A karfiolleves nem csak hogy ízletes és tápláló, de egyben könnyen elkészíthető fogás is, amely mindenkit az asztal köré csalogat. Az alábbi receptünk a klasszikus karfiolleves egyedi fordulatát nyújtja, amely gazdag, krémes állagával és a cheddar sajt karakteres ízével kényezteti az ízlelőbimbókat.
Ez a leves tökéletes választás egy családi vacsorához vagy akár egy elegánsabb összejövetelhez is. Kövesd ezt a lépésről lépésre haladó útmutatót, hogy te is elkészíthesd ezt a finomságot, mely garantáltan meghozza a jókedvet a hűvösebb napokon.
Így készíts egyszerű és ízletes karfiollevest
Hozzávalók:
- 180 ml víz
- 100 g apróra vágott karfiol
- 155 g kockára vágott burgonya
- 60 g apróra vágott zeller
- 65 g kockára vágott sárgarépa
- 40 g apróra vágott hagyma
- 55 g vaj
- 30 g liszt
- 710 ml tej
- Só és bors ízlés szerint
- 115 g reszelt cheddar sajt
Elkészítés:
- Zöldségek előkészítése: Készíts elő egy nagy fazekat. Kevés vajon dinszteld meg az apróra vágott hagymát, amíg üveges nem lesz. Ezt követően add hozzá a karfiolt, a burgonyát, a zellert és a sárgarépát. Dinszteld őket néhány percig, csak hogy kissé megpuhuljanak.
- Víz hozzáadása és főzés: Öntsd hozzá a vizet, és főzd a zöldségeket fedő alatt, amíg meg nem puhulnak. Ez körülbelül 10-15 percet vesz igénybe. Ne felejtsd el időnként megkeverni.
- Rántás készítése: Egy külön edényben olvaszd meg a maradék vajat, majd keverd hozzá a lisztet. Főzd közepes lángon, kevergetve, amíg a keverék aranybarna nem lesz. Ez adja majd a leves sűrűségét.
- Tej hozzáadása: Lassan add hozzá a tejet a rántáshoz, közben folyamatosan keverd, hogy sima és csomómentes legyen. Főzd addig, amíg a keverék sűrű és krémes nem lesz.
- Zöldségek hozzáadása: Add hozzá a rántást a zöldségekhez, majd keverd össze alaposan, és főzd még néhány percig, hogy a leves jól összeérjen.
- Fűszerezés: Ízlés szerint sózd és borsozd. Ha szereted, egy kis szerecsendiót is adhatsz hozzá egy extra ízért.
- Sajt hozzáadása: Végül, amikor a leves már kész van, keverd bele a reszelt cheddar sajtot, amíg teljesen el nem olvad a levesben.
- Tálalás: Tálald melegen, esetleg friss petrezselyemmel vagy pirított kenyérkockákkal a tetején.
Ez a karfiolleves recept tökéletes egyensúlyt teremt a zöldségek frissessége és a sajtos, krémes ízek között. Remek választás egy tápláló és melegítő ételre.
Jó étvágyat!