Mit tehetünk szénanátha ellen házilag?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A tavasz az az évszak, amikor minden fű, bokor, virág és fa lombosodik és virágzik. A természet új életre ébred, és körülöttünk minden szép és illatos lesz.

Bármennyire is csodálatos a tavasz, egyesek számára különös kellemetlenséggel jár az úgynevezett szénanátha vagy allergiás nátha, amely sújtja őket.

Mi is az a szénanátha?

A szénanátha allergiás betegség, amely a felső légúti gyulladás egy fajtája. Az immunrendszer reakciójaként fordul elő a levegőben lévő nagyszámú allergénre.

A „szénás orrfolyás” nevet a 19. században kapta egy orvos, aki minden alkalommal tüsszögni kezdett, amikor belépett egy szénapajtába.

Melyek a szénanátha okai?

Az ilyen típusú allergia okai különbözőek lehetnek. Leggyakrabban a virágpor apró, alig látható pollenjei járulnak hozzá ehhez az állapothoz. Az allergének másik típusa a por, pihe, állati szőr, allergén élelmiszerek stb.

Az allergiára való hajlam nagyon gyakori és örökletes.

A szénanátha tünetei és időtartama

A szénanátha tüneteit könnyező, vörös és égő szemek, viszketés, tüsszögés és orrdugulás, orrfolyás, köhögés, légzési nehézség vagy fejfájás jellemezheti.

A tünetek napos, száraz és szeles időben erősödnek, esős időben csökkennek. Az allergiás nátha lehet epizodikus, szezonális, más esetekben akár egy egész évig is elhúzódhat, amit a fent leírt egyéb allergének (por, állati szőr, toll, gombaspórák) okoznak.

Hogyan lehet megelőzni a szénanáthát?

A szénanátha megelőzhető, ha betartunk néhány ajánlást:

  • Kerüljük el a sétákat a parkokban a virágzó növények szezonjában
  • Éjszaka szellőztessünk
  • Mossuk meg arcunkat bő vízzel
  • Ne terítsük szét a ruháinkat napközben
  • Ne legyen otthon háziállat

Otthoni gyógymódok szénanátha ellen

Otthon is alkalmazhatunk gyógymódokat a megjelent allergia csillapítására:

  • A torna csökkenti az orrfolyást. Három perc torna elegendő ahhoz, hogy a pulzusszám 100-130 ütemre emelkedjen. Ez elősegíti a váladék áramlását, és fokozatosan eltűnik.
  • A forró lábfürdő segít az orrnyálkahártya duzzanata ellen.
  • Öblögessük orrunkat sóoldattal.

Gyógynövényes kezelés:

Szénanátha esetén főzetek, gyógyteák is ajánlottak. Külsőleg és belsőleg egyaránt jótékony hatásúak. Az általunk használható gyógynövények elsősorban a csalán ,(ami minden allergia esetén segít) borágó szár, körömvirág, kamilla, csipkebogyó.

A további kezelési módok a homeopátia és az allergia elleni szerek alkalmazásai lehetnek, melyeket súlyosabb esetekben alkalmaznak.

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója