MCHC értékek – Az alacsony és magas MCHC értelmezése

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 9 perc

Az emberi vér sokkal több, mint egyszerű életfolyadék; egy bonyolult, funkciókban gazdag szövet, amely életfontosságú szerepet játszik a szervezetünk oxigénellátásában és sok más biológiai folyamatban. A vérképünk elemzésekor gyakran találkozhatunk a MCHC értékkel (Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration – átlagos korpuszkuláris hemoglobin koncentráció), amely a vörösvértestekben lévő hemoglobin átlagos koncentrációját mutatja.

Ebben a cikkben bemutatjuk, mi is pontosan az MCHC, milyen szerepet tölt be az egészségmegőrzésben, hogyan zajlik a laboratóriumi mérése, mit jelentenek az eltérő értékek, és végül, de nem utolsósorban, milyen kezelési stratégiák léteznek az eltérő MCHC értékek normalizálására.

Mi is az az MCHC és miért fontos?

A MCHC (Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration) egy olyan laboratóriumi érték, amely a vörösvértestekben (erythrocytákban) található hemoglobin átlagos koncentrációját méri.

Konkrétabban, az MCHC azt fejezi ki, hogy a vörösvérsejtek térfogatának mekkora százalékát teszi ki a hemoglobin. Ez az érték grammal mérhető hemoglobint jelöl deciliterenkénti vörösvérsejt-térfogatban.

Az MCHC jelentősége abból adódik, hogy információt szolgáltat a vörösvérsejtek hemoglobin-tartalmáról, segítve ezzel a különböző típusú anémiák és más vérképzési zavarok diagnosztizálását.

Az MCHC fontos az orvosi diagnosztikában, mert segíthet felismerni a vashiányos állapotokat, a hemolitikus anémiát, vagy akár a krónikus betegségekkel kapcsolatos anémiákat. A normál MCHC értékek azt jelzik, hogy a vörösvértestek megfelelő mennyiségű hemoglobint tartalmaznak, ami elengedhetetlen az oxigén szállításához a szervezetben.

Az MCHC mérése

Hogyan történik az MCHC laboratóriumi meghatározása?

A MCHC értékét általában a teljes vérkép részeként mérik, amely egy rutinszerű laboratóriumi teszt. Ez a folyamat a következő lépéseket foglalja magában:

 1. Vérminta vétel: A páciens vérmintáját véna punkciós módszerrel veszik le, gyakran a könyök hajlatából.
 2. Vérkenet előkészítése: A vér egy részét kenet formájában mikroszkóp alá helyezik, hogy megvizsgálják a vörösvértesteket.
 3. Automatizált elemzés: A vérmintát automatizált hematológiai analizátorokon keresztül vezetik, amelyek képesek a különböző vérsejt paraméterek, beleértve a MCHC-t is, pontos mérésére.
 4. Számítások: A MCHC-t a hemoglobin összértékét elosztva a hematokrit értékkel számolják ki, majd ezt szorzák 100-zal a százalékos arány meghatározásához.

A képlet tehát a következő: MCHC = (Hemoglobin [g/dL] / Hematokrit [%]) × 100.

A legmodernebb eszközök elektronikusan számítják ki az MCHC-t, csökkentve az emberi hiba lehetőségét és biztosítva a mérések pontosságát.

Normál MCHC értékek

Mi számít normális MCHC értéknek?

A normális MCHC értékek általában 32-36 g/dL (gramm/deciLiter) között mozognak, de ez kismértékben laboratóriumonként változhat, függően az alkalmazott mérési technikáktól és kalibrációs eljárásoktól.

Ez az értéktartomány azt jelzi, hogy a vörösvértestek általában tartalmazzák a szükséges mennyiségű hemoglobint az oxigén megfelelő szállításához a test különböző részeire.

Kor, nem és egyéb tényezők hatása a MCHC szintekre

 • Kor: A csecsemők és fiatalabb gyermekek MCHC értékei magasabbak lehetnek, mert a vérükben lévő vörösvérsejtek átlagosan több hemoglobint tartalmaznak. Ahogy öregszünk, ezek az értékek változhatnak, és beállhatnak a felnőttek számára jellemző normális tartományba.
 • Nem: Nők esetében a menstruációs ciklus, a terhesség vagy a menopauza befolyásolhatja a MCHC értékeket, mivel ezek a feltételek módosíthatják a vörösvértestek termelését és lebontását.
 • Terhesség: A terhesség alatt a vér térfogata növekedhet, aminek következtében a MCHC értékek csökkenhetnek a hígítás miatt, ami normális fiziológiai válasz.
 • Altitude (Magasság): A magasabban fekvő helyeken élő emberek szervezete több vörösvérsejtet termelhet az alacsonyabb oxigénnyomás miatt, ami befolyásolhatja az MCHC értékeket.
 • Táplálkozás: A táplálkozás is befolyásolhatja az MCHC értékeket; például a vas, a B12-vitamin vagy a folsav hiánya csökkentheti a hemoglobin termelést, ami alacsony MCHC értékhez vezethet.
 • Egészségi állapot: Bizonyos krónikus betegségek, mint a vesebetegség, a májbetegség, vagy a gyulladásos állapotok befolyásolhatják a vörösvérsejt-termelést és -lebontást, aminek következtében az MCHC szintek megváltozhatnak.
 • Genetika: Néhány ember genetikailag meghatározott másképpen alakú vagy méretű vörösvérsejtekkel rendelkezik, mint például a thalassaemiában vagy más hemoglobinopátiákban szenvedők, ami szintén befolyásolja az MCHC értékeit.

Fontos megjegyezni, hogy az MCHC értékeket nem értelmezhetjük izoláltan; a teljes vérkép többi részével együtt kell őket értelmezni. A normálistól eltérő értékek mindig további kivizsgálást igényelnek, hogy a kezelőorvos pontos diagnózist állíthasson fel.

MCHC alacsony szintek

Az alacsony MCHC lehetséges okai

Alacsony MCHC értékek (hipokrómia) akkor fordulnak elő, amikor a vörösvértestek nem tartalmaznak elegendő hemoglobint. Több lehetséges oka is lehet:

 • Vashiány: A leggyakoribb ok, amely a hemoglobin termelés csökkenéséhez vezet, mivel a vas létfontosságú összetevője a hemoglobin molekulának.
 • Krónikus betegségek: Néhány hosszantartó betegség, mint például a reumatoid artritisz vagy a vesebetegség, befolyásolhatja a vas metabolizmust és a hemoglobin szintézist.
 • Folsav vagy B12-vitamin hiány: Ezek a vitaminok nélkülözhetetlenek a vörösvértestek és a hemoglobin egészséges képződéséhez.
 • Bizonyos krónikus gyulladások: A gyulladás gátolhatja a vas hasznosulását és csökkentheti a hemoglobin termelést.
 • Ólommérgezés: Az ólom toxikusan hat a hemoglobin szintézisre.
 • Thalassemia: Egy genetikai állapot, amely befolyásolja a hemoglobin termelést.

Alacsony MCHC szintek és az anémia típusai

Az alacsony MCHC szintek többféle anémia típusával állhatnak összefüggésben:

 • Vashiányos anémia: A hemoglobin termeléséhez szükséges vas hiánya miatt.
 • Megaloblasztikus anémia: B12-vitamin vagy folsav hiánya miatt, amely megzavarja a normális vörösvértest-képződést.
 • Krónikus betegség anémiája: Bizonyos hosszú távú egészségi állapotok következtében, amelyek zavarják a vörösvértestek termelését vagy fokozzák a lebontásukat.
 • Thalassemia: A hemoglobin termelésének genetikai zavara miatt.

Tünetek és jelek, amelyek alacsony MCHC-re utalhatnak

Az alacsony MCHC szintekhez társuló tünetek általában az anémia általános jelei lehetnek:

 • Fáradtság: Gyakori és kiterjedt érzés, mely a test sejtjeinek oxigénhiányából adódik.
 • Halvány bőr: A hemoglobin hiány miatt a bőr és a nyálkahártyák kevésbé vörösek.
 • Légszomj: Különösen testmozgás során, mivel a szervezetnek több oxigénre van szüksége.
 • Szívverés: A szív próbál több vért pumpálni, hogy kompenzálja az alacsony oxigénszállítást.
 • Fejfájás és szédülés: Az agy oxigénellátásának csökkenése miatt.
 • Hideg végtagok: A kisebb vérellátás miatt.
 • Gyengeség: Általános érzés, mivel az izmok és szervek nem kapnak elegendő oxigént.

Fontos kiemelni, hogy ezek a tünetek más egészségi állapotokra is utalhatnak, ezért a pontos diagnózis megállapításához orvosi értékelés szükséges.

MCHC magas szintek

Mi okozhatja a megnövekedett MCHC értékeket?

A magas MCHC értékek (hiperkromia) azt jelezhetik, hogy a vörösvérsejtek abnormálisan magas hemoglobinszintet tartalmaznak. Ennek több lehetséges oka lehet:

 • Szferocitózis: Egy olyan állapot, ahol a vörösvérsejtek gömb alakúak és emiatt magasabb a hemoglobinsűrűségük.
 • Autoimmun hemolitikus anémia: Egy olyan állapot, amely során a szervezet saját vörösvérsejtjeit támadja meg és pusztítja el, ami sűrűbbé teheti a maradék vörösvérsejteket.
 • Dehidratáció: Az esetek nagy részében a magas MCHC értékek átmeneti jellegűek és a dehidratáció eredményeként jönnek létre, ami sűrűbbé teszi a vért és így emeli a MCHC-t.
 • Vérátömlesztés: A frissen átömlesztett vér magasabb MCHC-értékekkel rendelkezhet, különösen, ha a konzervált vér magasabb hemoglobinszintet tartalmaz.
 • Leukémia vagy más myeloproliferatív rendellenességek: Ezek a betegségek zavarhatják a vérképzést és okozhatnak változásokat a vér összetételében, beleértve a MCHC értékeit is.

A magas MCHC szintek egészségügyi következményei

Magas MCHC értékek esetén a következő egészségügyi problémák léphetnek fel:

 • Vérző betegségek: A magas hemoglobinszint gátolhatja a vörösvérsejtek normális rugalmasságát, ami megnehezítheti számukra, hogy áthaladjanak a legkisebb véredényeken, ez pedig vérzéshez vezethet.
 • Hemolitikus anémia: Ha a magas MCHC a vörösvérsejtek fokozott pusztulásával jár együtt, ez anémiát okozhat.
 • Szív- és érrendszeri problémák: A sűrű vér növelheti a vérrögképződés kockázatát és megterhelheti a szívet, ami növeli a szív- és érrendszeri események, például a szívroham vagy a stroke kockázatát.
 • Keringési zavarok: A túl sűrű vér nehezítheti a vérkeringést és csökkentheti az oxigén- és tápanyagszállítást a szervekhez és szövetekhez, ami különböző egészségügyi problémákhoz vezethet.

Amennyiben a laboratóriumi eredmények magas MCHC értékeket mutatnak, fontos, hogy orvoshoz forduljunk az alapjában meghúzódó okok és az esetleges szükséges kezelések megállapításához. A magas MCHC önmagában ritka és gyakran további kivizsgálást igényel, beleértve a teljes vérkép és más szakosodott vizsgálatok elemzését is.

MCHC eltérések diagnosztizálása

Milyen kiegészítő vizsgálatokra lehet szükség?

Amennyiben az MCHC értékek eltérnek a normál tartománytól, a diagnózis tisztázása érdekében többféle kiegészítő vizsgálatra lehet szükség:

 • Teljes vérkép (CBC) ismételt vizsgálata: Az eredmények megerősítése és más kapcsolódó vérparaméterek (pl. vörösvérsejt-számlálás, hematokrit, MCV, RDW) elemzése.
 • Vasprofil vizsgálatok: Szérumvas, ferritin, és a teljes vasbindási kapacitás (TIBC) mérése, amely segíthet a vashiányos anémia diagnosztizálásában.
 • B12-vitamin és folsav szintek: Ezek a mérések segíthetnek megállapítani, hogy van-e megaloblasztikus anémia.
 • Retikulocita szám: A fiatal vörösvérsejtek számának mérése, amely információt nyújthat a csontvelő válaszáról az anémiára.
 • Szérum bilirubin és laktát-dehidrogenáz (LDH): Magas értékek jelezhetik a vörösvérsejtek fokozott lebomlását.
 • Véralvadási profilok: Különösen magas MCHC esetén, ahol fennáll a vérrögképződés veszélye.
 • Csontvelő biopszia: Ha gyanú merül fel, hogy a csontvelő működésében zavar van, például leukémia vagy más myeloproliferatív betegség esetén.
 • Géntesztelés: Bizonyos öröklött állapotok, mint például a talaszaémia vagy más hemoglobinopátiák diagnosztizálására.

Az orvosi anamnézis és fizikális vizsgálat szerepe

Az anamnézis és a fizikális vizsgálat fontos lépések az MCHC eltérések diagnosztizálásában. Ezek segítségével az orvos részletesebben megértheti a beteg tüneteit és azok lehetséges okait.

 • Orvosi anamnézis: Az orvos áttekinti a beteg tüneteit, korábbi betegségeit, családi egészségügyi előzményeit, gyógyszerhasználatát, étrendi szokásait és életmódbeli tényezőket.
 • Fizikális vizsgálat: A fizikális vizsgálat során az orvos általános egészségi állapotot, a bőr és a nyálkahártyák színét, a szív és a tüdő működését, a hasi szervek tapintását és egyéb fizikális jeleket értékel.

Ezek az információk együttesen segíthetnek az orvosnak abban, hogy értékelje az MCHC eltérések lehetséges okait, irányt adjon a további vizsgálatokhoz és kialakítsa a megfelelő kezelési tervet.

Kezelési stratégiák

Az alacsony MCHC értékek kezelése

Az alacsony MCHC (hipokromia) kezelésének célja az alapjában meghúzódó ok orvoslása. Az alábbi stratégiák lehetnek relevánsak:

 • Vas-, B12-vitamin- vagy folsavpótlás: Vashiányos, B12-vitamin- vagy folsavhiányos anémia esetén a megfelelő tápanyagok pótlása segíthet.
 • Gyógyszeres kezelés: Egyes gyógyszerek, mint például a vas-kelát képzők vagy a hormonpótló terápia, szerepelhetnek, ha a beteg állapota ezt igényli.
 • Vérátömlesztés: Súlyos anémia esetén vérátömlesztésre lehet szükség, hogy növelje a vörösvértestek számát és javítsa a hemoglobin szintjét.
 • Alapbetegség kezelése: Az alapbetegség, például gyulladásos megbetegedés vagy krónikus betegség kezelése segíthet normalizálni az MCHC értékeket.

A magas MCHC értékek kezelése

Mivel a magas MCHC értékek gyakran egyéb rendellenességek, például spherocytosis vagy autoimmun betegségek tünetei, a kezelés ezekre a betegségekre összpontosul:

 • Gyógyszeres kezelés: Az autoimmun betegségeknél gyulladáscsökkentő és immunszuppresszáns gyógyszerek javasoltak.
 • Lép eltávolítása (splenektómia): Bizonyos esetekben, mint például a spherocytosisnál, a lép eltávolítása lehet megoldás.
 • Hidratáció: Ha a magas MCHC dehidratációból adódik, akkor a megfelelő hidratáció jelentheti a megoldást.
 • Kezelés vagy elkerülés bizonyos gyógyszerektől: Néha bizonyos gyógyszerek szüneteltetése vagy elhagyása szükséges a MCHC normalizálásához.

Táplálkozás és életmód változtatások szerepe a kezelésben

A megfelelő táplálkozás és életmód alapvető fontosságú az MCHC értékek normalizálásában:

 • Vasban gazdag étrend: A vashiány kezelésére a vörös húsok, zöldek, hüvelyesek, és vasat tartalmazó gabonafélék fogyasztása ajánlott.
 • B12-vitamin és folsav: Ezeket a tápanyagokat tartalmazó élelmiszerek, mint például a hús, tejtermékek és zöld leveles zöldségek fogyasztása segíthet.
 • Megfelelő hidratáció: A dehidratáció elkerülése végett fontos a megfelelő folyadékbevitel.
 • Alkoholfogyasztás csökkentése: Az alkohol károsíthatja a csontvelőt és hozzájárulhat az anémiához.
 • Dohányzás elhagyása: A dohányzás negatívan befolyásolja az oxigénszállítást és az általános egészséget.

A vérképünkben rejlő számok, mint az MCHC érték, mélyreható betekintést nyújthatnak egészségi állapotunkba, de fontos megértenünk, hogy ezek az adatok csupán egy részét képezik a teljes egészségügyi képnek.

Az öndiagnózis és az önkezelés komoly veszélyeket rejt magában, mert esetleges alapvető problémákat rejthet el, amelyek szakszerű orvosi beavatkozást igényelnek.

Emiatt, ha vérvizsgálati eredményeink eltérést mutatnak, vagy ha valamilyen aggályunk támad egészségünkkel kapcsolatban, mindig forduljunk szakemberhez.

Csak így biztosítható, hogy a megfelelő diagnózist és kezelést kapjuk, amely figyelembe veszi egyéni körülményeinket és az esetleges kísérő betegségeket.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója