Gluténérzékenység – Minden amit tudni kell róla

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

Egyre gyakoribbak azok az emberek, akiknél különböző élelmiszerek vagy élelmiszer-összetevők iránt intolerancia alakul ki. Ez az érzékenység nagyrészt a feldolgozott és mesterségesen létrehozott termékeknek köszönhető, amelyek az elmúlt évtizedben elárasztották a világpiacokat.

A gluténérzékenység az egyik leggyakoribb „allergia”, amely egyre több fiatalnál észlelhető.

Mi az a glutén?

A glutén az egyik legvitatottabb élelmiszer-vegyület, főként a fehér liszt fő összetevője. Vízben oldódó fehérjék gyűjteménye, melynek két fő csoportja a prolamin és a glutelin.

  • A prolaminokat magas prolin-tartalom jellemzi – egy proteinogén aminosav. E csoport fő fehérjéi a gliadin, a hordein, a szekalin, a zein avenin és a kafirin, amelyek a búzában, az árpában, a rozsban, a kukoricában, a zabban és a cirokban (a köleshez hasonló gabona) találhatók.
  • A glutelinek viszont a második fehérjecsoport, és közülük a leggyakoribb fehérje a glutenin. Ez a búza egyik fő fehérjéje.

Valójában a gliadin és a gluténfehérje, a glutenin, amelyek leggyakrabban a búzában találhatók meg, a fő bűnösök a gluténérzékenység, a búzaallergia vagy a cöliákia kialakulásában.

A glutén a lisztben

Mint már említettük, a glutén egy összetett fehérje, amely a legtöbb gabonafélében megtalálható. Ez a fehérje felelős a gabonafélékből készült liszt rugalmasságáért és ragadósságáért.

Éppen ezért nehéz a ketoban a lisztet helyettesíteni – a mandula– és kókuszliszt remek alternatíva, de nem rendelkeznek az előbb említett tulajdonságokkal.

Nekik köszönhető a glutén a nevének. A glutén latinul ragasztót jelent. Ez a fehérje a tésztatermékek nélkülözhetetlen összetevője. Vízzel keverve a glutént tartalmazó liszt rugalmassá, puhává válik, és lehetővé teszi a könnyű gyúrást.

Pontosan az ún gluténintolerancia esetén a keto tészta nagyszerű lehetőség a hasonló érzékenységű emberek számára. A mandula- és kókuszliszt tahinivel vagy kötéshez keverve egészséges és finom alternatíva.

Gluténérzékenység, cöliákia és búzaallergia – mi a különbség?

Nagyon gyakran összekeverik ezt a három fogalmat, amelyek természetüknél fogva teljesen eltérőek.

Gluténtartalmú termékek fogyasztása után a következő tünetek jelentkeznek:

  • hasmenés
  • puffadás
  • fejfájás

Ilyen körülmények között fontos a glutén intolerancia teszt elvégzése a pontos állapot meghatározásához.

1. Coeliakia

A cöliákia egyfajta autoimmun betegség. Ebben a szervezet immunrendszere a glutén fogyasztása után kezdi megtámadni saját sejtjeit. Ez a bélnyálkahártya károsodásához vezet, és megnehezíti a tápanyagok táplálékból történő felszívódását.

A betegség gyakoribb azoknál az embereknél, akiknek más autoimmun problémái vannak, beleértve az 1-es típusú cukorbetegséget is. A szakértők úgy vélik, hogy az állapotot genetikai és különböző környezeti tényezők egyaránt okozzák.

2. Búzaallergia

Ez az ételallergia egy fajtája. Nemcsak a glutén, hanem a búzában található egyéb fehérjék is provokálják, amelyeket a szervezet irritáló anyagként (antigénként) fogad el, és ellenük antitestek képződésével reagál.

Ez az immunrendszer válasza általában az étkezést követő másodperceken vagy perceken belül következik be.

A búzaallergia nagyon gyakori gyermekeknél, bár felnőtteket is érinthet.

3. Glutén intolerancia

A lisztérzékenység kellemetlen gyomor- bélrendszeri tünetekkel jelentkezik, és a cöliákiára emlékeztet. Ennek az érzékenységnek a panaszai azonban elsősorban abból adódnak, hogy az emésztőrendszerben a glutén nem bomlik le és nem szívódik fel megfelelően.

A lisztérzékenységhez hasonlóan a gluténintolerancia is gyakoribb a nők körében.

A gluténtartalmú termékeket kizáró étrend hatékonyan küzd az állapot ellen. Ebben az esetben a ketogén diéta rendkívül megfelelő étkezési rend.

A gluténérzékenység fő tünetei

A gluténérzékenység tünetei elsősorban gyomor-bélrendszeri eredetűek. Általános rossz közérzet is kísérheti őket. Nézzük meg őket részletesebben.

1. Hasi duzzanat

A hasfalak megnyúlása figyelhető meg nagy mennyiségű étel elfogyasztása után, és puffadás kíséri.

Bár sok embernél gyakori, a puffadás a gluténintolerancia tünete is lehet. Figyeljük meg, hogy ez egy allergént tartalmazó termék elfogyasztása utáni reakció.

2. Hasmenés és székrekedés

A hasmenés és a székrekedés általában átmeneti rendellenességek, de ha gyakran előfordulnak, akkor aggodalomra adnak okot.

A lisztérzékenyek számára az ezt a fehérjét tartalmazó ételek emésztési problémákat okozhatnak. Valójában a gluténérzékenyek több mint 50%-a rendszeresen tapasztal hasmenést, míg körülbelül 25%-uk székrekedésben szenved.

3. Gyomorfájás

A gyomorfájdalmat is számos ok okozhatja, de ez a gluténintolerancia legbiztosabb tünete. Ezt az allergént tartalmazó élelmiszer fogyasztása után azonnal megjelenik.

4. Fáradtság

A gluténtermékek fogyasztása során a gluténérzékenységben szenvedők a szervezet tónusának és általános állapotának erőteljes romlásával szembesülnek. A fáradtság és az energiahiány gyakori tünet.

5. Általános fájdalom

A szervezetben fellépő gyulladásos folyamatok, amikor glutén intolerancia lép fel, kiterjedt fájdalomhoz vezethetnek, beleértve az ízületeket és az izmokat is.

Hogyan váltja ki szervezetünk a gluténérzékenységet?

Mint már említettük, a gluténben a fő allergének a gliadin és a glutenin fehérjék. Ezek a fehérjék ellenállnak a gyomor-bél traktusban található emésztőenzimek teljes emésztésének.

Ezenkívül az emésztőenzimek nem képesek teljesen lebontani a magas prolin-tartalmú fehérjéket. A prolin, mint említettük, egy aminosav, a fehérje építőköve. A glutén is tartalmazza.

Ezeknek a fehérjéknek a hiányos felszívódása lehetővé teszi, hogy a peptideknek nevezett aminosavak nagy egységei áthaladjanak a vékonybél falán.

Ezek a peptidek átjutnak a bélgáton, és a test más részeire utaznak, ahol gyulladásos immunválaszt válthatnak ki az érzékenyebb szervezetekben.

Összefoglalva

A gluténérzékenység egyre gyakoribb jelenség, ami a legtöbb gabonafélék gluténtartalmának köszönhető. A tésztaételek glutént tartalmaznak, ha nem a keto és paleo diétában található alternatív termékekből készülnek.

A glutén egy allergén, amely amellett, hogy ételallergiát vagy -intoleranciát okoz, az anyagcsere lelassulásának és az elhízásnak is a fő felelőse.

Főkép forrása: homeology.live

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója