Lazac – a leghasznosabb antioxidánsok forrása

Szerző: Norbert

A lazac az egyik legtáplálóbb halfajta. Az omega-3 zsírsavakban, B-vitaminokban és más alapvető tápanyagokban gazdag lazac csodálatos hatással van az egészségre, a hajra és a bőrre.

Kiváló íze és kiváló egészségügyi előnyei a világ egyik legkedveltebb halává teszik, és kétségtelen, hogy minden étrend része kell legyen.

Ez a szuperétel rendelkezik az antioxidáns elemek leggazdagabb választékával, és ma erről fogunk beszélni.

A lazacban található fontos omega-3 zsírsavak

A lazac az egyik legjobb omega-3 zsírsavforrás. Egy 100 grammos adag 2,3 gramm zsírsavat tartalmaz. A legtöbb más zsírtól eltérően az omega-3-okat rendkívül fontosnak tartják, és étrendből vagy étrend-kiegészítőkből kell beszerezni, mivel a szervezet nem tudja előállítani azokat önmagában.

Az ajánlott napi bevitel legalább 250-500 mg. kombinált omega-3 zsírsavak. Számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek, például csökkentik a gyulladást, csökkentik a vérnyomást, javítják az artériákat alkotó sejtek működését stb.

Mennyi halat kell enni? Hetente legalább két adag lazac fogyasztása segít kielégíteni az omega-3 szükségleteinket, hogy a legtöbbet hozhassuk ki antioxidáns tulajdonságaiból.

B csoportba tartozó vitaminok

A lazac a B-vitaminok teljes palettájában gazdag, és fontos szerepet játszik az összes testi funkció egészséges egyensúlyának fenntartásában. A B-vitaminok együtt dolgoznak az elfogyasztott táplálék energiává alakításában, DNS felépítésében és javításában, valamint csökkentik a gyulladást.

Az összes B-vitamin közül a lazac a leggazdagabb B3-vitaminban (niacin) és B6-vitaminban B6 (piridoxin). A B3-vitamin csökkenti a koleszterinszintet, míg a B6-vitamin javítja az agy egészségét.

A lazacban megfelelő mennyiségű B12 (kobalamin) is található, amely létfontosságú az agy és az idegrendszer működéséhez, a hormonháztartáshoz és bizonyos anyagcsere-funkciókhoz.

A napi vitaminbevitel hány százalékát fogja biztosítani, ha 100 gramm lazacot fogyasztunk:

  • B1 (tiamin) – 18%
  • B2 (riboflavin) – 29%
  • B3 (niacin) – 50%
  • B5 (pantoténsav) – 19%
  • B6 (piridoxin) – 47%
  • B7 (biotin) – 13%
  • B9 (folsav) – 7%
  • B12 (kobalamin) – 51%

Szelén

A szelén a talajban és egyes élelmiszerekben található ásványi anyag. Mikrotápanyagnak számít, ami azt jelenti, hogy a szervezetnek csak kis mennyiségre van szüksége belőle. Ettől függetlenül továbbra is fontos az elegendő szelén bevitele az étrendből.

A szelén segít megvédeni a csontok egészségét, csökkenti a pajzsmirigy antitestek termelését az autoimmun betegségben szenvedőknél. Egy adag lazac a napi szelénbevitel 59-67%-át adja.

Kimutatták, hogy a lazac és más, magas szeléntartalmú tenger gyümölcsei fogyasztása javítja a vér szelénszintjét azoknál az embereknél, akiknek étrendje alacsony ebben az ásványi anyagban.

Kálium

A lazac káliumban is gazdag. Különösen a vadon élő lazac, amely a napi káliumbevitel 18%-át adja. Valójában a lazac több káliumot tartalmaz, mint az ezzel egyenértékű banán, ami csak 10%-ot biztosít, és nem diétás gyümölcs.

A kálium segít a vérnyomás szabályozásában. A kálium egyik módja a vérnyomás csökkentésének, ha megakadályozza a túlzott vízvisszatartást. Csökkentheti a stroke kockázatát is.

Asztaxantin

Talán az egyik legfontosabb antioxidáns. A lazac rózsaszín színe a karotinoidok családjába tartozó asztaxantin jelenlététől származik.

Az antioxidánsokkal ellentétben az asztaxantin nem alakul át retinoiddá az emberi szervezetben. Természetében antioxidáns, jó a szív- és érrendszeri, immunrendszeri, gyulladásos és neurodegeneratív betegségek megelőzésében.

Napi 3,6 mg asztaxantin elegendő a rossz koleszterin oxidációjának csökkentésére, ami potenciálisan csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. A lazac omega-3 zsírsavaival együtt védi az agyat és az idegrendszert a gyulladásoktól.

Az asztaxantin segít megelőzni a bőrkárosodást, így fiatalabbnak és frissebbnek tűnhetünk. A lazac 0,4-3,8 mg asztaxantint tartalmaz 100 grammos adagonként.

Hogyan élvezhetjük a lazac egészségügyi előnyeit?

A lazac kétségkívül csemege. Egyedülálló, finom íze van, és határozottan kiemelkedik más halfajták közül. Ezenkívül rendkívül sokoldalú, és bármilyen módon elkészíthető – párolva, párolva, füstölve, grillezve, sütve vagy panírozva.

A lazackonzerv szintén gyors és olcsó lehetőség, amely ugyanolyan lenyűgöző egészségügyi előnyökkel jár, mint a friss hal. Valójában szinte minden konzerv lazac vadon termő, és táplálkozási profilja kiváló.

Hasonló cikkek

© 2023, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója