Melyek a napszúrás tünetei?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A napszúrás akkor fordul elő, amikor a test nem képes megfelelően reagálni a hőségre és a páratartalomra, amelyek a test hőszabályozásának zavarához vezetnek. Az idősebb emberek, a kisgyermekek és azok, akik túlzottan ki vannak téve a napsugárzásnak vagy a magas hőmérsékletnek, fokozott a napszúrás kockázata.

A napszúrás tünetei

A napszúrás tünetei változóak lehetnek, de általában a következők fordulnak elő:

 • Bőrpír: A bőr elsődleges védelmi mechanizmusa a napfény által okozott káros hatások ellen. A napsugárzás okozta bőrpír a bőr felső rétegének gyulladásos reakciója.
 • Fejfájás: A hő hatására a szervezet által termelt izzadság és a folyadékveszteség miatt a véráramba kerülő sók és ásványi anyagok szintje csökkenhet. Ez a kiszáradás és sóháztartási zavar fejfájást és zavartságot okozhat.
 • Szédülés: A szervezet vízháztartásának zavara és a kiszáradás miatt a vérnyomás csökkenhet, ami szédülést okozhat.
 • Hányinger, hányás: Az erős napfény és a hőség miatt a szervezet kiszáradhat és általános gyengeséget okozhat, ami hányingert és hányást okozhat.
 • Láz: A hőség hatására a testhőmérséklet is emelkedhet, ami lázzal járhat.
 • Fáradtság: A kiszáradás és a hőség miatt a szervezetben csökken az energia szintje, ami fáradtságot és általános gyengeséget okozhat.
 • Gyors légzés: A hőség hatására a légzési gyakoriság is növekedhet.
 • Zavartság: A súlyos napszúrás okozta folyadékvesztés és sóháztartási zavar hatására a szervezetben fontos elektrolitok szintje csökkenhet, ami zavartságot, memóriazavarokat és szédülést okozhat.
 • Látászavarok: A súlyos napszúrás hatására jelentkezhet homályos látás, foltok vagy vakfoltok a látótérben.
 • Szapora szívverés: A kiszáradás és a hőség hatására a szervezetben a vérnyomás csökkenése és a szívverés gyorsulása is előfordulhat.
 • Görcsök: A napszúrás hatására a szervezetben a sóháztartás zavara miatt izomgörcsök is előfordulhatnak.

A súlyos napszúrás komoly veszélyt jelenthet az egészségre, és akár életveszélyes is lehet, ha nem kezelik időben és megfelelően. Ezért fontos, hogy ha valaki napszúrást gyanít, akkor azonnal tegyenek lépéseket a tünetek enyhítése és az orvosi felügyelet alá vétele érdekében.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója