A külső talpélen járás hatása az ízületekre és az izomrendszerre

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Akár reggel munkába indul, akár a hegyekben szeretne túrázni, vagy csak kivinni a kutyát sétálni a parkba, járni fog. Ez az egyik leginkább hozzáférhető módja annak, hogy aktív maradjon, számos egészségügyi előnnyel, beleértve a szív-, tüdő- és mentális egészség javítását.

De létezik-e a helyes járásmódra szabály?

Lehet, hogy ez nem gyakran fordult meg a fejében, mivel olyan természetes, hogy egyik lábát a másik után teszi. Ennek azonban valóban van egy „helyes” módja. A lábbelik is nagyon fontos szerkezeti támogatást és védelmet nyújtanak, beleértve a talajon lévő éles tárgyak elkerülését és a láthatatlan baktériumokat.

Ha pedig mégis kialakul valami rendellenesség, abban a szenzoros talpbetétek is segíthetnek orvosi beavatkozás nélkül, alkalmasak a sarokfájdalom és a megsüllyedt talp fájdalmai esetén.

Soha nem késő elkezdeni, avagy hogyan érintse a láb a talajt?

A helytelen járás különböző mozgásszervi zavart okozhat, semmiképp nem mindegy, hogyan érinti a láb a talajt. Ahogy felnövünk, úgy alakítja ki mindenki egyedi járásmintáját, ez az évek során még alakulhat élethelyzet vagy sérülés miatt, változva az optimális egyensúlyon.

Sajnos a hosszan tartó helytelen séta azon túl, hogy bokaduzzanatot és térdfájást okozhat, aki nem használja lábfejének minden részét, annak a közérzetével is baj lesz.

Szerencsére nemcsak gyermekkorban, de felnőttként sem késő elsajátítani a helyes járást. A megfelelő járás során egyaránt használva van a sarok, a külső talpél, a talppárna és a lábujjak. Ha mindezen 4 feltétel nem teljesül, akkor az hatással lesz az ízületekre és izomrendszerre, és megjelenhet a teli talpas sétálás, a csoszogó járás, a belső vagy külső talpélen való járás.

Két „szabályt” kell betartani:

  • a járás a sarok közepétől indul, és a külső rész felé irányul,
  • így a testsúly a talpélen keresztül vezetődik át a talppárnákra és lábujjakra.

Mire kell figyelni járás közben, hogy ne jelentkezzen mozgásszervi probléma?

1. A térd túlfeszítésének megszüntetésére

Ez főleg akkor fordul elő, ha hosszabb lépéseket tesz, ami miatt a térdízület kiegyenesedik a normál mozgástartományon túl, és a vádli izmai hátradőlnek, hogy előre mozdítsák.

2. A nyak előrenyújtását minimalizálja, ne nézzen hosszasan lefelé

Ha hosszabb ideig nyújtja előre a nyakát, az gyulladást, fájdalmat és duzzanatot okozhat. Akárcsak az, ha séta közben a lábait figyeli, amivel a vállai előregörnyednek, nagy terhelést róva a nyakra és hátra.

3. Sajátítsa el a járás művészetét!

A helyes járástartás valóban jótékony hatással lehet az egészségére. Ha nem biztos a járásában, és tartós fájdalmat érez a sarkában keressen szakmai segítséget. A legtöbb sarki fájdalmat sarokcsont kinövés formájában azonosítanak, amit a talpbetétekben alkalmazott vízhullám érzékelő terápia már hatékonyan tud orvosolni. Figyeljen oda az egészséges járásra, éljen fájdalom nélkül! 

Hasonló cikkek

© 2023, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója