Melyek a PCOS tünetei?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A PCOS, vagy policisztás petefészek szindróma, egy női endokrin rendszeri zavar, amely a nők 5-10%-át érinti termékeny korban. Az állapot az ovuláció zavarainak, a szőrzet fokozott növekedésének, az elhízásnak és az inzulinrezisztenciának az összefüggésén alapul.

A PCOS jellemzői közé tartoznak:

 • Menstruációs zavarok: Az ovuláció zavara vagy hiánya miatt a menstruációs ciklusok ritkák, rendszertelenek, vagy teljesen hiányoznak.
 • Androgén túltermelés: A petefészkben túlzott mennyiségű „férfi hormon” (androgén) termelődik, ami fokozott szőrnövekedést (hirsutizmus), pattanásokat és néha kopaszodást okoz.
 • Policisztás ováriumok: Az ultrahang vizsgálat során gyakran láthatók a petefészkekben kis, folyadékkal teli hólyagok, amelyeket cisztáknak neveznek. Ezek a ciszták azonban nem mindig jelennek meg minden PCOS-ban szenvedő nőnél.
 • Inzulinrezisztencia: Sok PCOS-ban szenvedő nőnél az inzulinrezisztencia is megfigyelhető, ami azt jelenti, hogy a test nem reagál megfelelően az inzulinra. Ez gyakran vezet 2-es típusú cukorbetegséghez.

A PCOS kezelése gyakran az életmód változtatását és gyógyszeres kezelést jelent, beleértve a fogamzásgátló tablettákat a menstruációs ciklus szabályozására, a metformint az inzulinrezisztencia csökkentésére, és néha az androgénszint csökkentő gyógyszereket.

A kezelés célja a tünetek enyhítése és a hosszú távú egészségügyi problémák, mint például a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség megelőzése.

A PCOS tünetei

A PCOS tünetei változatosak és néha egyénenként eltérőek lehetnek.

Néhány jellemző tünetek a következők lehetnek:

 1. Rendszertelen menstruációs ciklusok: A PCOS-ban szenvedő nők gyakran ritkán vagy egyáltalán nem menstruálnak. Egyes nőknek kevesebb mint 8 ciklusa van évente, másoknak hosszú időn keresztül nincs ciklusa.
 2. A szőrnövekedés megváltozása (hirsutizmus): A PCOS miatt a szervezet több androgén (férfi hormon) hormont termelhet, ami növelheti a szőrnövekedést az arcon, a mellkason, a hason és más olyan területeken, ahol a nőknél általában kevés szőr nő.
 3. Pattanások és olajos bőr: A magas androgénszint szintén pattanásokhoz, mitesszerekhez és olajos bőrhöz vezethet, különösen az arcon.
 4. Túlsúly és elhízás: Sok PCOS-ban szenvedő nő küzd súlyproblémákkal. Különösen a derék körüli zsírpárnák gyakoriak.
 5. Fáradtság: Néhány nő jelentett fáradtságot és alacsony energia szintet a PCOS-szel összefüggésben.
 6. Fejfájás: A hormonális változások, amelyek a PCOS-szel járnak, fejfájást okozhatnak egyes nők számára.
 7. Meddőség: A PCOS a leggyakoribb oka a női meddőségnek, mivel zavarhatja az ovulációt.

Fontos megjegyezni, hogy a PCOS tünetei változó intenzitással jelentkezhetnek, és nem minden nőnél alakulnak ki ugyanazok a tünetek.

Ha úgy gondolja, hogy PCOS-ben szenved, keresse fel egészségügyi szakemberét, aki képes lesz diagnosztizálni az állapotot és kezelési lehetőségeket javasolni.

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója