10 egyszerű és egészséges keksz recept a mindennapokra

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

Az egészséges életmód nem csak a testmozgásról és a kiegyensúlyozott étrendről szól, hanem azokról a kis örömökről is, amelyeket nap mint nap megengedhetünk magunknak.

Az egészséges kekszek tökéletes példái ennek az örömnek; ízletesek, táplálók, és tökéletes társak egy forró ital mellett, vagy akkor, amikor csak egy gyors, de egészséges nasira vágyunk.

Ezek a keksz receptek megmutatják, hogy az egészséges sütés nem jelent ízbeli kompromisszumokat. A változatos hozzávalók, mint a teljes kiőrlésű liszt, a zabpehely, a természetes édesítőszerek, és a magok, garantálják, hogy minden falatban benne legyen a természetes jóság.

Akár egy diétát követsz, akár csak egészségesebben szeretnél élni, ezek a receptek biztosan beilleszthetők az étrendedbe.

1. Alap teljes kiőrlésű keksz

Hozzávalók:

  • 2 csésze teljes kiőrlésű liszt
  • 1/2 csésze olvasztott kókuszolaj
  • 1/2 csésze juharszirup vagy méz
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál só
  • 1/4 csésze tej (növényi tej is jó)

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
  2. Keverd össze a száraz hozzávalókat egy nagy tálban.
  3. Add hozzá az olvasztott kókuszolajat és a juharszirupot (vagy mézet), majd annyi tejet, amennyit a tészta felvesz, hogy jól összeálljon.
  4. Gyúrd össze a tésztát, majd nyújtsd ki kb. 1 cm vastagságúra egy lisztezett felületen.
  5. Szaggasd ki a kekszeket kedvenc formáiddal és helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
  6. Süsd 10-12 percig vagy amíg aranybarna nem lesz a széle.

2. Csokidarabos keksz (Cukormentes)

Hozzávalók:

  • 200g teljes kiőrlésű liszt
  • 100g zabpehely
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 100g kókuszolaj
  • 50g méz vagy juharszirup
  • 1 tojás
  • 100g cukormentes sötét csokoládé, apróra törve

Elkészítés:

Ugyanaz, mint az alap egészséges kekszé, csak adj hozzá 100g apróra tört cukormentes sötét csokoládét a tésztához, mielőtt kis golyókat formálsz belőle.

3. Mogyoróvajas-csokis keksz

Hozzávalók:

  • 200g teljes kiőrlésű liszt
  • 100g zabpehely
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 100g kókuszolaj
  • 50g méz vagy juharszirup
  • 100g természetes mogyoróvaj
  • 1 tojás
  • 100g cukormentes sötét csokoládé, apróra törve

Elkészítés:

Kövesd az alap keksz receptjét, de keverd hozzá a mogyoróvajat a nedves hozzávalókhoz, és adj hozzá 100g apróra tört cukormentes sötét csokoládét a tésztához.

4. Áfonyás-vaníliás keksz

Hozzávalók:

  • 200g teljes kiőrlésű liszt
  • 100g zabpehely
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 100g kókuszolaj
  • 50g méz vagy juharszirup
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 100g friss vagy fagyasztott áfonya

Elkészítés:

  1. Kövesd az alap keksz receptjét, de keverd bele a vanília kivonatot a nedves hozzávalók közé.
  2. Óvatosan forgasd bele az áfonyát a tésztába, hogy ne törjenek össze.
  3. Formázz kekszeket és süsd 180°C-on 12-15 percig.

5. Banános-zabpelyhes keksz

Hozzávalók:

  • 2 érett banán, összetörve
  • 1 csésze zabpehely
  • 1/2 csésze darált dió vagy mandula
  • 1/4 csésze sötét csokoládé csepp vagy apróra vágott sötét csokoládé
  • 1 teáskanál vanília kivonat

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
  2. Keverd össze az összetört banánt, a zabpelyhet, a diót, a csokoládét és a vaníliát egy tálban.
  3. Formázz a masszából kis golyókat, lapítsd le őket, és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
  4. Süsd 15-20 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek.

6. Mandulalisztes csokoládé chip keksz

Hozzávalók:

  • 2 csésze mandulaliszt
  • 1/2 csésze kókuszolaj, olvasztva
  • 1/4 csésze juharszirup
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál só
  • 1/2 csésze sötét csokoládé csepp

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
  2. Keverd össze a mandulalisztet, sütőport, és sót egy tálban.
  3. Egy másik tálban keverd össze az olvasztott kókuszolajat, juharszirupot, és vanília kivonatot.
  4. Keverd össze a nedves és száraz hozzávalókat, majd add hozzá a csokoládé cseppeket.
  5. Formázz kis golyókat a tésztából, lapítsd le őket, és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
  6. Süsd 10-12 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek.

7. Narancsos-mákos keksz

Hozzávalók:

  • 200g teljes kiőrlésű liszt
  • 100g zabpehely
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 100g kókuszolaj
  • 50g méz vagy juharszirup
  • 1 tojás
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • 50g mák

Elkészítés:

  1. Keverd össze a száraz hozzávalókat egy nagy tálban, beleértve a mákot és a narancs reszelt héját.
  2. A nedves hozzávalókhoz keverd hozzá a narancs levét.
  3. Keverd össze a nedves és száraz hozzávalókat, formázz kekszeket, és süsd 180°C-on 10-12 percig.

8. Kókusz-kakaós keksz

Hozzávalók:

  • 200g teljes kiőrlésű liszt
  • 100g zabpehely
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 100g kókuszolaj
  • 50g méz vagy juharszirup
  • 1 tojás
  • 50g reszelt kókusz

Elkészítés:

  1. Keverd össze a száraz hozzávalókat, beleértve a kakaóport és a reszelt kókuszt.
  2. A nedves hozzávalókhoz add hozzá a kókuszolajat, mézet és tojást.
  3. Keverd össze mindkét keveréket, formázz kekszeket, és süsd 180°C-on 12-15 percig.

9. Sárgarépás-gyömbéres keksz

Hozzávalók:

  • 200g teljes kiőrlésű liszt
  • 100g zabpehely
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 100g kókuszolaj
  • 50g méz vagy juharszirup
  • 1 tojás
  • 100g reszelt sárgarépa

Elkészítés:

  1. A szokásos módon keverd össze a száraz és nedves hozzávalókat, de adj hozzá őrölt gyömbért is.
  2. Keverd hozzá a reszelt sárgarépát.
  3. Formázz kekszeket és süsd 180°C-on 12-15 percig.

10. Kókusz-chiapuding keksz

Hozzávalók:

  • 150g teljes kiőrlésű liszt
  • 50g kókuszliszt
  • 2 evőkanál chiamag
  • 100g kókuszolaj
  • 50g méz vagy juharszirup
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 50g reszelt kókusz

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
  2. Áztasd a chiamagot 10 percig 6 evőkanál vízben, hogy pudingos állagú legyen.
  3. Keverd össze a liszteket, kókuszlisztet és reszelt kókuszt egy nagy tálban.
  4. Egy másik tálban keverd össze az olvadt kókuszolajat, mézet, tojást, vanília kivonatot és a chiapudingot.
  5. Keverd össze a nedves és száraz hozzávalókat. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet, hogy jól formázható tésztát kapj.
  6. Formázz belőle kis golyókat, lapítsd le őket, és tedd sütőpapírral bélelt tepsibe.
  7. Süsd 12-15 percig, amíg aranybarna nem lesznek.

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója