Mi az a BMI és miért kell figyelni rá?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

A BMI (testtömegindex) egy olyan mutatószám, amely az egyén testtömegét osztja a testmagasság négyzetével. A BMI segítségével megbecsülhető az egyén testtömegének aránya a testmagasságához viszonyítva, és általában az egészségi állapotra vonatkozóan is utalhat.

Mi is az a BMI (testtömegindex)?

A BMI egy rövidítés (Body Mass Index), ami magyarul testtömegindexet jelent. Ez a kis érték megmondja, hogy a jelenlegi testsúlyunk alapján el vagyunk-e hízva vagy sem – illetve ennél egy kicsivel többet is elárul rólunk, de az egyszerűség kedvéért most maradjunk ennél.

Fontos figyelni a BMI értékre, mivel az alacsony vagy magas BMI érték jelentős egészségügyi kockázatokat jelenthet. Az alacsony BMI érték alacsony testtömeget jelenthet, ami az alultápláltság jele lehet, és kockázatot jelenthet a betegségekre való ellenálló képesség csökkenésére, a csonttömegvesztésre, valamint a hormonális rendellenességekre.

A magas BMI érték pedig azt jelenti, hogy az egyén túlsúlyos vagy elhízott, ami kockázatot jelenthet a cukorbetegségre, a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, a magas vérnyomásra és a különböző típusú rákos megbetegedésekre. Ezért fontos figyelni a BMI értékre, és a megfelelő testtömeg-tartományban tartani az egyént.

A számítási módot Dr. Hall találta ki a kutatásai alapján. Ezt az egész módszert azért találták ki, hogy bárki könnyedén megállapíthassa, hogy a testsúlya megfelelő-e vagy sem.

A számítás módja az évek során egyre pontosabbá vált, ezért mostanra már egészen jól meg tudja mondani a BMI, hogy ideális-e a testsúlyunk vagy sem.

Hogyan számítható ki a BMI?

A BMI, vagyis a testtömeg-index egy egyszerű arányossági képlet, amelyet a testtömeg (kilogrammban) és a testmagasság négyzetének (méterben) hányadosaként számítanak ki. A képlet a következő:

BMI = Testtömeg (kg) / Testmagasság (m)​²

A BMI kiszámításának lépései:

  1. Mérd meg a testtömeged kilogrammban.
  2. Mérd meg a testmagasságod méterben.
  3. Emeld négyzetre a testmagasságot (szorozd meg önmagával).
  4. Oszd el a testtömeget a négyzetre emelt testmagassággal.

Példák a BMI kiszámítására:

Példa 1:

  • Testtömeg: 70 kg
  • Testmagasság: 1,75 m
  • Számítás: 70 / 1,75² = 70 / 3,0625 ≈ 22,857
  • BMI: Körülbelül 22,86, ami az egészséges súlytartományba esik.

Példa 2:

  • Testtömeg: 90 kg
  • Testmagasság: 1,60 m
  • Számítás: 90 / 1,60​² = 90 / 2,56 ≈ 35,156
  • BMI: Körülbelül 35,16, ami az elhízás kategóriájába esik.

Ezek a példák bemutatják, hogyan lehet a BMI-t kiszámítani a gyakorlatban. Az eredményt ezután összehasonlíthatják a BMI kategóriákban megadott értékelési tartományokkal, hogy megállapítsák a súlytartományt és az esetleges egészségügyi kockázatokat.

BMI értékelési tartományok

A BMI (testtömeg-index) értékelési tartományai különböző súlycsoportokat jelölnek, amelyek segítenek értékelni egy személy súlyát egészségügyi szempontból.

Íme egy áttekintés arról, mit jelentenek a különböző BMI kategóriák, különösen az egészséges, túlsúlyos és elhízott tartományok:

  1. Alultápláltság (BMI < 18,5):
    • Ebben a kategóriában a BMI érték 18,5 alatti, ami azt jelzi, hogy a személy alultáplált vagy túl sovány lehet. Ez növelheti a tápanyaghiány és más egészségügyi problémák kockázatát.
  2. Normál súly (BMI 18,5–24,9):
    • A 18,5 és 24,9 közötti BMI érték az egészséges súlytartományt jelzi. Ez azt sugallja, hogy a személynek alacsonyabb a krónikus betegségekkel, mint a szívbetegség vagy a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.
  3. Túlsúly (BMI 25–29,9):
    • Ebben a tartományban a BMI 25 és 29,9 között van. A túlsúly azt jelzi, hogy a személynek nagyobb az esélye bizonyos egészségügyi problémákra, mint a magas vérnyomás, a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség.
  4. Elhízás I. fok (BMI 30–34,9):
    • A 30 és 34,9 közötti BMI érték az elhízás I. fokozatát jelöli. Ebben a kategóriában már komolyabb egészségügyi kockázatokkal kell számolni, beleértve a szívbetegséget, a cukorbetegséget és a mozgásszervi problémákat.
  5. Elhízás II. fok (BMI 35–39,9):
    • Ez a tartomány az elhízás II. fokozatára utal. Itt a súly miatti egészségügyi kockázatok még magasabbak, és számos krónikus betegség kialakulásának valószínűsége is jelentősen nő.
  6. Súlyos elhízás (BMI ≥ 40):
    • 40-es vagy annál magasabb BMI a súlyos elhízást jelöli. Ez a kategória a legmagasabb egészségügyi kockázatokkal jár, beleértve a szívbetegségek, a cukorbetegség, a mozgásszervi rendellenességek és bizonyos típusú rákok kockázatát.

Fontos megjegyezni, hogy a BMI egy általános iránymutatás, és nem veszi figyelembe az izomtömeg, a testösszetétel, az etnikai hátteret és más tényezőket, amelyek befolyásolhatják az egészségi állapotot. Ezért mindig érdemes orvossal konzultálni a BMI értékek pontos egészségügyi értelmezése érdekében.

Miért nem mindig pontos a BMI?

A BMI (testtömeg-index) széles körben használt mérőszám a testtömeg egészségügyi értékelésére, de korlátai és kritikái is vannak, amelyek megkérdőjelezik annak pontosságát bizonyos esetekben.

Miért nem mindig pontos a BMI?

  1. Nem veszi figyelembe a testösszetételt:
    • A BMI csak a testtömeg és magasság arányát méri, nem veszi figyelembe a testzsír és az izomtömeg arányát. Például egy izmos és alacsony zsírtartalmú személynek magas BMI-je lehet, ami tévesen túlsúlynak vagy elhízásnak minősülhet.
  2. Nem differenciál a zsír elhelyezkedése között:
    • A zsír elhelyezkedése, különösen a hasi zsír, fontos egészségügyi kockázati tényező. A BMI nem tesz különbséget a különböző testrészeken felhalmozódó zsír között, ami befolyásolhatja a betegség kockázatának értékelését.
  3. Nem alkalmazkodik az életkori és nemek közötti különbségekhez:
    • Az idősebb emberek hajlamosabbak a zsír felhalmozódására, még normál BMI mellett is, míg a nők általában több testzsírt tartanak fenn, mint a férfiak. A BMI nem veszi figyelembe ezeket a természetes eltéréseket.
  4. Nem figyelembe vett etnikai különbségek:
    • Különböző etnikai csoportoknál a testzsír eloszlása és annak egészségügyi hatásai eltérőek lehetnek. Például bizonyos ázsiai populációkban alacsonyabb BMI mellett is magasabb lehet a krónikus betegségek kockázata.

Testösszetétel és izomtömeg figyelmen kívül hagyásának problémái:

  • Izmos emberek esetében:
    • Az izmos emberek, mint az atléták, gyakran rendelkeznek magasabb testtömeggel az izomtömeg miatt, ami magas BMI-t eredményezhet. Ez tévesen túlsúlynak vagy elhízásnak minősíthető, miközben valójában alacsony testzsír-százalékkal rendelkeznek.
  • Idősebb felnőtteknél:
    • Az idősebbeknél a csökkenő izomtömeg miatt a BMI nem tükrözi pontosan a testzsír növekedését. Egy „normál” BMI-jű idős embernek magasabb testzsír-százaléka lehet, ami növeli az egészségügyi kockázatokat.

Összegzésként, bár a BMI hasznos eszköz a populációs szintű egészségügyi felmérésekhez, korlátai miatt nem biztosít teljes képet az egyén egészségi állapotáról. Az orvosok gyakran további méréseket, például testösszetétel elemzést, hasi zsír méréseket és egyéb egészségügyi mutatókat is figyelembe vesznek az egészségügyi állapot pontosabb értékeléséhez.

Főkép forrása: health.clevelandclinic.org

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója