Az eGFR értelmezése – Mi áll a számok mögött?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 7 perc

A vesék az emberi szervezet létfontosságú szűrőberendezései, melyek nap mint nap óriási mennyiségű vért tisztítanak meg a káros anyagoktól és a felesleges folyadéktól. Az egészséges veseműködés ellenőrzésére az egyik leggyakrabban használt laboratóriumi mutató az eGFR, vagyis az estimált glomeruláris filtrációs ráta, mely az egészséges vagy károsodott vese funkció jelzője lehet.

Az eGFR alacsony értéke aggodalomra adhat okot, mivel jelezheti a vesebetegség előrehaladását, ami számos más egészségügyi problémát is vonzhat maga után.

A laborleleten szereplő eGFR érték értelmezése nem mindig egyértelmű a betegek számára, így ebben a cikkben arra törekszünk, hogy tisztázzuk ennek a fontos számnak a jelentőségét, és megmutassuk, hogyan függ össze az általános vesegesundheit állapotával.

Ezen túlmenően, bemutatjuk azokat a lépéseket és stratégiákat is, amelyekkel javítható vagy legalábbis stabilizálható az alacsony eGFR érték, ezáltal segítve a vesék egészségének megőrzését vagy a már kialakult károsodás lassítását.

Mi is az az eGFR?

Az eGFR, vagy becsült glomeruláris filtrációs ráta egy olyan mérőszám, amely jelzi, hogy milyen hatékonysággal szűrik a vesék a vért. A vesék két apró szervünk, melyek alapvető szerepet játszanak a szervezetben, hiszen kiszűrik a hulladékanyagokat, felesleges folyadékot és elektrolitokat a véráramból, amik aztán vizelet formájában távoznak a testből.

Az eGFR érték segít az orvosoknak megállapítani a veseműködés állapotát és annak esetleges változásait.

A kiszámítása során a vérben lévő kreatinin szintjét használják fel, amely egy izomműködés során keletkező melléktermék, és amely állandó ütemben termelődik a szervezetben. Mivel a kreatinin a veséken keresztül ürül ki, a vér kreatinin szintje jó indikátora a vesefunkciónak.

Az eGFR számításakor figyelembe veszik a páciens korát, nemét, testtömegét és etnikai hovatartozását is, mert ezek a tényezők befolyásolhatják a kreatinin szintjét a vérben.

Az eGFR egy becsült érték, amit matematikai képletek segítségével számolnak ki; nem közvetlenül mérik. Különböző számítási módszerek léteznek, de a leggyakoribbak a MDRD és a CKD-EPI képletek, melyeket nagy populációs tanulmányokból származtatnak és validáltak.

Egy egészséges ember esetében az eGFR érték általában 90 ml/perc/1.73 m² vagy afölött van, és ez az érték csökkenhet a korral vagy bizonyos betegségek folyamán.

Az alacsony eGFR értékek jelezhetik a vesék nem megfelelő működését, ami a krónikus vesebetegség (CKD) egyik jele lehet. Az eGFR tehát kulcsfontosságú indikátora a vesefunkció vizsgálatának, és fontos szerepet tölt be a vesekárosodás korai felismerésében és a vesegyógyászatban.

Mi az az eGFR-EPI?

Az eGFR-EPI a becsült glomeruláris filtrációs ráta számítására használt képlet, amit a Chronic Kidney Disease Epidemiology Collaboration (CKD-EPI) csoport fejlesztett ki.

A CKD-EPI képletet a kreatinin szintek pontosabb és megbízhatóbb becslésére tervezték, különösen a magasabb eGFR értékeknél, ahol a korábban széles körben használt MDRD (Modification of Diet in Renal Disease Study) képlet kevésbé lehet pontos.

Az eGFR-EPI képletet a következő demográfiai és szérum kreatinin adatok alapján számítják:

 • Kreatinin szint a vérben
 • Életkor
 • Nem
 • Etnikai hovatartozás

A CKD-EPI képlet több nagy, különböző etnikai hovatartozású és életkorú populációra kiterjedő tanulmány adatait használta fel annak érdekében, hogy javítsa az eGFR számítás pontosságát. Ezáltal az eGFR-EPI képlet lehetővé teszi az orvosok számára, hogy pontosabban becsüljék meg a vesefunkciót, és így jobb döntéseket hozhassanak a krónikus vesebetegség diagnosztizálásával és kezelésével kapcsolatban.

A CKD-EPI képlet szélesebb körben való alkalmazásával remélhetően javul a korai vesebetegség felismerése, és csökkenthető a vesebetegséggel összefüggő szövődmények kockázata. Az eGFR-EPI képletet sok labor automatikusan alkalmazza, amikor a kreatinin szintet méri, így a betegek és orvosok számára könnyebbé válik a vesefunkció követése.

Mit jelent az alacsony eGFR érték?

Alacsony eGFR érték azt jelzi, hogy a vesék nem szűrik megfelelően a vért, és ez a vesefunkció csökkenésére utalhat. Ezt az állapotot különféle faktorok okozhatják, beleértve a vesekárosodást vagy betegségeket, amelyek befolyásolják a vesék képességét a hulladékanyagok kiszűrésére a véráramból.

Az eGFR értékek a következőképpen csoportosíthatók a vesefunkció szempontjából:

 • Normál vagy magas (≥90 ml/perc/1.73 m²): általában normális veseműködést jelent, bár néha még magas eGFR mellett is előfordulhat vesekárosodás, különösen ha más jelek (például fehérje a vizeletben) szintén jelen vannak.
 • Enyhe csökkenés (60-89 ml/perc/1.73 m²): ebben az esetben lehet, hogy már van némi vesekárosodás vagy csökkenés a vesefunkcióban, különösen ha más vesebetegségre utaló jelek is vannak.
 • Mérsékelt csökkenés (30-59 ml/perc/1.73 m²): ez már jelentős csökkenést jelez a veseműködésben és gyakran krónikus vesebetegség (CKD) jele.
 • Súlyos csökkenés (15-29 ml/perc/1.73 m²): súlyos vesefunkció csökkenésre utal, és gyakran veseelégtelenség előtti állapot.
 • Veseelégtelenség (<15 ml/perc/1.73 m² vagy dialízis igény): ezt az állapotot gyakran végstádiumú vesebetegségként (ESRD) ismerik, és dialízis vagy veseátültetés lehet szükséges.

Fontos megjegyezni, hogy egyetlen alacsony eGFR érték nem feltétlenül jelent krónikus problémát. Ideiglenes állapotok, mint a dehidratáció vagy akut veseelégtelenség, szintén okozhatnak alacsony eGFR-t. Azonban, ha az alacsony eGFR több mérésen keresztül is konzisztens, ez krónikus vesebetegségre utalhat, ami hosszú távú kezelést és követést igényel.

Amennyiben az eGFR alacsony, az orvosok további vizsgálatokat végezhetnek annak megállapítására, hogy mi a csökkent vesefunkció oka, és hogy milyen kezelési lépéseket kell megtenni. Ezek a vizsgálatok magukban foglalhatják a vizelet teszteket, a vesék ultrahangját, és más képalkotó eljárásokat, valamint vérvizsgálatokat is.

Milyen tünetei lehetnek az alacsony eGFR értéknek?

Az alacsony eGFR érték krónikus vesebetegség (CKD) jele lehet, ami azt jelenti, hogy a vesék nem működnek optimálisan. A CKD korai szakaszaiban gyakran nincsenek tünetek, ami nehézzé teszi az állapot korai felismerését.

Ahogy a betegség előrehalad, és a vesefunkció tovább romlik, különféle tünetek jelentkezhetnek. Ezek a tünetek változatosak lehetnek és gyakran nem specifikusak, így egyéb állapotokra is utalhatnak.

Az alábbiakban néhány tünet és jelenség található, amelyek alacsony eGFR-értékkel állhatnak összefüggésben:

 1. Fáradtság: A vesék nem termelnek elegendő eritropoetint, ami az anémia egyik formáját okozhatja, krónikus fáradtság és gyengeség érzetéhez vezetve.
 2. Vizenyő, duzzanat: A vese nem képes hatékonyan eltávolítani a felesleges folyadékot a szervezetből, ami láb, boka, kéz, arc vagy más testrészek duzzanatához vezethet.
 3. Vizelet változások: Habos vagy vérrel teli vizelet, gyakori vizelési inger, különösen éjszaka, vagy a vizelet mennyiségének változása.
 4. Étvágytalanság és testsúlycsökkenés: Az étvágytalanság és a nem szándékos testsúlycsökkenés gyakori jelei lehetnek a CKD-nak.
 5. Koncentrációs nehézségek és általános rossz közérzet: Az akkumulálódó toxinok miatt az agyi funkciók is érintettek lehetnek, ami koncentrációzavarokhoz és általános rossz közérzet érzéséhez vezethet.
 6. Bőrproblémák: Viszketés vagy sápadt bőr, ami a toxinok felhalmozódása és az anémia miatt következhet be.
 7. Izomgörcsök: Elektrolit egyensúlyhiányok, különösen a kálium és a kalcium szintjeinek változása izomgörcsöket okozhat.
 8. Alvászavarok: A vesebetegségben szenvedő embereknél gyakoriak az alvási problémák, mint az alvás közbeni légzéskimaradás (alvási apnoe).
 9. Magas vérnyomás: A vesék szerepet játszanak a vérnyomás-szabályozásban is, így a CKD gyakran magas vérnyomással társul.
 10. Hányinger és hányás: A vérből nem megfelelően kiválasztott hulladékanyagok felhalmozódása hányingert és hányást okozhat.

Fontos megjegyezni, hogy sokan nem tapasztalnak semmilyen tünetet, amíg a vesebetegség előrehaladott stádiumba nem kerül.

Ezért fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés, különösen azok számára, akiknek kockázatai vannak, mint például a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy a családi előzmények.

Az eGFR és más laboratóriumi tesztek segítségével a vesebetegség korai felismerése és kezelése javíthatja a betegek kilátásait és életminőségét.

Hogyan lehet javítani az eGFR alacsony értéken?

Az alacsony eGFR érték javítása gyakran komplex kezelést igényel, amely a mögöttes okok kezelésére és az életmód változtatására koncentrál.

Az alábbi lépések segíthetnek a vesefunkció javításában vagy annak romlásának lassításában, de minden terápiás lépést orvosi felügyelet mellett kell végezni:

 1. Magas vérnyomás kezelése: A vérnyomás szorosan szabályozása, gyógyszerek használatával, mint az ACE-gátlók vagy az ARB-k (angiotenzin receptor blokkolók), amelyek segíthetnek a vesék védelmében.
 2. Cukorbetegség kezelése: A vércukorszint szigorú kontrollálása, étrendi változtatásokkal, testmozgással és szükség esetén gyógyszeres kezeléssel.
 3. Diéta: A sóbevitel korlátozása, a fehérjebevitel szabályozása, különösen az állati eredetű fehérjék esetén, és az egészséges táplálkozás, ami tartalmazza a friss gyümölcsöket, zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonákat. Dietetikus segíthet egyénre szabott étrend kialakításában.
 4. Testmozgás: A rendszeres fizikai aktivitás javítja az általános egészséget, segíti a vérnyomás és a vércukorszint kontrollálását.
 5. Dohányzás abbahagyása: A dohányzás felgyorsíthatja a vesebetegség előrehaladását, ezért fontos, hogy a betegek abbahagyják.
 6. Testsúlycsökkentés: Ha szükséges, a fogyás segíthet csökkenteni a vesékre nehezedő terhelést és más kapcsolódó egészségügyi problémákat, mint a magas vérnyomás és a cukorbetegség.
 7. Folyadékbevitel: Megfelelő hidratáció fontos, de túlzásba vitt folyadékfogyasztás nem ajánlott, különösen ha a vese már nem képes megfelelően kezelni a folyadékterhelést.
 8. Gyógyszerek felülvizsgálata: Bizonyos gyógyszerek, mint a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), károsíthatják a veséket, így azok használatát át kell gondolni.
 9. Kontrollált proteinbevitel: Magas proteinbevitel növelheti a vesék terhelését, ezért a fehérjefogyasztás csökkentése javasolt lehet, különösen krónikus vesebetegség esetén.
 10. Kronikus betegségek kezelése: Az olyan krónikus állapotok kezelése, mint a lupus vagy más autoimmun betegségek, amelyek befolyásolhatják a vesék egészségét.
 11. Rendszeres orvosi ellenőrzés: A vesebetegség előrehaladásának monitorozása és kezelése szükséges a további károsodás megelőzése érdekében.

Az eGFR értéke lehet, hogy nem javul jelentősen, különösen, ha a vesebetegség már előrehaladott stádiumban van, de a fenti intézkedések segíthetnek a további romlás lassításában és a beteg életminőségének javításában.

Ahogy végig vezettünk az eGFR érték jelentőségén és annak kezelési lehetőségein, fontos kiemelnem, hogy a cikkben szereplő információk kizárólag tájékoztató jellegűek.

A vesefunkció értékelése és az esetleges változások kezelése komoly orvosi figyelmet igényelnek, amit csak szakképzett egészségügyi szakember tud megfelelően biztosítani.

A laboratóriumi értékek, mint amilyen az eGFR is, csak a teljes kép egy szeletét adják vissza, és ezeket a saját egyedi körülményeid fényében kell értelmezni.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója