Lágyéksérv: A tünetektől a gyógyulásig

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

A lágyéksérv (hernia inguinalis) egy olyan állapot, amikor a hasüreg tartalma, például a belek vagy zsírszövet, kitüremkedik a hasfal egy gyengébb pontján, ami leggyakrabban a lágyék területén található. Ez a kitüremkedés fájdalmat és kényelmetlenséget okozhat, és általában egy látható dudor formájában jelenik meg a lágyék területén.

Két fő típusa van:

 1. Közvetett lágyéksérv: Ez a leggyakoribb típus, ami akkor alakul ki, amikor a hasi szervek a herezacskó felé türemkednek egy természetes nyíláson keresztül, amit normál esetben a here ereszkedése után el kellene záródni. Gyakori újszülöttek és fiatalok körében.
 2. Közvetlen lágyéksérv: Ez akkor fordul elő, amikor a hasüreg tartalma közvetlenül a hasfal egy gyenge pontján keresztül türemkedik ki. Főként középkorú és idősebb férfiaknál alakul ki.

A lágyéksérv okai és kialakulása

A lágyéksérv akkor alakul ki, amikor a hasüreg tartalma, mint például a belek, kitüremkedik a hasfal egy gyenge pontján, gyakran a lágyékterületen. Ennek okai és a kialakulásának folyamata a következők:

 1. Anatómiai gyengeség: A lágyéksérv gyakran azért alakul ki, mert az adott terület anatómiailag gyengébb. Ilyen gyenge pontok lehetnek a természetes nyílások, például ahol a hereereszkedés történt, vagy az izmok közötti területek.
 2. Fizikai megterhelés: A nehéz tárgyak emelése vagy más erőteljes fizikai tevékenység növelheti a hasüregen belüli nyomást, ami elősegítheti a sérv kialakulását.
 3. Kor: Az életkor előrehaladtával a hasfal izomzata és kötőszövetei gyengülhetnek, így növekedhet a sérv kialakulásának esélye.
 4. Krónikus köhögés vagy székrekedés: Ezek a feltételek szintén növelhetik a hasüregen belüli nyomást, amely hozzájárulhat a sérv kialakulásához.
 5. Elhízás: A túlsúly szintén növeli a hasi nyomást, ami fokozhatja a sérv kialakulásának kockázatát.
 6. Genetikai hajlam: Néhány embernél genetikai tényezők hajlamosíthatnak a lágyéksérv kialakulására, különösen ha családi előzmények vannak.
 7. Terhesség: A terhesség alatt növekvő hasi nyomás és a hormonális változások szintén hozzájárulhatnak a lágyéksérv kialakulásához, különösen nőknél.

A lágyéksérv kialakulása gyakran fokozatos, és a tünetek súlyossága változó lehet. Időben történő diagnózis és kezelés fontos a komplikációk elkerülése érdekében.

A lágyéksérv tünetei és felismerése

A lágyéksérv tünetei és felismerése területén az alábbiakat érdemes kiemelni:

 1. Látható vagy tapintható dudor: A leggyakoribb tünet egy lágyéktáji dudor, amely állva, köhögéskor vagy erőlködés közben jelenik meg és gyakran eltűnik, amikor a beteg lefekszik. Ez a dudor a kitüremkedő belek vagy más szövetek miatt alakul ki.
 2. Fájdalom vagy diszkomfort: A lágyéksérv gyakran okoz fájdalmat vagy kényelmetlenséget a lágyék területén, különösen álláskor, gyalogláskor vagy fizikai megterhelés esetén. A fájdalom lehet éles vagy tompa, és növekedhet erőlködéskor.
 3. Érzékenység a sérv területén: A sérv környékén lévő bőr érzékeny vagy fájdalmas lehet a tapintásra.
 4. Nyomásérzés vagy teltségérzet: Néhány beteg nyomásérzést vagy teltségérzetet tapasztalhat a lágyéktájékon, különösen a nap végére vagy hosszabb állás után.
 5. A tünetek megváltozása testhelyzet függvényében: A tünetek gyakran változnak a testhelyzet függvényében, például álláskor erősödhetnek, míg fekvéskor csökkenhetnek.
 6. Szövődmények jelei: Súlyosabb esetekben, mint például beszorult sérv esetén, éles fájdalom, hányinger, hányás vagy a bélmozgás hiánya jelentkezhet, ami azonnali orvosi ellátást igényel.

A diagnózis általában fizikális vizsgálattal történik, ahol az orvos megvizsgálja a lágyéktáji duzzanatot, különösen álló helyzetben és köhögéskor.

Diagnosztikai módszerek

A lágyéksérv diagnosztizálására számos módszer áll rendelkezésre, amelyek segítenek megerősíteni a diagnózist és részletezni a sérv jellemzőit.

Az alábbiak a leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai módszerek:

 1. Fizikális vizsgálat: Ez az elsődleges és legfontosabb lépés. Az orvos megvizsgálja a beteg lágyéktáját, különösen álló helyzetben és köhögéskor, hogy észlelje a sérv kitüremkedését. A fizikális vizsgálat során az orvos a sérv méretét és helyzetét is megállapíthatja, valamint azt, hogy visszahelyezhető-e (reponálható).
 2. Anamnézis: A beteg történetének részletes ismerete segít az orvosnak megérteni a tünetek kezdetét, időtartamát és esetleges kockázati tényezőket, mint például a korábbi műtétek vagy fizikai aktivitások.
 3. Képalkotó vizsgálatok: Bár nem mindig szükségesek, bizonyos esetekben az orvos képalkotó vizsgálatokat rendelhet el, mint például:
  • Ultrahang: Ez segíthet a sérv pontos helyzetének és méretének meghatározásában, valamint abban, hogy a sérv tartalmát (pl. belek) pontosan azonosítsák.
  • CT vagy MRI: Ezek a vizsgálatok részletesebb képet adnak a hasfal és a környező szövetek állapotáról, különösen összetett vagy ismétlődő sérvek esetén.
 4. Laboratóriumi vizsgálatok: Ritkább esetekben, különösen ha a sérv beszorulása vagy gyulladása gyanúja merül fel, laboratóriumi tesztekre lehet szükség a gyulladásos folyamatok vagy egyéb kapcsolódó problémák azonosítására.

Ezek a diagnosztikai módszerek együttesen segítenek az orvosnak a lágyéksérv megerősítésében, a kezelési terv kidolgozásában, és az esetleges szövődmények felismerésében. A pontos diagnózis elengedhetetlen a megfelelő kezelési stratégia kialakításához.

Kezelési lehetőségek

A lágyéksérv kezelése több lehetőséget is magában foglalhat, a sérv méretétől, típusától és a beteg általános egészségi állapotától függően.

Íme néhány gyakori kezelési lehetőség:

 1. Figyelemmel kísérés: Kisebb, tünetmentes sérvek esetén az orvos lehet, hogy csak rendszeres ellenőrzést javasol, különösen idősebb vagy nagyon alacsony műtéti kockázattal rendelkező betegeknél.
 2. Életmódbeli változtatások: Az életmód változtatásai, mint a fogyás, a fizikai aktivitás módosítása és a székrekedés kezelése, segíthetnek a tünetek csökkentésében és a sérv rosszabbodásának megelőzésében.
 3. Sérvkötő: Néhány esetben a sérvkötő vagy sérvöv használata segíthet támogatni a hasfalat és csökkenteni a sérv kiemelkedését, különösen fizikai tevékenységek során.
 4. Műtéti beavatkozások: A leggyakoribb és legbiztosabb megoldás a lágyéksérv kezelésére a műtét. Két fő típusa van:
  • Nyitott műtét: Ez a hagyományosabb eljárás, ahol egy vágást ejtenek a sérv területén, és a kirajzolódott szövetet visszahelyezik a hasüregbe. Ezután a gyenge pontot megerősítik, gyakran háló beültetésével.
  • Laparoszkópos műtét: Ez egy minimal invazív eljárás, ahol kisebb metszéseket ejtenek, és speciális eszközökkel, köztük egy kamerával, hajtják végre a műtétet. Ez lehetőséget ad a gyorsabb felépülésre és kisebb fájdalomra a műtét után.

A kezelési döntés megválasztása egyénenként változik, és függ a beteg egészségi állapotától, korától, a sérv méretétől és típusától, valamint az egyéni preferenciáktól és kockázatoktól. Mindig fontos, hogy a betegek orvossal konzultáljanak a legmegfelelőbb kezelési lehetőség kiválasztása érdekében.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója