Melyek a PCOS tünetei?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A PCOS, vagy policisztás petefészek szindróma, egy női endokrin rendszeri zavar, amely a nők 5-10%-át érinti termékeny korban. Az állapot az ovuláció zavarainak, a szőrzet fokozott növekedésének, az elhízásnak és az inzulinrezisztenciának az összefüggésén alapul.

A PCOS jellemzői közé tartoznak:

 • Menstruációs zavarok: Az ovuláció zavara vagy hiánya miatt a menstruációs ciklusok ritkák, rendszertelenek, vagy teljesen hiányoznak.
 • Androgén túltermelés: A petefészkben túlzott mennyiségű „férfi hormon” (androgén) termelődik, ami fokozott szőrnövekedést (hirsutizmus), pattanásokat és néha kopaszodást okoz.
 • Policisztás ováriumok: Az ultrahang vizsgálat során gyakran láthatók a petefészkekben kis, folyadékkal teli hólyagok, amelyeket cisztáknak neveznek. Ezek a ciszták azonban nem mindig jelennek meg minden PCOS-ban szenvedő nőnél.
 • Inzulinrezisztencia: Sok PCOS-ban szenvedő nőnél az inzulinrezisztencia is megfigyelhető, ami azt jelenti, hogy a test nem reagál megfelelően az inzulinra. Ez gyakran vezet 2-es típusú cukorbetegséghez.

A PCOS kezelése gyakran az életmód változtatását és gyógyszeres kezelést jelent, beleértve a fogamzásgátló tablettákat a menstruációs ciklus szabályozására, a metformint az inzulinrezisztencia csökkentésére, és néha az androgénszint csökkentő gyógyszereket.

A kezelés célja a tünetek enyhítése és a hosszú távú egészségügyi problémák, mint például a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség megelőzése.

A PCOS tünetei

A PCOS tünetei változatosak és néha egyénenként eltérőek lehetnek.

Néhány jellemző tünetek a következők lehetnek:

 1. Rendszertelen menstruációs ciklusok: A PCOS-ban szenvedő nők gyakran ritkán vagy egyáltalán nem menstruálnak. Egyes nőknek kevesebb mint 8 ciklusa van évente, másoknak hosszú időn keresztül nincs ciklusa.
 2. A szőrnövekedés megváltozása (hirsutizmus): A PCOS miatt a szervezet több androgén (férfi hormon) hormont termelhet, ami növelheti a szőrnövekedést az arcon, a mellkason, a hason és más olyan területeken, ahol a nőknél általában kevés szőr nő.
 3. Pattanások és olajos bőr: A magas androgénszint szintén pattanásokhoz, mitesszerekhez és olajos bőrhöz vezethet, különösen az arcon.
 4. Túlsúly és elhízás: Sok PCOS-ban szenvedő nő küzd súlyproblémákkal. Különösen a derék körüli zsírpárnák gyakoriak.
 5. Fáradtság: Néhány nő jelentett fáradtságot és alacsony energia szintet a PCOS-szel összefüggésben.
 6. Fejfájás: A hormonális változások, amelyek a PCOS-szel járnak, fejfájást okozhatnak egyes nők számára.
 7. Meddőség: A PCOS a leggyakoribb oka a női meddőségnek, mivel zavarhatja az ovulációt.

Fontos megjegyezni, hogy a PCOS tünetei változó intenzitással jelentkezhetnek, és nem minden nőnél alakulnak ki ugyanazok a tünetek.

Ha úgy gondolja, hogy PCOS-ben szenved, keresse fel egészségügyi szakemberét, aki képes lesz diagnosztizálni az állapotot és kezelési lehetőségeket javasolni.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója