A csírák fogyasztása számos egészséges és környezettudatos előnyökkel jár együtt, noha az emberek még kis számban tűzik ki célul, hogy eledelként vegyék fel étrendjükbe.
Mindenképp érdemes kipróbálnunk, hiszen a különféle csírák bőségesen tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és növényi enzimeket.
A szakértők úgy becsülik, hogy a friss hajtatott csírák, akár 100-szor több enzimet tartalmaznak, mint a nyers gyümölcsök és zöldségek.
Az enzimek speciális típusú fehérjék, melyek katalizátorként hatnak a szervezet funkcióira. A csírákból hasznosított vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak, és esszenciális zsírsavak biztosítják a szervezet táplálkozási építőköveit, hogy szervezetünkben minden folyamat hatékonyabban működhessen.
Érvek a csírák fogyasztása mellett
1. A fehérje minőségét jelentősen javítja a csíráztatás a babfélék, a diófélék és a különféle magvak esetében
A fehérjék megváltoznak az áztatás és csírázás folyamata alatt, javítja a tápértékét a különböző szemeknek. A lyzin nevű aminosav mennyisége jelentősen növekszik a magvakban a csíráztatás folyamata során, amelyre például az ajak herpesz megakadályozása szempontjából és az egészséges immunrendszer megőrzéséhez van szükség.
2. A bab, a diófélék, a magvak és a gabonaszemek rosttartalma is jelentősen növekszik
A rost elengedhetetlen a fogyás szempontjából, nemcsak a zsír és a méreganyagok megkötésében játszik fontos szerepet, hanem azt is biztosítja, hogy a zsír gyorsan távozzon a szervezetünkből miután lebontásra került, még mielőtt a bélfalakon keresztül felszívódhatna.
3. A magvak vitamintartalma jelentős mértékben megnő a csíráztatáskor
Ez különösen igaz az A-vitamin, a B-komplex, a C-, és E-vitamin esetében. Számos mag, gabonaféle és babfélék esetében az eredeti értékekhez viszonyítva akár meghúsz-szorozódik a vitamin-tartalom mindössze néhány nappal a csíráztatás megkezdését követően.
A kutatások kimutatták, hogy a csíráztatási folyamat közben a babcsírák esetében a B1-vitamin növekedése akár 285 százalékkal, a B2-vitamin akár 515 százalékkal, és a niacin akár 256 százalékkal is megemelkedhet.
4. Az esszenciális zsírsav-tartalom növekedése szintén jelentős a csírázási folyamat során
A legtöbb ember nem fogyaszt elegendő zsírégető esszenciális zsírsavat, mert nem gyakoriak ezek a tápanyagok az étrendünkben. A csírák fogyasztása kiváló módja annak, hogy minél több fontos tápanyaghoz jussunk.
5. A csírázás során az ásványi anyagok a fehérjékhez kapcsolódnak, ezáltal szervezetünk számára sokkal hasznosíthatóbb formában jutunk hozzá
A lúgos ásványi anyagok, mint a kalcium, a magnézium, és mások, mind segítenek testünk kémiai egyensúlyának megőrzésében, a fogyásban és a jobb egészség megőrzésében.
6. A csírákat ha saját magad hajtatod, környezetbarát megoldást választasz
Bio magvakat használva nem jut szervezetünk nem kívánatos élelmiszer adalékokhoz, káros transzzsírokhoz és egyéb egészségtelen dolgokhoz, amelyek megakadályozzák fogyási kísérleteinket.
7. A gabonákban és egyéb magvakban lévő energiák felszabadulnak az áztatás és a csíráztatás folyamán
A csírák lúgosítják szervezetünket. Számos betegség, köztük a rák is a szervezetünk elsavasodására vezethető vissza.
A csírák relatívan olcsónak számítanak. Sokan gyakran arra fogják, hogy nem fogyasztanak egészséges ételeket, mert túl drágának gondolják. A csírák viszont tényleg olcsók, nincs mentség rá, hogy miért nem eszünk egészségesebben.
Főkép forrása: hindustantimes.com