B6-Vitamin: Miért van rá szükségünk és honnan szerezzük be?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

A vitaminok létfontosságú részét képezik mindennapi életünknek, mégis, milyen gyakran állunk meg és gondolkodunk el azon, hogy valójában milyen szerepet játszanak egészségünkben?

Jelen cikkben a B6-vitamin kulcsfontosságát vizsgáljuk meg az előnyeitől a hiányáig és túladagolásáig. Vegyük sorra együtt, miért is érdemes odafigyelni erre az alapvető tápanyagra!

Mi is az a B6-vitamin?

A B6-vitamin egy vízben oldódó vitamin, amelynek több kémiai formája is létezik. Ezek közül a legismertebb a piridoxin, de létezik piridoxál, piridoxamin és ezek foszfát-származékai is. A B6-vitamin különböző formái közötti kémiai különbségek lehetővé teszik számukra, hogy különböző biokémiai funkciókat lássanak el a szervezetben.

Kémiai struktúra:

 • Piridoxin: Ez a forma az alkoholos változata a B6-vitaminnak. A piridoxin a szervezetben foszfát-származékká alakul, mely piridoxin-foszfát néven ismert.
 • Piridoxál: Az aldehid formája a B6-vitaminnak. Az aktív formája, a piridoxál-foszfát, számos enzim működéséhez szükséges a szervezetben.
 • Piridoxamin: Az amin formája a B6-vitaminnak. A szervezetben piridoxamin-foszfáttá alakul.

Fizikai tulajdonságok:

 • A B6-vitaminok fehér vagy világossárga kristályos porok, amelyek vízben jól oldódnak.
 • Instabil a fény és a magas hőmérséklet hatására.
 • A piridoxin szabad bázisú formája gyengén savanyú jellegű.

A B6-vitamin jótékony hatásai a szervezetben

A B6-vitamin (piridoxin) számos alapvető funkcióban vesz részt a szervezetben, és elengedhetetlen az egészség fenntartásához. Íme néhány a B6-vitamin legfontosabb jótékony hatásai közül:

 1. Enzimreakciók támogatása: A B6-vitamin részt vesz több mint 100 enzimreakcióban, főként az aminosavak anyagcseréjében.
 2. Neurotranszmitterek termelése: Segíti az agy neurotranszmittereinek termelődését, melyek elengedhetetlenek az idegrendszer megfelelő működéséhez. Például szerepe van a szerotonin, dopamin és a gamma-aminosavas termelődésében, melyek befolyásolják a hangulatot, az alvást és a stresszválaszt.
 3. Hemoglobin képződés: A B6-vitamin fontos szerepet játszik a hemoglobin képződésében. A hemoglobin egy olyan fehérje a vörösvértestekben, amely oxigént szállít a test sejtjeihez.
 4. Glükóz anyagcseréje: A B6-vitamin részt vesz a glükóz anyagcseréjében, így segítve a szervezetnek az energiatermelésben.
 5. Az immunrendszer támogatása: Hozzájárul a limfociták (egyfajta fehérvérsejt) termeléséhez és működéséhez, amelyek fontos szerepet játszanak az immunrendszer működésében.
 6. Cisztin aminosav metabolizmusa: A B6-vitamin részt vesz a cisztin aminosav anyagcseréjében, amely fontos a keratin fehérje képződéséhez, mely a bőr, haj és köröm alapvető összetevője.
 7. Hormonális egyensúly: Szerepet játszik a szteroid hormonok metabolizmusában, befolyásolva ezen hormonok szintjét és működését a szervezetben.
 8. Vérlemezkeképződés: A B6-vitamin részt vesz a vérlemezkeképződésben, amelyek fontosak a véralvadásban.

Ezenkívül van némi bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a B6-vitamin segíthet a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteinek enyhítésében, és csökkentheti a szívbetegség kockázatát.

Azonban fontos megjegyezni, hogy bár a B6-vitamin elengedhetetlen az egészséghez, a túlzott bevitel káros lehet és idegrendszeri zavarokat okozhat.

Emiatt mindig ajánlott az ajánlott napi bevitelhez tartani magunkat és orvoshoz fordulni, mielőtt nagy dózisú B6-vitamin kiegészítőket szednénk.

B6-vitamin források az étrendben

A B6-vitamin megtalálható számos élelmiszerben, és mivel vízben oldódik, gyakran megtalálható az állati és növényi élelmiszerekben egyaránt.

A B6-vitaminban gazdag élelmiszerek között szerepelnek:

 1. Húsok és halak:
  • Csirke (különösen a mell)
  • Pulyka
  • Marhahús
  • Sertéshús
  • Halak, mint a lazac, tonhal és a hering.
 2. Teljes kiőrlésű termékek:
 3. Hüvelyesek:
 4. Zöldségek:
 5. Gyümölcsök:
 6. Magok és diófélék:
  • Napraforgómag
  • Lenmag
  • Diófélék, mint a mogyoró vagy a mandula
 7. Tejtermékek és tojás:
  • Tej
  • Sajt
  • Jogurt
  • Tojás
 8. Egyéb források:
  • Gabonapehely és más fortifikált gabonafélék (melyekhez hozzáadták a B6-vitamint)
  • Szója termékek

Mivel a B6-vitamin számos élelmiszerben megtalálható, általában nem nehéz elegendő mennyiséget bevinni az étrendünkön keresztül.

Ennek ellenére fontos megjegyezni, hogy a feldolgozott élelmiszerek, mint például a finomított gabonafélék, gyakran elveszítik a B6-vitaminjukat a feldolgozás során. Így a legjobb módja a B6-vitamin bevitelének az, ha sok friss élelmiszert fogyasztunk.

B6-vitaminhiány és tünetei

A B6-vitaminhiány ritka azokban az országokban, ahol az emberek hozzáférnek a változatos ételekhez, mivel sok élelmiszerben megtalálható ez a vitamin. Azonban bizonyos állapotok és életmódbeli tényezők növelhetik a hiány kockázatát.

Amikor a B6-vitaminhiány előfordul, több tünet és egészségügyi probléma is jelentkezhet.

Tünetek és egészségügyi problémák, melyek a B6-vitamin hiányával hozhatók összefüggésbe:

 1. Bőrproblémák:
  • Seborrheás dermatitisz jellegű kiütések, különösen az arcon és a fejbőrön
  • Száj körüli gyulladás és repedések
 2. Neurológiai tünetek:
  • Fejfájás
  • Zavartság
  • Depresszió
  • Krónikus fáradtság
  • Idegesség
  • Irritáltság
 3. Anémia: A B6-vitamin részt vesz a hemoglobin termelésében, így hiánya vérszegénységet okozhat.
 4. Izomgörcsök: Különösen a láb és más testrészek görcsei.
 5. Compromittált immunfunkció: Mivel a B6-vitamin szerepet játszik az immunrendszer működésében, a hiányában csökkenhet az ellenálló képesség.
 6. Szemproblémák: Mint például a kötőhártya-gyulladás.
 7. Nyelvgyulladás: A nyelv fájdalmas duzzanata vagy pirossága.
 8. Az idegrendszer problémái: Mint például a perifériás neuropátia, ami zsibbadást és bizsergést okozhat a végtagokban.
 9. Megnövekedett homocisztein szint: A B6-vitamin, valamint a B12-vitamin és a folsav, segít a homocisztein nevű aminosav lebontásában, melynek magas szintje növelheti a szívbetegségek kockázatát.

Rizikófaktorok, melyek növelik a B6-vitamin hiányának kockázatát:

 • Alkoholizmus
 • Bizonyos gyógyszerek szedése, mint például a tuberkulózis elleni gyógyszerek vagy a születésszabályozó tabletták
 • Bizonyos betegségek, mint a vesebetegségek vagy a cöliákia
 • Terhesség és szoptatás, mivel ebben az időszakban megnövekedett a vitaminigény

Amennyiben valakinek gyanúja van a B6-vitamin hiányára, fontos, hogy konzultáljon egy egészségügyi szakemberrel, aki megfelelő diagnózist és kezelési javaslatot tud adni.

B6-vitamin túladagolás és annak következményei

A B6-vitamin túladagolása ritka, mivel a vitamin vízben oldódik, és a szervezet általában kiüríti a felesleges mennyiséget. Azonban hosszabb ideig tartó nagy dózisú kiegészítők szedése vezethet toxikus hatáshoz.

Tünetek, melyek a túlzott B6-vitamin bevitellel hozhatók összefüggésbe:

 1. Neuropátia: A legsúlyosabb mellékhatás a szenzoros neuropátia, mely bizsergéssel, zsibbadással vagy égő érzéssel jár, különösen a kezekben és a lábakban.
 2. Bőrkiütés: Egyes embereknél bőrkiütés is jelentkezhet.
 3. Érzékeny, befelé forduló bőr: Főként a napnak kitett területeken.
 4. Fotoszenzitivitás: Fokozott érzékenység a napfényre.
 5. Hányinger és hányás.
 6. Szívritmuszavarok.
 7. Légzési nehézségek.
 8. Magas vérnyomás.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója