Melyek a menopauza tünetei?

Szerző: Norbert

A menopauza a női élet egy természetes szakasza, amikor a menstruációs ciklusok megállnak és a nők végső soron nem lesznek képesek teherbe esni. Ez általában a korai ötvenes években történik, de a kor 40 és 60 között is változhat.

A menopauza elsősorban a petefészk termelte női hormonok, az ösztrogén és a progeszteron csökkenésével jön létre. Ezeknek a hormonoknak a csökkenése változásokat okoz a menstruációs ciklusban, és számos tünetet okozhat, beleértve a hőhullámokat, izzadást, hangulatváltozásokat, alvási problémákat, szexuális problémákat, mint a libidó csökkenése vagy szárazság, valamint csontveszteséget.

A menopauza folyamatának három szakasza van: a perimenopauza, a menopauza és a posztmenopauza.

 1. A perimenopauza az a szakasz, amikor a tünetek kezdődnek és a menstruációs ciklusok változni kezdenek. Ez a menopauza előtti években vagy hónapokban történik.
 2. A menopauza meghatározása általában egy év elteltével történik a legutóbbi menstruáció óta. Ebben a pontban a petefészkek megszűnik további petesejtek termelése.
 3. A posztmenopauza a menopauza utáni időszak, amikor a tünetek hajlamosak csökkenni és stabilizálódni, bár néhány tünet, például a hüvelyi szárazság és a csontveszteség, hosszabb időn keresztül is fennmaradhatnak.

A menopauza és a hozzá kapcsolódó tünetek kezelése egyéni döntést igényel, ami általában magában foglalja az életmód-változtatásokat és az orvosi kezeléseket, mint például a hormonpótló terápiát.

A menopauza tünetei

A menopauza tünetei nőről nőre változhat, és előfordulhatnak még az utolsó menstruáció előtt, a perimenopauza ideje alatt is.

 1. Hőhullámok: A hőhullámok hirtelen érzését okozzák, hogy a test hőmérséklete emelkedik. Ezeket gyakran izzadás és vöröses bőr követi.
 2. Éjszakai izzadás: Az éjszakai izzadás gyakran olyan intenzív, hogy felébreszti az alvó embert és megváltoztathatja az alvási szokásait.
 3. Változások a menstruációs ciklusban: A ciklusok először rövidebbé válhatnak, majd hosszabbá, vagy váltakozóan is előfordulhatnak. A vérzés mennyisége is változhat.
 4. Szexuális változások: Sok nő számol be hüvelyi szárazságról, ami szex közben kellemetlenséget okozhat. Ezenkívül csökkenhet a szexuális vágy is.
 5. Hangulati változások: Néhány nőnél hangulatváltozások, szorongás, depresszió és irritáció jelentkezik.
 6. Alvászavarok: Az alvászavarok is gyakran előfordulnak, részben a hőhullámok és az éjszakai izzadás miatt, de egyes nőknél önmagában is probléma lehet.
 7. Koncentrációs nehézség: Néhány nő beszámolt arról, hogy nehezebben tud koncentrálni és a memória is romlott.
 8. Csontveszteség (osteoporosis): Az ösztrogén szintjének csökkenése a menopauza során hozzájárulhat a csontveszteséghez, ami növeli az osteoporosis és a törések kockázatát.
 9. Fizikai változások: Egyes nőknél a bőr és a haj szárazabbá válik, és súlygyarapodás is előfordulhat.

A menopauza tünetei egyéni alapon változnak, és bizonyos esetekben viszonylag enyhék, más esetekben pedig intenzívebbek lehetnek. Ha a menopauza tünetei zavarják az életminőséget, érdemes orvossal beszélni a kezelési lehetőségekről.

Hasonló cikkek

© 2023, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója