homok, haj, fű, ruhadarabok, papír, festék, fa vagy fém iránt, és ezeket fogyasztja is. A pica jellemzően tartós és ismétlődő vágyat jelent az ilyen anyagok iránt, amelyek semmilyen táplálékértékkel nem rendelkeznek.

A pica-t általában két fő típusra osztják:

 1. Geofágia: Ebben az esetben az egyén földet, homokot, kavicsot vagy más ásványi anyagokat fogyaszt. Ez a forma gyakran társulhat tápanyaghiányokkal, például vas vagy cink hiányával.
 2. Nichtofágia: Ez a típus magában foglalja a nem élelmiszernek számító anyagok, például haj, festék, műanyag, papír vagy textília fogyasztását. Ez a forma gyakran pszichológiai vagy érzelmi tényezőkhöz kapcsolódik, mint például szorongás, stressz, traumák vagy fejlődési rendellenességek.

A pica általában gyermekeknél, serdülőknél és terhes nőknél fordul elő gyakrabban, bár bármely életkorban előfordulhat. Az okok, amelyek hozzájárulhatnak a pica kialakulásához, változatosak lehetnek. Néha táplálkozási hiányosságok, például vashiány vagy cinkhiány állhatnak a háttérben.

Azonban a pica gyakran összefügg más pszichológiai vagy érzelmi problémákkal, és az egyénnek lehet szüksége terápiára a kezeléséhez.

Fontos megjegyezni, hogy a pica nemcsak egészségügyi kockázatot jelenthet, hanem a nem élelmiszernek számító anyagok lenyelése vagy rágása súlyos sérüléseket is okozhat a szervezetben, beleértve a bél elzáródását vagy mérgező anyagokkal való mérgezést.

Hogyan lehet felismerni a pica jeleit?

A pica jeleinek felismerése fontos a diagnózis és a kezelés szempontjából. A következő jelek és tünetek utalhatnak a pica jelenlétére:

 • Az állandó vágy nem ételnek számító anyagok iránt: Az egyén rendszeresen és jelentős mennyiségben kívánja és fogyasztja az olyan anyagokat, amelyek nem élelmiszernek számítanak, például homok, haj, festék, papír stb.
 • A nem élelmiszernek számító anyagok rágása vagy lenyelése: Az egyén valóban rágja vagy lenyeli ezeket az anyagokat, és nem csak a szokásos módon manipulálja vagy érinti őket.
 • Az anyagokhoz való vonzódás: Az egyén érzelmileg kapcsolódik az adott anyagokhoz, és élvezi a velük való kölcsönhatást.
 • Ismétlődő viselkedés: A pica jellemzően hosszabb ideig fennálló és ismétlődő vágyat és viselkedést jelent az nem élelmiszernek számító anyagok iránt.
 • Táplálkozási problémák vagy hiányosságok: A pica gyakran társulhat táplálkozási hiányosságokkal, például vashiánnyal vagy cinkhiánnyal, ami azért is jelentkezhet, mert az egyén nem megfelelő mennyiségű táplálékot fogyaszt a nem élelmiszernek számító anyagok miatt.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a fent említett jelek önmagukban nem elegendőek a pica diagnózisához. A pontos diagnózist csak egy szakképzett egészségügyi szakember, például pszichológus vagy pszichiáter állíthatja fel, miután részletes értékelést és vizsgálatot végez az egyén esetében.

Mi vezethet a pica kialakulásához?

A pica kialakulásának okai változatosak lehetnek, és több tényező együttes hatása is szerepet játszhat.

Néhány közös tényező és ok a következők:

 • Táplálkozási hiányosságok: A pica gyakran társulhat tápanyaghiányokkal, például vashiány vagy cinkhiány. Azok az egyének, akik nem megfelelő mennyiségű táplálékot fogyasztanak vagy akiknek étrendjében hiányoznak bizonyos tápanyagok, nagyobb eséllyel kívánhatnak nem élelmiszernek számító anyagokat.
 • Pszichológiai és érzelmi tényezők: A pica gyakran kapcsolódik pszichológiai vagy érzelmi problémákhoz, mint például szorongás, stressz, traumák vagy fejlődési rendellenességek. Az ilyen tényezők befolyásolhatják az étkezési szokásokat és vágyakat, és a nem élelmiszernek számító anyagokhoz való vonzódást eredményezhetik.
 • Fejlődési rendellenességek vagy neurológiai problémák: Néhány esetben a pica a fejlődési rendellenességekkel vagy neurológiai problémákkal, mint például az autizmus spektrumzavarral, összefüggésbe hozható. Ezek a körülmények befolyásolhatják az egyén érzékelését és reakcióit az élelmiszerrel kapcsolatban.
 • Tanulás és utánzás: Gyakran előfordul, hogy a pica az utánzás eredményeként alakul ki. Ha valaki a környezetében láthatja, hogy mások nem élelmiszernek számító anyagokat fogyasztanak, például családtagok vagy barátok, az ő viselkedésüket utánozhatja.
 • Kulturális és környezeti tényezők: A kultúra és a környezet is befolyásolhatja a pica kialakulását. Például olyan kultúrákban vagy közösségekben, ahol a nem élelmiszernek számító anyagok fogyasztása elfogadott vagy szokásos, nagyobb eséllyel alakul ki a pica.

Fontos megjegyezni, hogy minden eset egyedi lehet, és nem minden esetben azonos okok vezetnek a pica kialakulásához. A pontos okok az egyéntől, a környezettől és az egyén egyéb körülményeitől függhet.

Pica gyermekeknél és terhes nőknél

Pica gyermekeknél és terhes nőknél gyakran előforduló jelenség. Íme néhány információ a pica jellemzőiről és kezeléséről ezen csoportokban:

Pica gyermekeknél

 • Előfordulás: A pica gyermekeknél gyakoribb, különösen a 2-6 éves korosztályban, amikor a gyerekek kíváncsisága és felfedező viselkedése a legmagasabb szinten van.
 • Anyagok és tárgyak: A gyermekek általában olyan nem élelmiszernek számító anyagokat vagy tárgyakat fogyasztanak, mint homok, föld, festék, haj, papír vagy műanyag.
 • Okok: A pica gyermekeknél gyakran társulhat a normális életkorral összefüggő kíváncsisággal és felfedező viselkedéssel. Bizonyos esetekben azonban lehet, hogy tápanyaghiány, érzelmi problémák vagy fejlődési rendellenességek is szerepet játszanak.
 • Kezelés: A pica kezelése gyermekeknél többféle terápiás megközelítést foglalhat magában. Ezek közé tartozhat a szülők felvilágosítása és tájékoztatása a pica-ról, az élelmiszer- és tápanyag-igények kielégítése, a viselkedésterápia, a pozitív megerősítés és a megfelelő környezet kialakítása.

Pica terhes nőknél

 • Előfordulás: Terhes nőknél a pica kialakulása gyakori jelenség. Becslések szerint a terhes nők 25-30%-a tapasztal valamilyen formájú pica-t.
 • Anyagok és tárgyak: A terhes nők általában olyan nem élelmiszernek számító anyagokat fogyasztanak, mint jég (pagofágia), agyag (geofágia), szén vagy szappan.
 • Okok: A terhesség alatt fellépő hormonális változások, a tápanyaghiányok, a szorongás, a stressz és az émelygés vagy hányás érzése hozzájárulhatnak a pica kialakulásához.
 • Kezelés: A pica kezelése terhes nőknél összetett lehet, mivel az egyén állapotára és az esetleges tápanyaghiányokra is figyelemmel kell lenni. Az orvos által felírt vitamin- és ásványianyag-pótlás, pszichológiai támogatás, étkezési tanácsadás és terápiás beavatkozások alkalmazhatók. Fontos az is, hogy a terhes nők támogatást kapjanak és tájékoztatást arról, hogy a pica viselkedés nem biztonságos és kockázatos lehet a saját és a magzat számára.

Fontos megjegyezni, hogy mind gyermekeknél, mind terhes nőknél a pica kezelése egyénre szabottan történik. A szakemberek, mint például orvosok, pszichológusok vagy dietetikusok, segítséget nyújthatnak a megfelelő kezelési terv kidolgozásában és a támogatás nyújtásában.

A kezelés célja a nem élelmiszernek számító anyagok fogyasztásának csökkentése, a tápanyagigények kielégítése és az alapvető egészség és biztonság megőrzése.

Fontos azonban megjegyezni, hogy mindig fontos az orvossal konzultálni, ha pica-tüneteket tapasztalnak a gyermek vagy terhes nő esetében, hogy megfelelő kezelést és gondozást biztosítsanak.

Pica megelőzése és tudatosság

A pica megelőzése és a tudatosság fokozása fontos azzal a céllal, hogy csökkentsük az evészavar előfordulását és felhívjuk a figyelmet erre a jelenségre.

Íme néhány módszer és ajánlás a pica megelőzésére és a tudatosság növelésére:

 • Táplálkozási oktatás és tudatosság: Fontos az egészséges táplálkozásról és az élelmiszerek tápanyagtartalmáról való ismeretek terjesztése. Az oktatási intézményekben, egészségügyi szervezetekben és közösségekben szükség van az egészséges étrend fontosságáról és a nem élelmiszernek számító anyagok veszélyeiről szóló információk terjesztésére.
 • Szülői és gondozói szerep: A szülőknek és gondozóknak fontos szerepük van a gyermekek és a terhes nők egészséges táplálkozásának és viselkedésének kialakításában. Fontos, hogy jó példát mutassanak, támogassák a megfelelő étkezési szokásokat, és figyeljenek a gyanús viselkedésre vagy jelekre.
 • Környezeti biztonság: Fontos, hogy a nem élelmiszernek számító anyagokat távol tartsuk a gyermekek és a terhes nők elérhetőségétől. Gyermekek esetében ellenőrizni kell a környezetüket, például a játékokat, hogy ne tartalmazzanak veszélyes anyagokat.
 • Stresszkezelés és érzelmi támogatás: A stressz és az érzelmi problémák kapcsolódhatnak a pica kialakulásához. Ezért fontos a megfelelő stresszkezelési módszerek, például a relaxáció, meditáció, vagy pszichológiai támogatás alkalmazása. Az érzelmi támogatás és az egyéb lelki segítségnyújtás is segíthet megelőzni vagy kezelni az evészavarokat.
 • Korai felismerés és beavatkozás: A pica korai felismerése és kezelése fontos. Ha gyermekeknél vagy terhes nőknél gyanús viselkedést vagy tüneteket észlelünk, fontos az orvossal vagy egy szakemberrel történő konzultáció, hogy megfelelő támogatást és kezelést biztosítsanak.
 • Közösségi tudatosság és felvilágosítás: Fontos szerepet játszik a pica és más evészavarokról való nyilvános beszélgetés és tájékoztatás. Felvilágosító kampányok, ismeretterjesztő események vagy előadások szervezése, valamint a médiában való figyelemfelhívás segíthet abban, hogy a nagyközönség és a szülők tisztában legyenek a pica tüneteivel, kockázataival és kezelésével.
 • Közösségi támogató csoportok: Kapcsolódás olyan támogató csoportokhoz vagy online közösségekhez, amelyek segítenek az embereknek megosztani tapasztalataikat és támogatást nyújtani egymásnak. Ezek a csoportok lehetővé teszik az érzelmek és információk megosztását, valamint segíthetnek abban, hogy az egyén ne érezze magát egyedül a helyzetével.
 • Átfogó egészségügyi ellátás: Az egészségügyi rendszereknek és szolgáltatóknak fontos szerepük van a pica megelőzésében és kezelésében. Az egészségügyi ellátásnak magában kell foglalnia az oktatást, a korai felismerést, a diagnózist és a megfelelő kezelési lehetőségek biztosítását.

Az elővigyázatosság, a megelőzés és a tudatosság segíthet abban, hogy a pica és más evészavarok előfordulása csökkenjen, valamint hogy az érintettek időben megkapják a szükséges segítséget és támogatást.

Fontos azonban megjegyezni, hogy minden eset egyedi, és a kezelésnek az egyénre szabottnak kell lennie a legjobb eredmények elérése érdekében.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója