Az egészséges életmód nem csak a testmozgásról és a kiegyensúlyozott étrendről szól, hanem azokról a kis örömökről is, amelyeket nap mint nap megengedhetünk magunknak.
Az egészséges kekszek tökéletes példái ennek az örömnek; ízletesek, táplálók, és tökéletes társak egy forró ital mellett, vagy akkor, amikor csak egy gyors, de egészséges nasira vágyunk.
Ezek a keksz receptek megmutatják, hogy az egészséges sütés nem jelent ízbeli kompromisszumokat. A változatos hozzávalók, mint a teljes kiőrlésű liszt, a zabpehely, a természetes édesítőszerek, és a magok, garantálják, hogy minden falatban benne legyen a természetes jóság.
Akár egy diétát követsz, akár csak egészségesebben szeretnél élni, ezek a receptek biztosan beilleszthetők az étrendedbe.
1. Alap teljes kiőrlésű keksz
Hozzávalók:
- 2 csésze teljes kiőrlésű liszt
- 1/2 csésze olvasztott kókuszolaj
- 1/2 csésze juharszirup vagy méz
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál só
- 1/4 csésze tej (növényi tej is jó)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
- Keverd össze a száraz hozzávalókat egy nagy tálban.
- Add hozzá az olvasztott kókuszolajat és a juharszirupot (vagy mézet), majd annyi tejet, amennyit a tészta felvesz, hogy jól összeálljon.
- Gyúrd össze a tésztát, majd nyújtsd ki kb. 1 cm vastagságúra egy lisztezett felületen.
- Szaggasd ki a kekszeket kedvenc formáiddal és helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Süsd 10-12 percig vagy amíg aranybarna nem lesz a széle.
2. Csokidarabos keksz (Cukormentes)
Hozzávalók:
- 200g teljes kiőrlésű liszt
- 100g zabpehely
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 100g kókuszolaj
- 50g méz vagy juharszirup
- 1 tojás
- 100g cukormentes sötét csokoládé, apróra törve
Elkészítés:
Ugyanaz, mint az alap egészséges kekszé, csak adj hozzá 100g apróra tört cukormentes sötét csokoládét a tésztához, mielőtt kis golyókat formálsz belőle.
3. Mogyoróvajas-csokis keksz
Hozzávalók:
- 200g teljes kiőrlésű liszt
- 100g zabpehely
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 100g kókuszolaj
- 50g méz vagy juharszirup
- 100g természetes mogyoróvaj
- 1 tojás
- 100g cukormentes sötét csokoládé, apróra törve
Elkészítés:
Kövesd az alap keksz receptjét, de keverd hozzá a mogyoróvajat a nedves hozzávalókhoz, és adj hozzá 100g apróra tört cukormentes sötét csokoládét a tésztához.
4. Áfonyás-vaníliás keksz
Hozzávalók:
- 200g teljes kiőrlésű liszt
- 100g zabpehely
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 100g kókuszolaj
- 50g méz vagy juharszirup
- 1 tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 100g friss vagy fagyasztott áfonya
Elkészítés:
- Kövesd az alap keksz receptjét, de keverd bele a vanília kivonatot a nedves hozzávalók közé.
- Óvatosan forgasd bele az áfonyát a tésztába, hogy ne törjenek össze.
- Formázz kekszeket és süsd 180°C-on 12-15 percig.
5. Banános-zabpelyhes keksz
Hozzávalók:
- 2 érett banán, összetörve
- 1 csésze zabpehely
- 1/2 csésze darált dió vagy mandula
- 1/4 csésze sötét csokoládé csepp vagy apróra vágott sötét csokoládé
- 1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
- Keverd össze az összetört banánt, a zabpelyhet, a diót, a csokoládét és a vaníliát egy tálban.
- Formázz a masszából kis golyókat, lapítsd le őket, és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Süsd 15-20 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek.
6. Mandulalisztes csokoládé chip keksz
Hozzávalók:
- 2 csésze mandulaliszt
- 1/2 csésze kókuszolaj, olvasztva
- 1/4 csésze juharszirup
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál só
- 1/2 csésze sötét csokoládé csepp
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
- Keverd össze a mandulalisztet, sütőport, és sót egy tálban.
- Egy másik tálban keverd össze az olvasztott kókuszolajat, juharszirupot, és vanília kivonatot.
- Keverd össze a nedves és száraz hozzávalókat, majd add hozzá a csokoládé cseppeket.
- Formázz kis golyókat a tésztából, lapítsd le őket, és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Süsd 10-12 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek.
7. Narancsos-mákos keksz
Hozzávalók:
- 200g teljes kiőrlésű liszt
- 100g zabpehely
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 100g kókuszolaj
- 50g méz vagy juharszirup
- 1 tojás
- 1 narancs reszelt héja és leve
- 50g mák
Elkészítés:
- Keverd össze a száraz hozzávalókat egy nagy tálban, beleértve a mákot és a narancs reszelt héját.
- A nedves hozzávalókhoz keverd hozzá a narancs levét.
- Keverd össze a nedves és száraz hozzávalókat, formázz kekszeket, és süsd 180°C-on 10-12 percig.
8. Kókusz-kakaós keksz
Hozzávalók:
- 200g teljes kiőrlésű liszt
- 100g zabpehely
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 100g kókuszolaj
- 50g méz vagy juharszirup
- 1 tojás
- 50g reszelt kókusz
Elkészítés:
- Keverd össze a száraz hozzávalókat, beleértve a kakaóport és a reszelt kókuszt.
- A nedves hozzávalókhoz add hozzá a kókuszolajat, mézet és tojást.
- Keverd össze mindkét keveréket, formázz kekszeket, és süsd 180°C-on 12-15 percig.
9. Sárgarépás-gyömbéres keksz
Hozzávalók:
- 200g teljes kiőrlésű liszt
- 100g zabpehely
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 100g kókuszolaj
- 50g méz vagy juharszirup
- 1 tojás
- 100g reszelt sárgarépa
Elkészítés:
- A szokásos módon keverd össze a száraz és nedves hozzávalókat, de adj hozzá őrölt gyömbért is.
- Keverd hozzá a reszelt sárgarépát.
- Formázz kekszeket és süsd 180°C-on 12-15 percig.
10. Kókusz-chiapuding keksz
Hozzávalók:
- 150g teljes kiőrlésű liszt
- 50g kókuszliszt
- 2 evőkanál chiamag
- 100g kókuszolaj
- 50g méz vagy juharszirup
- 1 tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 50g reszelt kókusz
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
- Áztasd a chiamagot 10 percig 6 evőkanál vízben, hogy pudingos állagú legyen.
- Keverd össze a liszteket, kókuszlisztet és reszelt kókuszt egy nagy tálban.
- Egy másik tálban keverd össze az olvadt kókuszolajat, mézet, tojást, vanília kivonatot és a chiapudingot.
- Keverd össze a nedves és száraz hozzávalókat. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet, hogy jól formázható tésztát kapj.
- Formázz belőle kis golyókat, lapítsd le őket, és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Süsd 12-15 percig, amíg aranybarna nem lesznek.