A cékla az egyik legtáplálóbb és legflexibilisebb zöldség, amelyet a konyhában használhatunk. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és rostokban, így nem csoda, hogy egyre többen fordulnak e színpompás zöldség felé, amikor egészséges étrendjüket igyekeznek összeállítani.
Azonban a cékla tápértékének és kalóriatartalmának ismerete kulcsfontosságú lehet, főleg azok számára, akik kalóriabevitelüket szeretnék kontrollálni vagy egyszerűen csak tudatosabban szeretnének táplálkozni.
Cikkünkben megvizsgáljuk a cékla különböző elkészítési módjait, hogy jobban megérthessük, milyen hatással lehet az egészségünkre, ha 100 grammos adagban fogyasztjuk.
Cékla kalória és tápérték táblázat
Elkészítési mód | Kalória (kcal) | Fehérje (g) | Zsír (g) | Rost (g) | Szénhidrát (g) | Cukor (g) |
---|---|---|---|---|---|---|
Nyersen | 43 | 1.6 | 0.2 | 2.8 | 9.6 | 6.8 |
Főzve | 44 | 1.7 | 0.2 | 2 | 10 | 7 |
Sütve | 44 | 1.8 | 0.2 | 2 | 10 | 7 |
Párolva | 44 | 1.7 | 0.2 | 2 | 10 | 7 |
Savanyítva | 32* | 1.5* | 0.1* | 1.8* | 7.5* | 6.0* |
A cékla változatos elkészítési módjainak ismerete nemcsak hogy bővítheti konyhai repertoárunkat, de hozzájárulhat egészségesebb étkezési szokásaink kialakításához is.
Mint láthattuk, a cékla tápanyagtartalma és kalóriatartalma az elkészítés módjától függően változik, ám általánosságban elmondható, hogy bármelyik formában is fogyasztjuk, a cékla rendkívül tápláló hozzájárulás étrendünkhöz. Legyen szó nyersen történő fogyasztásról, főzésről, sütésről, párolásról vagy akár savanyításról, a cékla kiváló választás azok számára, akik ízletes, egészséges és sokoldalú összetevőt keresnek ételeikhez.
Reméljük, ez a cikk segített jobban megismerni a cékla tápanyagprofilját és így tudatosabban integrálhatod azt étrendedbe.