Az egészséges életmód nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a finom süteményekről! Az alábbi cikkben három különböző, egészségesebb muffin receptet mutatunk be, amelyek tökéletes kiegészítői lehetnek a reggeli kávé melletti kényeztetésnek vagy egy gyors, tápláló snack-nek.
Az almás-zabpelyhes, a banános-diós és a málnás-joghurtos muffinok mind teljes kiőrlésű lisztből, kevés hozzáadott cukorral és egészséges zsiradékok felhasználásával készülnek.
Ezek a muffinok nemcsak ízletesek, de táplálóak is, így jó érzéssel fogyaszthatjuk őket.
Almás-zabpelyhes muffin
Hozzávalók:
- 1 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 csésze zabpehely
- 1/2 csésze barna cukor (vagy helyettesítheted mézzel vagy juharsziruppal az egészségesebb verzió érdekében)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál só
- 1 csésze reszelt alma (héjával együtt)
- 1 tojás
- 3/4 csésze alacsony zsírtartalmú tej vagy növényi tej
- 1/4 csésze olvasztott kókuszzsír vagy növényi olaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra és készíts elő egy muffin sütőformát papírformákkal vagy kend ki olajjal.
- Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a zabpelyhet, a barna cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót.
- Egy másik tálban keverd össze a reszelt almát, a tojást, a tejet, az olvasztott kókuszzsírt és a vanília kivonatot.
- Add hozzá a nedves keveréket a száraz keverékhez, és keverd össze, amíg éppen hogy össze nem áll (ne keverd túl).
- Oszd el a tésztát a muffinformákban, mindegyik formát töltse meg körülbelül háromnegyed részig.
- Süsd a muffinokat körülbelül 20-25 percig, vagy amíg a tetejük aranybarna nem lesz.
- Hűtsd le őket a formában néhány percig, majd vedd ki őket a formából és a rácsra helyezve hagyd teljesen kihűlni.
Banános-diós muffin
Hozzávalók:
- 1 és 1/2 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 3 nagy érett banán, összetörve
- 1/4 csésze méz vagy juharszirup
- 1 tojás
- 1/3 csésze alacsony zsírtartalmú tej vagy növényi tej
- 1/3 csésze kókuszzsír vagy olívaolaj, olvasztva
- 1/2 csésze dió, durvára vágva
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Készíts elő egy muffin sütőformát papírformákkal vagy kend ki olajjal.
- Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat.
- Egy másik tálban keverd össze az összetört banánokat, a mézet, a tojást, a tejet és az olvasztott kókuszzsírt.
- Add hozzá a nedves keveréket a szárazhoz és keverd össze, majd forgasd bele a diót.
- Oszd el a tésztát a muffinformákban, és süsd 20-25 percig, vagy amíg a muffinok aranybarna színűek nem lesznek.
- Hűtsd le a formában néhány percig, majd vedd ki őket és hagyd teljesen kihűlni.
Málnás-joghurtos muffin
Hozzávalók:
- 2 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 teáskanál só
- 1/2 csésze alacsony zsírtartalmú természetes joghurt
- 1/2 csésze méz vagy juharszirup
- 2 nagy tojás
- 1/4 csésze kókuszzsír vagy olívaolaj, olvasztva
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 csésze friss vagy fagyasztott málna
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Készíts elő egy muffin sütőformát papírformákkal vagy kend ki olajjal.
- Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
- Egy másik tálban keverd össze a joghurtot, a mézet, a tojásokat, az olajat és a vanília kivonatot.
- Add hozzá a nedves keveréket a szárazhoz, és óvatosan keverd össze, majd óvatosan forgasd bele a málnát.
- Oszd el a tésztát a muffinformákban, és süsd 20-25 percig.
- Hűtsd le a formában néhány percig, majd vedd ki őket és hagyd teljesen kihűlni.
Reméljük, hogy ezek a muffin receptek inspirálóak lesznek a következő süteménysütéshez. Az egészséges hozzávalók és a finom ízkombinációk garantálják, hogy az elkészült sütemények nemcsak ízletesek, de táplálóak is lesznek.