3 egészséges muffin recept, amiket bűntudat nélkül fogyaszthatunk

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Az egészséges életmód nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a finom süteményekről! Az alábbi cikkben három különböző, egészségesebb muffin receptet mutatunk be, amelyek tökéletes kiegészítői lehetnek a reggeli kávé melletti kényeztetésnek vagy egy gyors, tápláló snack-nek.

Az almás-zabpelyhes, a banános-diós és a málnás-joghurtos muffinok mind teljes kiőrlésű lisztből, kevés hozzáadott cukorral és egészséges zsiradékok felhasználásával készülnek.

Ezek a muffinok nemcsak ízletesek, de táplálóak is, így jó érzéssel fogyaszthatjuk őket.

Almás-zabpelyhes muffin

Hozzávalók:

  • 1 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 csésze zabpehely
  • 1/2 csésze barna cukor (vagy helyettesítheted mézzel vagy juharsziruppal az egészségesebb verzió érdekében)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 teáskanál só
  • 1 csésze reszelt alma (héjával együtt)
  • 1 tojás
  • 3/4 csésze alacsony zsírtartalmú tej vagy növényi tej
  • 1/4 csésze olvasztott kókuszzsír vagy növényi olaj
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra és készíts elő egy muffin sütőformát papírformákkal vagy kend ki olajjal.
  2. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a zabpelyhet, a barna cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót.
  3. Egy másik tálban keverd össze a reszelt almát, a tojást, a tejet, az olvasztott kókuszzsírt és a vanília kivonatot.
  4. Add hozzá a nedves keveréket a száraz keverékhez, és keverd össze, amíg éppen hogy össze nem áll (ne keverd túl).
  5. Oszd el a tésztát a muffinformákban, mindegyik formát töltse meg körülbelül háromnegyed részig.
  6. Süsd a muffinokat körülbelül 20-25 percig, vagy amíg a tetejük aranybarna nem lesz.
  7. Hűtsd le őket a formában néhány percig, majd vedd ki őket a formából és a rácsra helyezve hagyd teljesen kihűlni.

Banános-diós muffin

Hozzávalók:

  • 1 és 1/2 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/4 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 3 nagy érett banán, összetörve
  • 1/4 csésze méz vagy juharszirup
  • 1 tojás
  • 1/3 csésze alacsony zsírtartalmú tej vagy növényi tej
  • 1/3 csésze kókuszzsír vagy olívaolaj, olvasztva
  • 1/2 csésze dió, durvára vágva

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Készíts elő egy muffin sütőformát papírformákkal vagy kend ki olajjal.
  2. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat.
  3. Egy másik tálban keverd össze az összetört banánokat, a mézet, a tojást, a tejet és az olvasztott kókuszzsírt.
  4. Add hozzá a nedves keveréket a szárazhoz és keverd össze, majd forgasd bele a diót.
  5. Oszd el a tésztát a muffinformákban, és süsd 20-25 percig, vagy amíg a muffinok aranybarna színűek nem lesznek.
  6. Hűtsd le a formában néhány percig, majd vedd ki őket és hagyd teljesen kihűlni.

Málnás-joghurtos muffin

Hozzávalók:

  • 2 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/4 teáskanál só
  • 1/2 csésze alacsony zsírtartalmú természetes joghurt
  • 1/2 csésze méz vagy juharszirup
  • 2 nagy tojás
  • 1/4 csésze kókuszzsír vagy olívaolaj, olvasztva
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 csésze friss vagy fagyasztott málna

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Készíts elő egy muffin sütőformát papírformákkal vagy kend ki olajjal.
  2. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
  3. Egy másik tálban keverd össze a joghurtot, a mézet, a tojásokat, az olajat és a vanília kivonatot.
  4. Add hozzá a nedves keveréket a szárazhoz, és óvatosan keverd össze, majd óvatosan forgasd bele a málnát.
  5. Oszd el a tésztát a muffinformákban, és süsd 20-25 percig.
  6. Hűtsd le a formában néhány percig, majd vedd ki őket és hagyd teljesen kihűlni.

Reméljük, hogy ezek a muffin receptek inspirálóak lesznek a következő süteménysütéshez. Az egészséges hozzávalók és a finom ízkombinációk garantálják, hogy az elkészült sütemények nemcsak ízletesek, de táplálóak is lesznek.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója