A külső talpélen járás hatása az ízületekre és az izomrendszerre

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Akár reggel munkába indul, akár a hegyekben szeretne túrázni, vagy csak kivinni a kutyát sétálni a parkba, járni fog. Ez az egyik leginkább hozzáférhető módja annak, hogy aktív maradjon, számos egészségügyi előnnyel, beleértve a szív-, tüdő- és mentális egészség javítását.

De létezik-e a helyes járásmódra szabály?

Lehet, hogy ez nem gyakran fordult meg a fejében, mivel olyan természetes, hogy egyik lábát a másik után teszi. Ennek azonban valóban van egy „helyes” módja. A lábbelik is nagyon fontos szerkezeti támogatást és védelmet nyújtanak, beleértve a talajon lévő éles tárgyak elkerülését és a láthatatlan baktériumokat.

Ha pedig mégis kialakul valami rendellenesség, abban a szenzoros talpbetétek is segíthetnek orvosi beavatkozás nélkül, alkalmasak a sarokfájdalom és a megsüllyedt talp fájdalmai esetén.

Soha nem késő elkezdeni, avagy hogyan érintse a láb a talajt?

A helytelen járás különböző mozgásszervi zavart okozhat, semmiképp nem mindegy, hogyan érinti a láb a talajt. Ahogy felnövünk, úgy alakítja ki mindenki egyedi járásmintáját, ez az évek során még alakulhat élethelyzet vagy sérülés miatt, változva az optimális egyensúlyon.

Sajnos a hosszan tartó helytelen séta azon túl, hogy bokaduzzanatot és térdfájást okozhat, aki nem használja lábfejének minden részét, annak a közérzetével is baj lesz.

Szerencsére nemcsak gyermekkorban, de felnőttként sem késő elsajátítani a helyes járást. A megfelelő járás során egyaránt használva van a sarok, a külső talpél, a talppárna és a lábujjak. Ha mindezen 4 feltétel nem teljesül, akkor az hatással lesz az ízületekre és izomrendszerre, és megjelenhet a teli talpas sétálás, a csoszogó járás, a belső vagy külső talpélen való járás.

Két „szabályt” kell betartani:

  • a járás a sarok közepétől indul, és a külső rész felé irányul,
  • így a testsúly a talpélen keresztül vezetődik át a talppárnákra és lábujjakra.

Mire kell figyelni járás közben, hogy ne jelentkezzen mozgásszervi probléma?

1. A térd túlfeszítésének megszüntetésére

Ez főleg akkor fordul elő, ha hosszabb lépéseket tesz, ami miatt a térdízület kiegyenesedik a normál mozgástartományon túl, és a vádli izmai hátradőlnek, hogy előre mozdítsák.

2. A nyak előrenyújtását minimalizálja, ne nézzen hosszasan lefelé

Ha hosszabb ideig nyújtja előre a nyakát, az gyulladást, fájdalmat és duzzanatot okozhat. Akárcsak az, ha séta közben a lábait figyeli, amivel a vállai előregörnyednek, nagy terhelést róva a nyakra és hátra.

3. Sajátítsa el a járás művészetét!

A helyes járástartás valóban jótékony hatással lehet az egészségére. Ha nem biztos a járásában, és tartós fájdalmat érez a sarkában keressen szakmai segítséget. A legtöbb sarki fájdalmat sarokcsont kinövés formájában azonosítanak, amit a talpbetétekben alkalmazott vízhullám érzékelő terápia már hatékonyan tud orvosolni. Figyeljen oda az egészséges járásra, éljen fájdalom nélkül! 

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója