Lasagne receptek: Egészséges és újszerű változatok

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

A lasagne mindannyiunk kedvence, de mi lenne, ha egy kicsit megreformálnánk ezt a klasszikust, és még egészségesebbé tennénk?

Ez a cikk öt különleges és egészséges lasagne receptet mutat be, amelyek friss hozzávalókra és kreatív változatokra összpontosítanak.

Legyen szó alacsony szénhidráttartalmú változatról, zöldség-dúsításról vagy alternatív proteinforrásokról, ezek a receptek garantáltan friss szellőt hoznak a konyhába. Meríts inspirációt és dobd fel a következő lasagne vacsorádat!

1. Teljes kiőrlésű lasagne

Hozzávalók:

  • Teljes kiőrlésű lasagne lapok
  • 500 g darált pulykahús vagy csirkehús
  • 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 db nagy paradicsom, apróra vágva
  • 250 g friss spenót
  • 200 g zsírszegény ricotta sajt
  • 50 g parmezán sajt, reszelve
  • 1 tojás
  • Só, bors, bazsalikom és oregánó ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Párold meg a spenótot, majd keverd össze a ricotta sajttal, tojással, sóval és borssal.
  2. A húst pirítsd meg a hagymával, fokhagymával, majd add hozzá a paradicsomot és a fűszereket.
  3. Rétegezd a lasagne lapokat, húsos keveréket és a spenótos ricottát egy tepsiben.
  4. Tetejére szórd a reszelt parmezánt.
  5. Sütőben 180°C-on süsd körülbelül 30 percig.

2. Zöldséges lasagne cukkinivel

Hozzávalók:

  • Cukkini, vékony szeletekre vágva (a lasagne lapok helyett)
  • 1 fej brokkoli, apró rózsákra szedve
  • 1 piros paprika, apróra vágva
  • 250 g túró vagy ricotta
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 250 ml paradicsomszósz
  • 100 g mozzarella sajt, reszelve
  • Só, bors, bazsalikom és oregánó ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A cukkiniszeletek mindkét oldalát pirítsd meg egy serpenyőben.
  2. Egy másik serpenyőben párold meg a brokkolit és a paprikát.
  3. Keverd össze a túrót vagy ricottát a fokhagymával, sóval és borssal.
  4. Rétegezd a cukkini szeleteket, zöldségeket és túrós keveréket egy tepsiben.
  5. Öntsd le a paradicsomszósszal és szórd meg a mozzarellával.
  6. Sütőben 180°C-on süsd körülbelül 30 percig.

3. Lencsés lasagne

Hozzávalók:

  • Lasagne tészta
  • 300 g zöld vagy barna lencse, megfőzve
  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 250 ml paradicsomszósz
  • 1 db nagy sárgarépa, apróra vágva
  • 200 g zsírszegény túró vagy ricotta
  • Só, bors, bazsalikom és oregánó ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Egy serpenyőben pirítsd meg a hagymát, fokhagymát, majd add hozzá a lencsét, sárgarépát és a paradicsomszószt.
  2. Fűszerezd ízlés szerint.
  3. Rétegezd a lasagne lapokat és a lencsés keveréket egy tepsiben.
  4. A tetejére kanalazz rá egy réteg túrót vagy ricottát.
  5. Sütőben 180°C-on süsd körülbelül 30 percig.

4. Lazacos-zöldborsós lasagne

Hozzávalók:

  • Lasagne lapok (lehet teljes kiőrlésű vagy spenótos változat is)
  • 300 g füstölt vagy friss lazac, szeletekre vágva
  • 250 g zöldborsó (fagyasztott is megfelel)
  • 1 fehér hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 200 g zsírszegény krémsajt
  • 150 ml fehérbor vagy alaplé
  • 1 csomag friss kapor, apróra vágva
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Egy serpenyőben pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát, majd önts rá fehérbort vagy az alaplét.
  2. Amikor a folyadék fele elpárolgott, add hozzá a krémsajtot, zöldborsót és lazacot.
  3. Fűszerezd sóval, borssal és kaporral.
  4. Rétegezd a lasagne lapokat és a lazacos-zöldborsós keveréket egy tepsiben.
  5. Sütőben 180°C-on süsd körülbelül 30 percig.

5. Padlizsános lasagne (alacsony szénhidráttartalmú)

Hozzávalók:

  • Padlizsán, vékony szeletekre vágva (a lasagne lapok helyett)
  • 500 g darált pulykahús vagy csirkehús
  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 250 ml paradicsomszósz
  • 200 g zsírszegény mozzarella sajt, reszelve
  • 50 g parmezán sajt, reszelve
  • Olívaolaj
  • Só, bors, bazsalikom és oregánó ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A padlizsán szeleteket kenjük be olívaolajjal és grillezük meg mindkét oldalukat egy grillserpenyőben vagy sütőben.
  2. Egy másik serpenyőben pirítsd meg a hagymát, fokhagymát, majd add hozzá a darált húst. Amikor a hús már majdnem kész, öntsd hozzá a paradicsomszószt és fűszerezd.
  3. Rétegezd a padlizsán szeleteket, húsos keveréket és a reszelt mozzarellát egy tepsiben.
  4. A tetejére szórd rá a reszelt parmezánt.
  5. Sütőben 180°C-on süsd körülbelül 30 percig.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója