A legjobb karfiolleves recept a hidegebb napokra

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A karfiolleves nem csak hogy ízletes és tápláló, de egyben könnyen elkészíthető fogás is, amely mindenkit az asztal köré csalogat. Az alábbi receptünk a klasszikus karfiolleves egyedi fordulatát nyújtja, amely gazdag, krémes állagával és a cheddar sajt karakteres ízével kényezteti az ízlelőbimbókat.

Ez a leves tökéletes választás egy családi vacsorához vagy akár egy elegánsabb összejövetelhez is. Kövesd ezt a lépésről lépésre haladó útmutatót, hogy te is elkészíthesd ezt a finomságot, mely garantáltan meghozza a jókedvet a hűvösebb napokon.

Így készíts egyszerű és ízletes karfiollevest

Hozzávalók:

  • 180 ml víz
  • 100 g apróra vágott karfiol
  • 155 g kockára vágott burgonya
  • 60 g apróra vágott zeller
  • 65 g kockára vágott sárgarépa
  • 40 g apróra vágott hagyma
  • 55 g vaj
  • 30 g liszt
  • 710 ml tej
  • Só és bors ízlés szerint
  • 115 g reszelt cheddar sajt

Elkészítés:

  1. Zöldségek előkészítése: Készíts elő egy nagy fazekat. Kevés vajon dinszteld meg az apróra vágott hagymát, amíg üveges nem lesz. Ezt követően add hozzá a karfiolt, a burgonyát, a zellert és a sárgarépát. Dinszteld őket néhány percig, csak hogy kissé megpuhuljanak.
  2. Víz hozzáadása és főzés: Öntsd hozzá a vizet, és főzd a zöldségeket fedő alatt, amíg meg nem puhulnak. Ez körülbelül 10-15 percet vesz igénybe. Ne felejtsd el időnként megkeverni.
  3. Rántás készítése: Egy külön edényben olvaszd meg a maradék vajat, majd keverd hozzá a lisztet. Főzd közepes lángon, kevergetve, amíg a keverék aranybarna nem lesz. Ez adja majd a leves sűrűségét.
  4. Tej hozzáadása: Lassan add hozzá a tejet a rántáshoz, közben folyamatosan keverd, hogy sima és csomómentes legyen. Főzd addig, amíg a keverék sűrű és krémes nem lesz.
  5. Zöldségek hozzáadása: Add hozzá a rántást a zöldségekhez, majd keverd össze alaposan, és főzd még néhány percig, hogy a leves jól összeérjen.
  6. Fűszerezés: Ízlés szerint sózd és borsozd. Ha szereted, egy kis szerecsendiót is adhatsz hozzá egy extra ízért.
  7. Sajt hozzáadása: Végül, amikor a leves már kész van, keverd bele a reszelt cheddar sajtot, amíg teljesen el nem olvad a levesben.
  8. Tálalás: Tálald melegen, esetleg friss petrezselyemmel vagy pirított kenyérkockákkal a tetején.

Ez a karfiolleves recept tökéletes egyensúlyt teremt a zöldségek frissessége és a sajtos, krémes ízek között. Remek választás egy tápláló és melegítő ételre.

Jó étvágyat!

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója