Az ölelés 7 egészségügyi előnye

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Az ölelés a kommunikáció természetes emberi formája, és az egyik legfontosabb cselekvés az emberek között. Ez emberi fejlődésünk és egészségünk szerves része.

Ölelünk, ha szomorúak, örömteliek vagy boldogok vagyunk. Ezen érzések kifejezése és a bizalom kiépítése másokkal egészségesebb élethez vezet.

Az ölelésnek számos egészségügyi előnye van. Amellett, hogy megnyugtat, ma további előnyökről fogunk beszélni, és arról, hogy miért jó ezt a műveletet gyakrabban véghez vinni.

Az ölelés jótékony hatásai

1. Az ölelés segít csökkenteni a stresszt és a szorongást

Ha valaki a közelünkben ideges vagy szomorú, természetes reakciónk az, hogy megöleljük és megvigasztaljuk. De ez a művelet nem csak az ölelésre szoruló személyen segít.

A fizikai érintésről kimutatták, hogy csökkenti a stresszszintet és megnyugtatja az embert, de ugyanúgy hat az ölelést adó személyre is. Boldoggá tesz, és a boldogság egészséges elméhez vezet.

2. Az ölelés segíti a gyermekek agyának egészséges fejlődését

A gyerekeknek is ölelésre van szükségük. Ez nemcsak megnyugtató számukra, hanem segíti a növekedésüket is. Az emberi érintkezés segíti őket egészséges és erős agy fejlesztésében, az ölelés pedig az egyik legpozitívabb érzékszervi stimuláló dolog, amelyre a kicsiknek szükségük van agyuk növekedéséhez.

A Genetic Psychology Monographs közzétett egy tanulmányt, amely megállapította, hogy azok a babák, akik további 20 percnyi fizikai érintést kaptak egy ölelésen keresztül, magasabb pontszámot értek el a fejlődési értékelések során.

Azok a csecsemők, akik kevesebb ölelést kaptak ebben a tíz hetes időszakban, drámaian alacsonyabb agyfejlődést mutattak.

3. Az ölelés boldogabbá tehet

Az oxitocin egy olyan vegyi anyag a szervezetünkben, amelyet a tudósok néha „ölelési hormonnak” neveznek. Ennek az az oka, hogy szintje megemelkedik, ha megölelünk, megérintünk vagy közel ülünk valakihez. Az oxitocin a boldogsághoz és a stressz csökkentéséhez kapcsolódik.

A tudósok azt találták, hogy ez a hormon erős hatással van a nőkre. Az oxitocin csökkenti a vérnyomást és a noradrenalin stresszhormon szintjét.

Egy tanulmány kimutatta, hogy az oxitocin pozitív előnyei azoknál a nőknél voltak a legerősebbek, akiknek jobb volt a kapcsolatuk és gyakrabban ölelkeztek szeretett partnerükkel. A nők az oxitocin pozitív hatásait is észrevették, amikor szorosan ölelték csecsemőjüket.

4. Az ölelés segít kommunikálni másokkal

A legtöbb emberi kommunikáció verbálisan vagy arckifejezéseken keresztül történik. De az érintés egy másik fontos módja annak, hogy az emberek üzeneteket küldjenek egymásnak.

A tudósok azt találták, hogy egy idegen személy képes volt az érzelmek széles skáláját kifejezni egy másik személy felé azáltal, hogy megérintette testének különböző részeit. Néhány kifejezett érzelem a harag, a félelem, az undor, a szeretet, a hála, a boldogság, a szomorúság és az együttérzés.

Az ölelés nagyon megnyugtató és kommunikatív érintés.

5. Az ölelés javítja a vérnyomást

Bebizonyosodott, hogy egy ölelés segíthet a szív egészségének megőrzésében. Ezt egy tanulmány is megerősíti, amelyben 66 afro-amerikai és 117 kaukázusi szerelmes vagy élettársi kapcsolatban élő pár vett részt. A résztvevők fele ölelkezhetett és megérinthették egymást, míg a többiek nem.

Azok a párok, akiknek megengedték az érintést, alacsonyabb vérnyomást mutattak, miközben ellazultak és szeretve érezték magukat.

Boldogabb leszel, ha valakivel jól érzed magad.

6. Az ölelés erősíti az immunrendszert

Ölelésünkkor felszabadul az oxitocin hormon. Az oxitocin magasabb szintje csökkentheti a gyulladást és elősegítheti a sebek gyorsabb gyógyulását.

Amikor ölelkezünk, akkor keveredő baktériumoknak és kórokozóknak teszed ki magad, és ezáltal természetes módon erősíted az immunrendszeredet.

7. Az ölelés csökkenti a félelmeinket

A tudósok azt találták, hogy az érintés csökkentheti a szorongást az alacsony önértékelésű emberekben. Az érintés megakadályozhatja az embereket abban, hogy elszigeteljék magukat, ha halandóságukra emlékeztetik őket.

Azt találták, hogy még egy élettelen tárgy – jelen esetben egy mackó – megérintése is csökkentette az emberek létezésükkel kapcsolatos félelmeit.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója