Mellhártyagyulladás: Okok, tünetek és kezelési útmutató

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

A mellhártyagyulladás egy olyan állapot, amely során a tüdőket körülvevő vékony membrán, a mellhártya gyulladásba kerül. Ez a betegség változatos tüneteket okozhat, a mellkasi fájdalomtól a légszomjig, és számos különböző okból kialakulhat, beleértve a fertőzéseket, sérüléseket vagy egyéb betegségeket.

Míg sok esetben a mellhártyagyulladás gyorsan és sikeresen kezelhető, a késleltetett diagnózis vagy kezelés szövődményekhez vezethet.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a mellhártyagyulladás okait, tüneteit, diagnosztikai módszereit, kezelési lehetőségeit. Az alapos ismeretek segíthetnek a betegeknek és hozzátartozóiknak megérteni ezt a betegséget és annak kezelését.

Mi az a mellhártyagyulladás?

A mellhártyagyulladás, vagy más néven pleuritis, a mellhártya gyulladását jelenti. A mellhártya két vékony, csúszós rétegből áll, amelyek között egy kis mennyiségű folyadék található. A gyulladás ezen rétegek közötti súrlódást eredményez, ami mellkasi fájdalmat okoz, különösen mély lélegzetvétel vagy köhögés esetén.

A mellhártya anatómiája és funkciója

A mellhártya a mellüregben található és a tüdők körül helyezkedik el. Két fő rétegből áll: a viscerális pleura, amely közvetlenül a tüdők felületére tapad, és a parietális pleura, amely a mellkasfalat, a mellkasi gerincet és a rekeszizmot borítja.

A két réteg közötti tér az ún. pleuraűr, amely normális körülmények között egy kis mennyiségű folyadékot tartalmaz. Ez a folyadék lehetővé teszi a két réteg csúszós mozgását a lélegzés során, így minimalizálva a súrlódást.

A mellhártya fő funkciója a tüdők mozgásának segítése a lélegzés során, védelmet nyújtva a tüdőknek és fenntartva a nyomást a mellüregben, ami elősegíti a hatékony légzést. A gyulladás azonban megzavarja ezeket a funkciókat, ami fájdalmat és légzési nehézséget okozhat.

A mellhártyagyulladás okai

1. Bakteriális fertőzések

A bakteriális fertőzések, mint például a Mycobacterium tuberculosis (tuberkulózis) vagy a Streptococcus pneumoniae (tüdőgyulladás egyik leggyakoribb oka), mellhártyagyulladáshoz vezethetnek, amikor a bakteriális fertőzés a mellhártyára terjed.

Az antibiotikumokkal történő kezelés ezen fertőzések számára létfontosságú.

2. Vírusos fertőzések

A vírusos fertőzések, mint az influenza, a parainfluenza, vagy az Epstein-Barr vírus, szintén gyakori okai a mellhártyagyulladásnak. Mivel a vírusokra az antibiotikumok nem hatékonyak, a kezelés általában a tünetek enyhítésére és a test természetes védekező képességének támogatására irányul.

3. Egyéb fertőzések (pl. gombás, parazitás)

A gombák, mint a Candida, az Aszpergillusz vagy a Blastomyces, ritkábban okoznak mellhártyagyulladást, de különösen az immunrendszeri problémákkal küzdő embereknél jelenthetnek kockázatot.

Ezenkívül néhány parazita, mint az Entamoeba histolytica (Vérhasamőba), is okozhat mellhártyagyulladást.

4. Sérülések és műtétek

A mellkasi sérülések, mint a bordatörés vagy a mellkasi műtétek, irritálhatják vagy károsíthatják a mellhártyát, ami gyulladáshoz vezethet.

Ebben az esetben a pleuritis kezelése gyakran magában foglalja a fájdalomcsillapítást és a károsodott terület gyógyulásának elősegítését.

5. Egyéb okok (pl. autoimmun betegségek, rák)

Néhány autoimmun betegség, mint a rheumatoid arthritis vagy a lupus, szintén mellhártyagyulladást okozhatnak. Ezenkívül a tüdő vagy a mellhártya rákja, valamint más rákfajták, amelyek a mellhártyára terjednek, mellhártyagyulladást okozhatnak.

Ebben az esetben a kezelés gyakran magában foglalja az alapbetegség kezelését és a tünetek enyhítését.

Tünetek és diagnózis

Jellemző tünetek

A mellhártyagyulladás tünetei változhatnak az alapbetegségtől függően, de néhány közös jellemző tünet a következő:

 • Mellkasi fájdalom: Gyakran éles és szúró jellegű, amely mély lélegzetvétel, köhögés vagy mozgás közben súlyosbodhat.
 • Köhögés: Általában száraz köhögés, amely irritálhatja a mellhártyát és növelheti a fájdalmat.
 • Légszomj: A mellhártya gyulladása korlátozhatja a tüdők kibővülését, ami légszomjhoz vezethet.
 • Láz és hidegrázás: Különösen bakteriális vagy más típusú fertőzés esetén.
 • Gyors légzés vagy szapora szívverés: A test reakciója a fájdalomra és a gyulladásra.

Diagnosztikai eljárások

A mellhártyagyulladás gyanúja esetén az orvosok több diagnosztikai eljárást is alkalmazhatnak a diagnózis megerősítésére és az alapbetegség azonosítására.

 • Fizikális vizsgálat: A stetoszkóppal végzett hallgatózás során az orvos „dörzsölő” hangot hallhat, ami a gyulladt mellhártya rétegek súrlódását jelezheti.
 • Röntgen: A mellkas röntgenfelvétele lehetővé teszi a tüdő és a mellhártya állapotának vizsgálatát, valamint a folyadék felhalmozódásának (pleurális effúzió) azonosítását a mellhártya rétegek között.
 • Ultrahang: Ezt az eljárást gyakran alkalmazzák a mellkasi folyadékgyülem mértékének és természetének meghatározására.
 • Laboratóriumi vizsgálatok: A vérteszt lehetővé teszi a gyulladás vagy fertőzés jeleinek azonosítását. A mellhártyából származó folyadékmintát (pleurális folyadék) is elemzik, hogy azonosítsák a gyulladás vagy fertőzés okát.
 • Hörgőtükrözés: Egy vékony, rugalmas cső (bronchoszkóp) bevezetése a légutakba a tüdő és a mellhártya állapotának közvetlen vizsgálatára.
 • Pleurális biopszia: A mellhártyából származó kis szövetminták eltávolítása, amelyeket mikroszkopikusan vizsgálnak a betegség okának azonosítására.

A pontos diagnosztikai eljárások a beteg tüneteitől és az alapbetegség gyanújától függően változhatnak.

A mellhártyagyulladás kezelése

1. Gyógyszeres kezelés

A gyógyszeres kezelés a mellhártyagyulladás okától és típusától függően változik.

 • Antibiotikumok: Bakteriális fertőzések esetén alkalmazhatók.
 • Antivirális szerek: Vírusos okokból eredő mellhártyagyulladás kezelésére.
 • Gyulladásgátlók: Nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), mint az ibuprofen vagy a naproxen, segíthetnek a fájdalom és a gyulladás csökkentésében.
 • Fájdalomcsillapítók: Paracetamol vagy erősebb fájdalomcsillapítók a súlyos fájdalom kezelésére.
 • Kortikoszteroidok: Bizonyos esetekben alkalmazhatók, különösen autoimmun okokból vagy súlyos gyulladás esetén.

2. Sebészeti beavatkozások

Súlyos esetekben, különösen ha a gyulladás ismétlődő vagy krónikus, sebészeti beavatkozásra lehet szükség, mint például pleurodézisre.

Ebben az eljárásban a két mellhártya réteget összeragasztják, hogy megakadályozzák a folyadék ismételt felhalmozódását.

3. Otthoni ápolás

A betegeknek javasolt lehet pihenés és a fájdalom elkerülése érdekében kerülniük kell a mély lélegzetvételt vagy a köhögést okozó tevékenységeket.

Az otthoni ápolás mellett a páciensnek rendszeres orvosi ellenőrzés is szükséges lehet a gyógyulás és a tünetek javulásának nyomon követésére. Az orvos ajánlásai alapján a betegeknek szükségük lehet egyéb otthoni kezelésekre is, például oxigénterápiára vagy fizioterápiára.

Fontos, hogy a betegek kövessék az orvosuk utasításait, és jelezzék, ha a tüneteik nem javulnak vagy rosszabbodnak. A mellhártyagyulladásnak komoly szövődményei is lehetnek, ezért alapvető fontosságú a megfelelő kezelés és a rendszeres orvosi ellenőrzés.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója