A koffein igazi arca

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 3 perc

Annak ellenére, hogy a kávénak vannak vitathatatlanul előnyös tulajdonságai, a rendszeres fogyasztása nem egészséges. Sajnos a kávéról való lemondás az emberek többségének nehezen megy.

Mint a többi élvezeti cikkről, talán a kávéról is könnyebb fokozatosan leszokni. Ha valaki hirtelen hagyja abba a kávéivást, fejfájás, székrekedés, álmosság lesz az eredménye.

Most megnézzük, hogy a kávé (illetve a koffein) miként használható fel egészségesen, hogyan lehet leszokni és egyáltalán mit kell tudni erről a sokat vitatott témáról.

Röviden úgy kell elképzelni a koffeint, mint egy hasznos dolgot, amit általában rosszul alkalmaznak. Mostantól viszont alkalmazhatjuk megfelelően és ha szükséges élhetünk vele.

A túlzott koffein fogyasztás hatásai

Nagyon sok készítmény tartalmaz koffeint, például üdítőitalok, fogyasztó tabletták, aszpirin, különböző fájdalomcsillapítók és még egyes gyógynövénykészítmények is.

Azért, mert a koffein hasznos is lehet, de a túlzott fogyasztása visszaüt. Az alábbi felsorolás tartalmazza a leggyakoribb panaszokat, melyeket a túlzott koffein fogyasztás okozhat:

  • szorongás és nyugtalanság
  • álmatlanság vagy felületes alvás
  • különféle szívbetegségek
  • gyomor- és bélbajok
  • hangulatingadozás

Rendszeresen fogyasztva már napi két csésze kávé is okozhat hasonló tüneteket.

Hatása és Helyes alkalmazása

A kínai orvoslás szerint a kávé melegít, élénkít és vízhajtó. Keserű-édes íze van és tisztít. Élénkítő hatása miatt alkoholmérgezés vagy kábítószer túladagolás esetén a páciens felébresztésére használják.

Serkenti az agyműködést. A népi gyógyászatban használták kígyómarásra, asztam, sárgaság, szédülés és fejfájás kezelésére is. Laktató, nehéz, zsíros ételek után a koffein átsegíti az embert az elnehezülés időszakán – melyet a toxikus túlterheltség okoz.

Egyébként a kávé külsőleg alkalmazva a leghatékonyabb. A nedves őrleményéből készült borogatás jó hatással van a zúzódásokra és a rovarcsípésekre.

Beöntésként is használják, főként asztma és rák gyógyításánál. És azért létezik “jó” kávé is. Ha mindenképp kávézni szeretnénk, akkor jó választás a ganoderma kávé (leszokáshoz tökéletes lehet!).

A kávétermesztés és fogyasztás veszélyei

A kávétermesztés során veszélyes vegyi anyagokat vetnek be. Az ültetvényeket mérgező növényvédő és rovarirtó szerekkel permetezik.

A koffein kivonását kőolaj alapú oldószerekkel végzik. És további vegyi anyagokat használnak arra, hogy vízben oldhatóvá váljon a kávé.

Ráadásul a kávé olajai az őrlés után gyorsan megavasodhatnak. Ezért csak organikusan termesztett, és használat előtt frissen őrölt kávét válasszunk.

Harminc esettanulmány vizsgálati adatainak összevont elemzése arra mutat, hogy a kávéfogyasztók körében 20%-al magasabb a valószínűsége a húgyvezeték és a húgyhólyag elrákosodásának esélye.

A terhesség alatti kávézás növeli a vetélés és a születési rendellenességek kockázatát. A hasnyálmirigyrák és a szívroham kockázata is nagyban köszönhető a kávéfogyasztásnak.

És már a napi két csésze kávé is megemelheti a koleszterinszintet. Ezenkívül a kávé savtartalma felemészti a vékonybél bolyhait, ezáltal csökken a tápanyag felszívódás.

Savmentes kávékivonat készítése

A receptet a „Gyógyító táplálkozás” című könyvből tanultam. Egy robosztus, egészséges embernek nem árt mg naponta egy csésze savmentes kávé. Tehát a mai népesség többségének ártalmas még ez is!

  1. Helyezzünk fél kiló frissen őrölt biokávét üvegedénybe, és öntsünk hozzá nyolc csésze vizet.
  2. Tegyük a keveréket egy hűvös, sötét sarokba, és hagyjuk ázni nagyjából 16 órán át.
  3. Kávéfilteren vagy laza szövésű anyagon szűrjük át a folyadékot szorosan zárható üvegbe.
  4. A kivonat nagyon tömény – 2-2,5 dl forró vízbe tett egy-két kávéskanálnyi mennyiség egy csésze savtalanított kávénak felel meg.
  5. Tároljuk a kivonatot tartalmazó, zárt üveget hűtőszekrényben; két hétig áll el.

A leszokás lehetősége

Mivel a koffein illetve a kávé nem arra való, hogy minden nap fogyasszuk, ezért érdemes a napi kávézásról leszokni. Nem kell teljesen lemondani róla.

Alkalmanként – tehát kevesebb, mint heti egyszer – lehet kávét fogyasztani az íze kedvéért. Az árpa- vagy búzafűléporok jól bevált méregtelenítők valamennyi leszokási folyamatban.

Naponta néhány csésze karobtea jó hatással van a leszokás miatti zaklatottságra.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója