Oxitocin – Minden amit tudni kell róla

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Az oxitocin egy olyan hormon, amely a hipotalamusz egy meghatározott magjából választódik ki, és onnan raktározódik az agyalapi mirigy hátsó lebenyében, ahonnan felszabadul, hogy az emberi szervezetben elláthassa feladatait.

Bár az oxitocint mindkét nem szintetizálja, a női szervezet működése szempontjából sokkal fontosabb. Ezért a nők agyában több receptor van erre a hormonra.

Az oxitocin hormon egyik fő funkciója a méh simaizomszövetének ritmikus összehúzódásának serkentése a szülés során.

Az oxitocin funkciói

Az oxitocin szekréció növelésének fő tényezője a méhnyak tágulásának kezdete. Maga a születési folyamat során nagyon gyakran szintetikus oxitocint adnak be.

Intravénásan vagy intramuszkuláris injekcióval adják be a szülés serkentése céljából. Az oxitocin szintetikus formájának szülés közbeni elhelyezésének szükségességét a szülést vezető orvos határozza meg.

Az oxitocin azonnali hatást gyakorol a méh simaizomzatára, növeli a kontrakciók időtartamát és erejét. Ahogy a méhnyak kitágul, növekszik az érzékenység erre a hormonra. Az oxitocin hatása a szülés után is folytatódik, támogatja a méh felépülését és kiváltja a laktációt.

A szülés serkentése érdekében szintetikus oxitocin beadásának fontos feltétele maga a méhnyak készenléte. Az izomzatnak is kellően rugalmasnak kell lennie. A hormon hatása akkor hatékony, ha a méhnyak tágulása legalább 6 cm.

A szintetikus oxitocin adagját szükségszerűen az anya általános állapotához kell igazítani. Az oxitocin beadására akkor kerül sor, ha a szülés első szakasza elhúzódik, és a méhösszehúzódások nem ritmikusak.

Az oxitocint olyan esetekben is adják, amikor a magzatvíz szivárgása figyelhető meg, és 4 órával később nem jelentették az aktív szülés kezdetét.

Az oxitocin alkalmazható már megindult vajúdásnál is, amelynél nincs méhnyak tágulás, vagy óránként 1 cm-nél kisebb. Oxitocin adható, ha az összehúzódások gyengülnek vagy megszűnnek.

A következő eset, amikor oxitocint adnak be, a méhvérzések megelőzésére és kezelésére, valamint a laktáció serkentésére szolgál.

Figyeljünk az oxitocin férfiakban betöltött funkcióira is. Náluk elősegíti az ondófolyadék átjutását a reproduktív rendszerbe, és általános hatást gyakorol szexuális viselkedésükre. A szakemberek úgy vélik, hogy az erősebb nem képviselőinek érzelmi elkötelezettsége pontosan ehhez a hormonhoz kapcsolódik.

Az oxitocin receptorok a vesékben, a váz- és a szív- és érrendszerben, az izmokban és a hasnyálmirigyben találhatók. Ez azt jelenti, hogy az oxitocin hatása a férfiaknál nem korlátozódik a nemi szervekre.

Az aktív sportolók számára fontos tény, hogy ez a hormon serkenti a glükóz felszívódását az izomsejtekben, ami viszont támogatja a szervezet regenerálódását nehéz edzés után.

A szervezet kortizolszintjének csökkentésével az oxitocin csökkentheti a stressz és a fáradtság tüneteit, valamint növelheti az agy és az izmok munkaképességét.

Az oxitocin káros hatásai

Az oxitocin beadása teljesen ellenjavallt minden olyan esetben, amikor a normális szülés lehetetlen, és császármetszésre van szükség.

A szintetikus hormon nem alkalmazható:

  • a magzat és az anya Rh-konfliktusa esetén
  • a placenta részleges leválása és a korai szülés kezdeténél
  • méhnyakráknál
  • az anya veseelégtelenségénél
  • a magzat intrauterin fejlődésének késleltetésénél
  • ha eltérés van a baba feje és az anya medencéje között

Ha a magzati hypoxia jeleit észlelik, az oxitocint rendkívül óvatosan kell alkalmazni, és lehetőség szerint más szülés-indukciós módszert kell választani.

Az oxitocint többes terhesség esetén is óvatosan kell alkalmazni, mivel a hipoxia kockázata sokkal nagyobb, mint az egyszeri terhességek esetén.

A szakértők azt javasolják a pároknak, hogy a terhesség utolsó hónapjaiban vigyázzanak a nemi élet közben, mert utána megemelkedik a természetes oxitocin szint, ami összehúzódásokat és koraszülést okozhat.

Emiatt úgy tartják, hogy a terhesség végén a szex a szülés ösztönzésének egyik természetes módja.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója