PPT – A terhesség utáni pajzsmirigygyulladás és hatásai

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

A PPT (Post-Partum Thyreoiditis) jelensége a terhesség után bekövetkező utólagos terhességi pajzsmirigygyulladást jelenti, amely befolyásolhatja a nők pajzsmirigyének működését és jólétét.

Ez a gyakori állapot összefüggésbe hozható az immunrendszer változásaival és a terhesség alatti hormonális változásokkal. A cikkünkben áttekintjük a PPT-t, beleértve a kialakulásának okait, a tüneteket, a diagnózist és a kezelési lehetőségeket.

Mi is az a PPT (post-partum thyreoiditis)?

Először is, fontos tisztázni, hogy a PPT (Post-Partum Thyreoiditis) a szülés utáni pajzsmirigygyulladást jelenti.

A PPT egy olyan autoimmun betegség, amely a terhesség utáni időszakban, általában a szülés utáni hat hónapon belül jelentkezik. Ez a pajzsmirigy gyulladásos folyamatával jár, amely a terhesség alatt bekövetkező hormonális változásokhoz kapcsolódik.

A pontos okok nem teljesen ismertek, de feltételezik, hogy az autoimmun folyamatban részt vevő immunrendszeri reakciók játszanak szerepet. Az autoimmun betegségekben az immunrendszer hibásan támadja meg a szervezet saját szöveteit. A terhesség alatt a női immunrendszer gátlás alatt áll, hogy elkerülje a magzat elutasítását, és a szülés után fellépő hormonális változásokkal újraaktiválódhatnak az autoimmun folyamatok.

A PPT tünetei változóak lehetnek és egyénenként eltérhetnek. Azonban általában két fázisban jelentkeznek:

 1. Hiperaktivitás (hyperthyreosis) fázis: Ez a fázis a gyulladásos folyamat kezdetén következik be. A tünetek közé tartozhatnak a szívdobogás, a remegés, a hőérzet, a fokozott izzadás, a szorongás, az alvászavarok, a fokozott étvágy és a fogyás.
 2. Hipofunkció (hypothyreosis) fázis: Ebben a fázisban a pajzsmirigy funkciója alábbhagy, és a tünetek a pajzsmirigy alulműködésére utalnak. Ilyen tünetek lehetnek a fáradtság, a hideg érzés, a súlygyarapodás, a székrekedés, a hangulatzavarok, a bőrszárazság és a hajhullás.

Fontos megjegyezni, hogy a tünetek és a betegség súlyossága egyéni lehet, és az esetek egy részében a pajzsmirigy működése visszatérhet a normális állapotba.

A PPT diagnózisa és differenciáldiagnosztikája

A PPT (Post-Partum Thyreoiditis) diagnózisa és differenciáldiagnosztikája az alábbiak szerint történhet:

 1. Anamnézis és kórtörténet: Az orvos megkérdezi a beteget a terhességét követő tünetekről és a pajzsmirigy problémákról, valamint az esetleges autoimmun betegségekről vagy családi előfordulásokról.
 2. Fizikális vizsgálat: Az orvos megvizsgálja a beteget, beleértve a pajzsmirigy tapintását is, hogy észlelje a megnagyobbodást vagy az esetleges pajzsmirigy eltéréseket.
 3. Vértesztek: A következő vérvizsgálatok segítenek a diagnózisban és a differenciáldiagnosztikában: Pajzsmirigy hormonok (TSH, T4, T3) szintjének mérése: A PPT esetén a TSH (tirotropin) szintje lehet magas vagy alacsony a normál tartományon belül. Pajzsmirigy autoantitestek kimutatása: A TPO (tiroid peroxidáz) és a TG (tiroglobulin) ellenes antitestek jelenléte megerősítheti az autoimmun eredetet.
 4. Ultrahang vizsgálat: Az ultrahangos vizsgálat segíthet az esetleges pajzsmirigygyulladás, megnagyobbodás vagy pajzsmirigy csomók kimutatásában.

Differenciáldiagnosztikai szempontból más pajzsmirigybetegségeket kell kizárni, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak, például:

 1. Hashimoto-betegség: Autoimmun pajzsmirigybetegség, amely általában pajzsmirigy alulműködést okoz.
 2. Graves-Basedow-kór: Autoimmun betegség, amely pajzsmirigy túlműködést okoz.
 3. Átmeneti pajzsmirigygyulladás: A terhesség alatt vagy szülés után fellépő gyulladás, amely átmeneti pajzsmirigy működési zavarokat okozhat.

A differenciáldiagnózis során az orvos az anamnézis, a fizikális vizsgálat, a vértesztek és az esetleges képalkotó vizsgálatok kombinációját használja a PPT és más hasonló betegségek elkülönítésére. Az orvos általában tapasztalata és szakértelme alapján dönt a diagnózisról és a megfelelő kezelésről.

Kezelési lehetőségek és terápiás megfontolások a PPT esetén

 1. Tüneti kezelés: Az esetleges tünetek, mint például a szívdobogás, a szorongás vagy az alvászavarok enyhítésére különböző gyógyszerek alkalmazhatók. Az orvos általában a tünetek súlyosságától függően javasolhat béta-blokkolókat (például propranolol), szorongás elleni gyógyszereket vagy egyéb támogató kezeléseket.
 2. Pajzsmirigy hormonpótlás: Amennyiben a pajzsmirigy funkciója alulműködésre fordul át, és a pajzsmirigy hormonok (T4 és T3) szintje csökken, pajzsmirigy hormonpótlást írhatnak elő. Az orvos általában levothyroxin (T4 hormon) készítményt írhat fel, hogy normalizálja a pajzsmirigy hormonszintet.
 3. Figyelés és követés: Fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés és követés, hogy nyomon kövessék a pajzsmirigy működését és az esetleges változásokat. A vérvizsgálatok és a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata segíthetnek a pajzsmirigy állapotának monitorozásában.
 4. Életmódbeli változtatások: Egészséges életmódbeli változtatások, mint például a kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a stresszkezelés, hozzájárulhatnak az általános jólléthez és a hormonális egyensúlyhoz.

Fontos megemlíteni, hogy a PPT általában átmeneti állapot, és a pajzsmirigy működése általában magától normalizálódik idővel. Azonban néhány esetben a pajzsmirigy funkciója véglegesen megváltozhat, és tartós pajzsmirigybetegség alakulhat ki.

A legjobb gyakorlat az, hogy konzultáljunk endokrinológussal vagy más szakemberrel, aki a PPT kezelésében jártas, és a legmegfelelőbb kezelési tervet tudja javasolni az egyedi eset alapján.

A PPT és a terhesség közötti összefüggések és hatások

 • Terhesség alatti kockázat: A PPT kialakulása fokozott kockázatot jelent a terhesség után. Azoknál a nőknél, akik már korábban autoimmun pajzsmirigybetegségben szenvedtek vagy családi előfordulása van, nagyobb az esély a PPT kialakulására. Emellett az előző terhességek során tapasztalt pajzsmirigyproblémák vagy pajzsmirigy-antitestek jelenléte is növelheti a kockázatot.
 • Hormonális változások: A terhesség során jelentős hormonális változások következnek be a szervezetben. A terhesség alatti hormonális állapot befolyásolhatja a pajzsmirigy működését. Bizonyos esetekben ez a pajzsmirigy gyulladásos reakcióját eredményezheti a terhesség után.
 • Pajzsmirigyhatások a terhességre: A pajzsmirigybetegségek, ideértve a PPT-t is, hatással lehetnek a terhességre és a magzat egészségére. Ha a pajzsmirigy működése nem megfelelő, ez befolyásolhatja a terhesség kimenetelét, beleértve a vetélést, a koraszülést és a magzati fejlődési problémákat.
 • Utóhatások és további terhességek: A PPT-ben szenvedő nők esetében későbbi terhességek során fokozott kockázat lehet a pajzsmirigybetegség kiújulására vagy más pajzsmirigy rendellenességek kialakulására. Ezért fontos az alapos utánkövetés és a pajzsmirigy rendszeres monitorozása a későbbi terhességek során.

Az előforduló hatások és összefüggések egyéni lehetnek, és az esetek változhatnak. Fontos, hogy a terhes nők, akiknél pajzsmirigy problémák jelentkeznek vagy fennáll a kockázat, rendszeres orvosi ellenőrzést kapjanak és szükség esetén megfelelő kezelést is.

A PPT megelőzése

A PPT megelőzése nem teljesen lehetséges, mivel pontos okai még nem teljesen ismertek. Azonban néhány módszer és megelőző intézkedés segíthet csökkenteni a kockázatot és enyhíteni a tüneteket:

 1. Rendszeres orvosi ellenőrzés: Terhesség alatt fontos rendszeresen felkeresni az orvost, aki megfigyeli és monitorozza a pajzsmirigy állapotát. Ez lehetővé teszi a korai felismerést és az esetleges pajzsmirigyproblémák időben történő kezelését.
 2. Táplálkozás és vitaminok: Egészséges, kiegyensúlyozott étrend kialakítása terhesség alatt és után is nagyon fontos. A megfelelő táplálkozás biztosítása, beleértve a jód bevitelét is, hozzájárulhat a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. A jód fontos szerepet játszik a pajzsmirigy hormonok termelésében. Fontos azonban megfelelő szakértői tanácsot kérni a táplálkozási szükségletekről és a jódbevitelről.
 3. Stresszkezelés és pihenés: A terhesség és a szülés időszaka nagy stresszforrást jelenthet az anya számára. Fontos a stressz kezelése és a pihenés időtartamának biztosítása. A stressz hatással lehet az immunrendszerre és az autoimmun folyamatokra. Tehát a megfelelő stresszkezelés, pihenés és relaxációs technikák alkalmazása segíthet csökkenteni a PPT kialakulásának kockázatát.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója