Epekő – Okok, tünetek és kezelési lehetőségek

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 6 perc

Az epekövek kis, szilárd tömegek, amelyek az epehólyagban vagy az epevezetékekben alakulnak ki. Leggyakrabban a koleszterinből vagy bilirubinból (egy lebontott vörösvértest-termékből) származó kristályok aggregálódásával jönnek létre. Az epehólyag a máj mellett található kis zsák, amely az emésztés során segít az epe tárolásában és koncentrálásában, mielőtt az a vékonybélbe kerülne.

Az epekövek gyakori egészségügyi problémát jelentenek világszerte, és becslések szerint a felnőtt lakosság jelentős részét érintik, különösen a fejlett országokban. Különböző tényezők, mint az életkor, a nem, az elhízás, bizonyos étrendi szokások és genetikai hajlam növelhetik az epekövek kialakulásának kockázatát.

Bár sok esetben az epekövek nem okoznak tüneteket és véletlenül kerülnek felfedezésre, például egy rutin ultrahangos vizsgálat során, néha súlyos fájdalmat és egyéb komplikációkat okozhatnak, mint az epehólyag-gyulladás, epeúti elzáródás, és akár hasnyálmirigy-gyulladás is.

Az érintettek tünetei és az epekövek mérete és helyzete alapján a kezelés konzervatív megközelítésektől az epehólyag eltávolításáig terjedhet.

Mi okozza az epeköveket?

Az epekövek kialakulásának hátterében több tényező is állhat, amelyek együttesen vagy külön-külön hozzájárulhatnak ezen szilárd tömegek megjelenéséhez az epehólyagban vagy az epeutakban.

Íme néhány kulcsfontosságú ok és mechanizmus, amelyek az epekövek kialakulásához vezetnek:

 1. Koleszterin túltelítődése: Az epekövek leggyakoribb típusát a koleszterinből alkotott kövek jelentik. Az epe koleszterin, epepigmentek (pl. bilirubin) és epezsírsavak keveréke. Amikor az epe túl sok koleszterint tartalmaz az epezsírsavak és lecitin (ami segít feloldani a koleszterint) képest, a koleszterin kristályosodhat és epeköveket alkothat.
 2. Bilirubin túltelítődése: A bilirubin-típusú epekövek általában akkor alakulnak ki, amikor a máj túl sok bilirubint termel, amit az epe nem tud megfelelően feloldani. Ez gyakran bizonyos betegségek, mint a krónikus hemolízis (a vörösvértestek gyors pusztulása) vagy májbetegségek következtében történik.
 3. Epehólyag ürülési zavara: Ha az epehólyag nem ürül ki rendesen, az epe megállhat és koncentráltabbá válhat, ami elősegíti az epekövek kialakulását. Ez történhet például, ha az epehólyag mozgása gyengül, vagy ha az epeutak el vannak záródva.
 4. Életmódbeli és genetikai tényezők: Bizonyos életmódbeli tényezők, mint az elhízás, magas zsírtartalmú diéta, és kevés testmozgás hozzájárulhatnak a koleszterin-epekövek kialakulásához. A genetikai hajlam is szerepet játszhat, hiszen bizonyos családokban gyakoribbak az epekövek.
 5. Hormonális tényezők: A női nemi hormonok, különösen az ösztrogén, befolyásolhatják az epe koleszterinszintjét, így a nőknél gyakrabban fordulnak elő koleszterin-epekövek, különösen terhesség, hormonális fogamzásgátlók vagy hormonpótló terápia esetén.

A fent említett tényezők bármelyike vagy azok kombinációja okozhatja az epekövek kialakulását, ami felhívja a figyelmet az egészséges életmód és rendszeres orvosi ellenőrzés jelentőségére az epekövek megelőzésében és kezelésében.

Tünetek és jelek

Az epekövek gyakran rejtve maradnak, mivel nem mindig okoznak tüneteket, különösen ha az epehólyagban maradnak, anélkül, hogy elzáródást okoznának. Ezt az állapotot „tünetmentes epeköveknek” nevezik, és gyakran csak rutinvizsgálatok során fedezik fel.

Amikor azonban az epekövek elkezdenek tüneteket okozni, általában azért van, mert elzárják az epehólyagból vagy az epeutakból az epét, ami fájdalmat és más problémákat okoz.

Íme néhány jel és tünet, amely az epekövekre utalhat:

1. Epegörcs (kólika)

 • Hirtelen kezdődő, erős fájdalom a has felső részének jobb oldalán vagy középen, amely több órán át is tarthat.
 • A fájdalom sugározhat a hátba vagy a jobb vállba.
 • Gyakran étkezés után jelentkezik, különösen zsíros ételek fogyasztása után.

2. Emésztési problémák

 • Hányinger vagy hányás.
 • Puffadás, emésztési zavarok, gasztritisz-szerű tünetek.

3. Sárgaság

 • A bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése, ami akkor fordul elő, ha a bilirubin felhalmozódik a vérben az epeutak elzáródása miatt.

4. Sötét vizelet és világos széklet

 • Az epeúti elzáródás miatt a bilirubin nem jut el a bélbe, ami befolyásolja a széklet és a vizelet színét.

5. Láz és hidegrázás

 • Fertőzés, például epehólyag-gyulladás jele lehet, amely epekövek által okozott elzáródás következtében alakulhat ki.

6. Krónikus gasztrointesztinális panaszok

 • Ételintolerancia, különösen a zsíros ételekkel szemben.
 • Krónikus puffadás, irritábilis bél szindróma-szerű tünetek.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a tünetek más betegségekkel is összefügghetnek, ezért ha valaki ilyen tüneteket tapasztal, fontos orvosi vizsgálatot végeztetni a pontos diagnózis felállításához.

Az epekövek okozta tünetek általában akut kezelést igényelnek, amely magában foglalhatja a fájdalomcsillapítást, gyulladáscsökkentést, és esetleg a kövek eltávolítását célzó sebészeti beavatkozást vagy más eljárásokat.

Diagnosztizálás

Az epekövek diagnosztizálása többféle vizsgálattal történhet, amelyek célja a kövek jelenlétének, méretének, helyzetének és az esetleges epeutak elzáródásának azonosítása.

Az alábbiakban ismertetünk néhány gyakran alkalmazott diagnosztikai módszert:

1. Ultrahangos vizsgálat

 • A leggyakrabban alkalmazott módszer az epekövek diagnosztizálására. Biztonságos, nem invazív és hatékonyan azonosítja a köveket az epehólyagban.
 • Képes meghatározni a kövek méretét és helyzetét, valamint az epehólyag gyulladásának jeleit is felmutathatja.

2. Endoszkópos retrográd cholangio-pancreatográfia (ERCP)

 • Egy speciális endoszkópos eljárás, amely lehetővé teszi az epe- és hasnyálmirigy-vezetékek vizsgálatát. Az ERCP során a szakember egy vékony, rugalmas csövet (endoszkópot) vezet le a torokon keresztül a vékonybélbe, hogy festéket fecskendezzen az epevezetékekbe és hasnyálmirigy-vezetékbe, amit követően röntgenfelvételek készülnek.
 • Az ERCP nem csak diagnosztikai eszköz, hanem lehetőséget biztosít az epekövek eltávolítására is.

3. Komputertomográfia (CT)

 • A CT-vizsgálat részletes képeket készít a hasról, amely segíthet az epekövek, valamint más, a hasi fájdalomért felelős állapotok azonosításában.
 • Különösen hasznos lehet komplikációk, mint például az epevezetékek elzáródása vagy a gyulladás jeleinek észlelésére.

4. Mágneses rezonancia cholangiopancreatográfia (MRCP)

 • Egy MRI alapú technika, amely kiválóan alkalmas az epeutak és a hasnyálmirigy-vezetékek vizualizálására. Az MRCP nem invazív és nem szükséges hozzá kontrasztanyagot használni.
 • Alkalmas az epevezetékben lévő kövek és egyéb elváltozások észlelésére.

5. Epefunkciós tesztek

 • Vérvizsgálatok, amelyek értékelik a máj működését és az epeúti rendszer állapotát. Ezek magukban foglalhatják a bilirubin szintjének, valamint más májenzimek és epeenzimek szintjének mérését.
 • Segíthetnek azonosítani az epekövek által okozott potenciális elzáródásokat vagy gyulladást.

Ezek a diagnosztikai módszerek segítenek az orvosoknak meghatározni a legmegfelelőbb kezelési tervet az epekövekkel kapcsolatos problémák kezelésére. A választott diagnosztikai módszer függhet a tünetek súlyosságától, a beteg egyéni körülményeitől és az érintett egészségügyi szolgáltató elérhető eszközeitől.

Kezelési lehetőségek

Az epekövek kezelése az érintett személy tüneteitől, az epekövek méretétől és helyzetétől, valamint az esetleges szövődmények meglététől függ.

Néhány emberben az epekövek nem okoznak tüneteket és nem igényelnek azonnali kezelést, míg másokban súlyos fájdalmat és komplikációkat okozhatnak, amelyek sürgős beavatkozást igényelnek.

1. Tünetmentes epekövek

 • Ha az epekövek nem okoznak tüneteket, az orvosok gyakran egy „várakozó” megközelítést javasolnak, rendszeres ellenőrzésekkel, hogy figyelemmel kísérjék az állapotot.

2. Gyógyszeres kezelés

 • Bizonyos kis méretű koleszterin-epekövek feloldására Urzodezoxikólsav vagy Kenodezoxikólsav szájon át szedhető gyógyszerek alkalmazhatók. Ezeknek a gyógyszereknek a fogyasztása több hónapig vagy akár évekig is szükséges lehet, és nem minden esetben hatékonyak.

3. Epehólyag eltávolítása (kolecisztektómia)

 • A leggyakoribb és leghatékonyabb kezelés az epekövek okozta súlyos vagy ismétlődő tünetek esetén. A műtét során eltávolítják az epehólyagot, megakadályozva ezzel a további epekövek kialakulását. A kolecisztektómia laparoszkópos (minimálisan invazív) módszerrel vagy hagyományos nyitott műtéttel történhet.

4. Endoszkópos retrográd cholangio-pancreatográfia (ERCP)

 • Az ERCP nem csak diagnosztikai eszköz, hanem lehetőséget biztosít az epevezetékben lévő kövek eltávolítására is. Különösen hasznos, ha a kövek elzárják az epevezetékeket.

6. Életmódbeli változtatások és diéta

 • Különösen azokban az esetekben, ahol a gyógyszeres kezelés vagy a várakozó megközelítés a választott módszer, javasoltak az életmódbeli változtatások, mint a testsúlycsökkenés és az egészséges táplálkozás (alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú diéta) az epekövek kialakulásának megelőzése és a tünetek enyhítése érdekében.

A kezelési terv kiválasztása során fontos figyelembe venni az egyén állapotát, tüneteit és az esetleges szövődmények kockázatát.

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója