A csirkemáj egy tápláló és sokoldalúan felhasználható alapanyag, melyet számos konyhában kedvelnek a különleges ízvilága és tápértéke miatt.
Különböző módon elkészítve nemcsak ízében, de tápanyagtartalmában is eltérhet. Az alábbi táblázat bemutatja a csirkemáj tápértékét négy különböző elkészítési módban – nyersen, resztelt, pirított és sült formában.
Az adatok 100 grammos adagra vonatkoznak, és az alapvető tápanyagokat, mint a kalória, fehérje, zsír, rost, szénhidrát és cukor tartalmát tartalmazzák.
Csirkemáj kalória és tápérték táblázat
Elkészítés | Kalória (kcal) | Fehérje (g) | Zsír (g) | Rost (g) | Szénhidrát (g) | Cukor (g) |
---|---|---|---|---|---|---|
Nyers | 135 | 20.4 | 4.8 | 0 | 0.3 | 0 |
Resztelt | 190 | 26.5 | 8.5 | 0 | 0.4 | 0 |
Pirított | 167 | 24.2 | 6.2 | 0 | 0.35 | 0 |
Sült | 173 | 25.8 | 7.1 | 0 | 0.4 | 0 |
Ez a táblázat segíthet abban, hogy tudatosabban válasszuk meg, milyen módon készítjük el a csirkemájat, figyelembe véve annak tápértékét.
Fontos megjegyezni, hogy ezek a számok becsült értékek, melyek a készítési módtól, a hozzávalók minőségétől és más konyhai tényezőktől függően változhatnak.
A táplálkozási döntéseinket mindig a saját egészségügyi és étrendi szükségleteinknek megfelelően kell meghoznunk.