Melyek a gerincsérv tünetei?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A gerincsérv egy olyan állapot, amikor a gerinc csigolyái közötti párna, a porckorong, melyek célja, hogy a csigolyákat egymástól elkülönítve tartsa és a gerinc rugalmasságát biztosítsa, sérülést szenved.

A porckorongok közepén található egy gél-szerű anyag, az úgynevezett nucleus pulposus, melyet egy rostos gyűrű, az anulus fibrosus vesz körül.

A gerincsérv akkor alakul ki, amikor a porckorongban lévő gél-szerű anyag részben vagy teljesen kitüremkedik a rostos gyűrűn keresztül, és nyomást gyakorol a közeli idegekre. Ez általában a gerinc lumbális (deréki) vagy cervikális (nyaki) részén fordul elő, de bármelyik gerincszakaszon előfordulhat.

A gerincsérv tünetei

A gerincsérv tünetei változhatnak attól függően, hogy a gerinc melyik részén található a sérv. Általában a tünetek a környező idegekre gyakorolt nyomásból adódnak.

Néhány gyakori tünet a következő lehet:

  • Hátfájás vagy nyaki fájdalom: Ez gyakran a legelső jele a gerincsérnek. A fájdalom nagyon erős lehet, és gyakran rosszabbodhat a nap folyamán, különösen hosszabb ideig tartó állás, ülés vagy fizikai munka során.
  • Fájdalom a végtagokban: Ha a gerincsérv a nyaki gerincben található, akkor a fájdalom kisugározhat a karokba, a vállakba, és néha a kezekbe is. Ha a deréktáji gerincben található, akkor a fájdalom a fenékben, a lábakban (gyakran csak egyik oldalon), és néha a lábfejben is jelentkezhet. Ez a fájdalom gyakran éles vagy égető jellegű, és rosszabbodhat a köhögés, tüsszentés, vagy bizonyos mozgások során.
  • Izomgyengeség, zsibbadás vagy bizsergés: A gerincsérv nyomást gyakorolhat a közeli idegekre, ami gyengeséget, zsibbadást vagy bizsergést okozhat a karokban vagy a lábakban. Ezen túlmenően, az érintett ideg által ellátott izmok gyengesége is jelentkezhet.
  • Gyengeség vagy inkontinencia: Súlyos esetekben, ha a gerincsérv nyomást gyakorol a gerincvelőre vagy a lumbális gerinc alján található „lófarok” idegekre (ezt nevezzük „cauda equina szindrómának”), akkor sürgősségi orvosi ellátásra lehet szükség. A tünetek közé tartozhatnak a húgyhólyag vagy a bél ellenőrzésének elvesztése, és súlyos gyengeség vagy érzéskiesés a lábakban.

Ha a fenti tünetek közül bármelyiket tapasztaljuk, akkor orvoshoz kell fordulni. Ha súlyos tüneteket tapasztalunk, mint például az alsó végtagokban jelentkező gyengeség, vagy a hólyag vagy bélműködés ellenőrzésének elvesztése, akkor azonnal orvosi segítséget kell kérni.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója