Gyomorrontás – hogyan kezeljük gyorsan és hatékonyan

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Évszaktól függetlenül szeretünk utazni, szórakozni, megenni (majdnem) mindent, amit a szívünk megkíván.

De… ez az egész csodálatos élmény véget ér abban a pillanatban, amikor enyhe vagy súlyosabb görcsöket érezünk hasunk alsó részén – ez biztos jele annak, hogy a gyomrunk nem vette fel, amit adtunk neki.

A reklámoknak mindig igazuk van ebben – az ilyesmi tönkreteheti az egész nyaralásunkat. Ezért ma arra vállalkoztunk, hogy cikkünkben rendszerezzük a gyomorrontás gyors kezelésének módszereit.

A gyomorrontás tünetei

A diagnózist első sorban könnyű felállítani: különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a gyomorrontás talán a leggyakoribb emésztőrendszeri betegség.

Érdekes módon azonban, ha az okot nem kezelik, krónikussá válhat. És ez a vártnál sokkal gyakrabban fordul elő – állítólag 6 emberből 1 szenved szisztémás gyomorirritációtól.

Egyes tanulmányok azt is állítják, hogy a gyomorrontás gyakoribb a nőknél. Azonban milyen tünetekkel kell felismerni?

Leggyakrabban két fő különbség van: mikor fordul elő, és mi az oka.

Ha a gyomorpanasz közvetlenül étkezés után kezdődik, a leggyakoribb tünetek a következők:

  • duzzanat
  • nyomásérzés a has felső részén
  • túl korán érzi jóllakottságát étkezés közben

Ha ez a nap más részében történik, a gyomorirritáció intenzívebben jelzi magát: fájdalommal, égő érzéssel, hányingerrel, hányással, gyomorégéssel.

Az előfordulás okától függően a tünetek palettáját felvehetjük hőmérséklettel, általános fáradtsággal, hasmenéssel.

A jó hír: a gyomorirritáció a legtöbb esetben néhány napon belül megszűnik. Még gyorsabban, ha alkalmazol néhány taktikát, amiről egy kicsit lejjebb beszélünk.

Hatékony módszerek gyomorpanaszok kezelésére

A legáltalánosabb esetekben, amikor gyomorrontásról beszélünk, a szakemberek két dolgot javasolnak:

  • több folyadék fogyasztása (víz vagy mentatea)
  • csak olyan ételek fogyasztása, amelyek nem irritálnak , pl.: keksz, pirítós, sima keksz, lehetőleg egy kis vajjal, joghurttal és/vagy sajttal kombinálva (ha nem vagy laktózérzékeny)

Kerüljük a zsírokat, a sült ételeket, valamint a rostot és dióféléket tartalmazó termékeket – ebben az esetben nem tesz jót nekünk. Ha azonban gyorsabb hatást szeretnénk elérni, több megoldást is összegyűjtöttünk számodra.

Orvosilag hatékony megoldások

Számos vény nélkül kapható gyógyszer létezik, amelyek a tünetektől függően segíthetnek a gyomorrontáson.

Az orvosok, gyógyszerészek általában szájban oldódó tablettákat, vízben oldható porokat vagy cseppentős szereket ajánlanak. Ezzel elkerülhető az egész, kemény tabletták vagy az olyan típusú kapszulák okozta gyomorirritáció, amelyek héját le kell bontani.

Mindenesetre az önkezelés megkezdése előtt konzultáljunk orvosunkkal vagy legalább gyógyszerészünkkel a tüneteinkről.

A legjobb 3 hatékony természetes gyógymód

Szerencsére mindazok számára, akik a múltban éltek, és akik ma a természetes módszereket részesítik előnyben a drogokkal szemben, a természet számos szövetségest adott nekünk a gyomorpanaszok ellen.

  1. A borsmenta az egyik ilyen gyógymód. Csillapítja az irritációt és az egész idegrendszert. Nyugtató és ellazító hatása van. Továbbá, még ha az irritációt vírus okozza is, a borsmenta tea lehűti a szervezetet, és több folyadékkal látja el, így elkerülhető a kiszáradás.
  2. Ismerjük a fahéjat, mint egy másik nyugtató hatású szert testünkre és lelkünkre, de tudtad, hogy gyomorrontás esetén is jó? Így van, mert a gyomor-bélrendszert is megnyugtatja. Használhatjuk teaként vagy pirítósra szórva.
  3. A gyömbért nem szabad alábecsülni – függetlenül attól, hogy milyen problémával van dolgunk. Erőteljes immunrendszer-támogató, emésztőrendszeri irritáció esetén is a javunkra válik. Gomba- és baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik, és ez még hasznosabbá teszi a gyomorpanaszokat okozó különféle tényezők elleni küzdelemben.

A probléma megelőzése érdekében rendszeresen végezhetünk béltisztítást, hogy elkerüljük a gyomorrontást.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója