Teniszkönyök: Tünetek, kezelés és megelőzés

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

A teniszkönyök, szakmai nevén „laterális epikondilitisz”, egy olyan fájdalmas állapot, ami leggyakrabban a kar külső részén, a könyök közelében jelentkezik.

Bár a neve a teniszezőkre utal, valójában bárkinél kialakulhat, akik rendszeresen végzik azokat a mozdulatokat, amelyek megerőltetik a kar és a csukló izmait és ízületeit.

A teniszkönyök kialakulásának okai és kockázati tényezői

A teniszkönyök kialakulásának okai és kockázati tényezői széles körben változhatnak. Ezek a tényezők magukban foglalják mind a fizikai aktivitásokat, mind az egyéb egészségügyi és életmódbeli tényezőket.

Fizikai megterhelés

 1. Ismétlődő mozdulatok: A teniszkönyök gyakran fordul elő olyan személyeknél, akik rendszeresen végeznek ismétlődő kar- és csukló mozdulatokat. Ez magában foglalja a teniszezést, de más sportokat és tevékenységeket is, mint például golf, evezés, úszás, vagy akár bizonyos zenészeknél is megfigyelhető.
 2. Megerőltető szerszámhasználat: Olyan foglalkozások, amelyek erőltető vagy vibráló eszközök használatát igénylik (pl. szerszámok, gépek) szintén hajlamosíthatnak a teniszkönyök kialakulására.

Életkorbeli és egészségügyi tényezők

 1. Életkor: A teniszkönyök leggyakrabban 30 és 50 év közötti embereknél alakul ki, mivel ebben az életkorban az inak kevésbé rugalmasak és hajlamosabbak a sérülésekre.
 2. Egyéb egészségügyi állapotok: Bizonyos egészségügyi állapotok, mint például ízületi gyulladás, vagy a karokban lévő idegekkel kapcsolatos problémák, szintén növelhetik a kockázatot.

Életmód és munkakörnyezet

 1. Helytelen testtartás: A hosszan tartó helytelen testtartás, különösen a karok és a csukló esetében, hozzájárulhat a teniszkönyök kialakulásához.
 2. Munkakörnyezet: Azok a szakmák, ahol a karok rendszeres és erőteljes használata szükséges, mint például az építőiparban, kertészetben vagy az asztalosmunkában dolgozók, fokozott kockázatnak vannak kitéve.

Tünetek és diagnosztizálás

A teniszkönyök jellemző tünetei és a diagnosztikai folyamat a következők:

Tünetek

 1. Fájdalom és érzékenység: A legjellemzőbb tünet a fájdalom a könyök külső oldalán, amely kiterjedhet a kar alsó részére is. Ez a fájdalom általában fokozódik kar- vagy csuklómozgásokkal, különösen, ha tárgyakat emelünk vagy szorítunk.
 2. Gyengeség: A kéz és a kar gyengesége, különösen olyan tevékenységek során, mint például tárgyak megfogása vagy emelése.
 3. Merevség: A könyök merevsége, különösen reggel vagy hosszabb pihenés után.
 4. Izomfájdalom: A kar felső részén, a csukló és az ujjak mozgatásakor jelentkező izomfájdalom.

Diagnosztizálás

 1. Orvosi anamnézis: Az orvos először az egészségügyi előzményeket és a tüneteket fogja áttekinteni, beleértve azok időtartamát és azt, hogy milyen tevékenységek súlyosbítják a fájdalmat.
 2. Fizikális vizsgálat: A fizikális vizsgálat során az orvos nyomás alkalmazásával érzékeli a fájdalom helyét és mértékét, valamint ellenőrzi a kar erejét és mozgékonyságát.
 3. Kiegészítő vizsgálatok: Bár ritkán szükségesek, bizonyos esetekben képalkotó vizsgálatokra (például röntgen, ultrahang vagy MRI) lehet szükség a diagnózis megerősítéséhez, vagy egyéb problémák, mint például sérülések vagy más állapotok kizárásához.
 4. Funkcionális tesztek: Néha speciális funkcionális teszteket végeznek, amelyek segítenek azonosítani a fájdalom forrását, és felmérni a sérülés mértékét.

Kezelési lehetőségek

A teniszkönyök kezelése számos módszert foglal magában, amelyek célja a fájdalom csökkentése, a gyulladás enyhítése és az erő visszaállítása.

Íme néhány általánosan alkalmazott kezelési módszer:

Pihenés és jég alkalmazása

 1. Pihenés: Az első és legfontosabb lépés a fájdalmas tevékenységek korlátozása vagy elkerülése, hogy az inaknak lehetőségük legyen a gyógyulásra.
 2. Jegelés: A jégcsomagok alkalmazása a fájdalmas területen segíthet csökkenteni a duzzanatot és enyhíteni a fájdalmat.

Gyógyszeres kezelés

 1. Gyulladáscsökkentő gyógyszerek: Nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), mint az ibuprofén vagy naproxen, segíthetnek a fájdalom és a gyulladás csökkentésében.

Fizioterápia

 1. Nyújtás és erősítés: A fizioterápiás gyakorlatok, különösen a nyújtó és erősítő gyakorlatok, segíthetnek a sérült inak és izmok helyreállításában.
 2. Ultrahang terápia: Az ultrahang terápia segíthet növelni a vérkeringést és elősegítheti a gyógyulást az érintett területen.

További kezelések

 1. Kortikoszteroid injekciók: Súlyosabb esetekben kortikoszteroid injekciók alkalmazása segíthet csökkenteni a gyulladást és enyhíteni a fájdalmat.
 2. Kötés vagy teniszkönyök-rögzítő: Kötés vagy speciális rögzítő használata segíthet csökkenteni a terhelést az érintett inakon.

Sebészeti Beavatkozás

Amennyiben a konzervatív kezelés nem hoz eredményt, és a tünetek tartósan fennállnak, sebészeti beavatkozásra is sor kerülhet. A műtét során az érintett inakon lévő sérült szöveteket eltávolítják, hogy elősegítsék a gyógyulást.

Megelőzés és önsegítő technikák

A teniszkönyök megelőzése és az önsegítő technikák kulcsfontosságúak a probléma kezelésében és annak elkerülésében. Íme néhány hatékony módszer:

Ergonómia és testtartás

 1. Munkahelyi ergonómia: Ha számítógépet használunk, ügyeljünk a helyes testtartásra. A billentyűzet és az egér helyes elhelyezése csökkentheti a karokra gyakorolt nyomást.
 2. Sportolási technikák: Ha teniszezünk vagy más ütősportot űzünk, ügyeljünk a helyes ütéstechnikákra és a megfelelő felszerelés használatára.

Nyújtás és erősítő gyakorlatok

 1. Rendszeres nyújtás: A karok, különösen a csukló és az alkar nyújtó gyakorlatai segíthetnek megelőzni a túlterhelést.
 2. Erősítő gyakorlatok: Az alkar izmainak erősítése növelheti az ellenálló képességet és csökkentheti a sérülés kockázatát.

Pihenés és kiegyensúlyozott tevékenység

 1. Rendszeres szünetek tartása: Ha olyan tevékenységet végzünk, amely ismétlődő mozdulatokat igényel, gyakran tartsunk pihenőt.
 2. Tevékenységek váltogatása: Kerüljük az egyoldalú terhelést, váltogassuk a különböző típusú tevékenységeket.

Életmódbeli változtatások

 1. Egészséges testsúly: A túlsúly csökkentése segíthet csökkenteni a karokra nehezedő terhelést.
 2. Stresszkezelés: A stressz növelheti az izomfeszültséget, így a stresszkezelési technikák elsajátítása előnyös lehet.

Egészséges Táplálkozás

 1. Gyulladáscsökkentő élelmiszerek: A gyulladáscsökkentő hatású élelmiszerek, mint például az omega-3 zsírsavakban gazdag halak, zöldségek és gyümölcsök, segíthetnek a gyulladásos állapotok kezelésében.

Forduljunk szakemberhez

 • Végül, ha a tünetek tartósak vagy rosszabbodnak, fontos szakemberhez fordulni további tanácsért és kezelésért. A korai beavatkozás segíthet megelőzni a hosszú távú problémákat.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója