A lasagne mindannyiunk kedvence, de mi lenne, ha egy kicsit megreformálnánk ezt a klasszikust, és még egészségesebbé tennénk?
Ez a cikk öt különleges és egészséges lasagne receptet mutat be, amelyek friss hozzávalókra és kreatív változatokra összpontosítanak.
Legyen szó alacsony szénhidráttartalmú változatról, zöldség-dúsításról vagy alternatív proteinforrásokról, ezek a receptek garantáltan friss szellőt hoznak a konyhába. Meríts inspirációt és dobd fel a következő lasagne vacsorádat!
1. Teljes kiőrlésű lasagne
Hozzávalók:
- Teljes kiőrlésű lasagne lapok
- 500 g darált pulykahús vagy csirkehús
- 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 db nagy paradicsom, apróra vágva
- 250 g friss spenót
- 200 g zsírszegény ricotta sajt
- 50 g parmezán sajt, reszelve
- 1 tojás
- Só, bors, bazsalikom és oregánó ízlés szerint
Elkészítés:
- Párold meg a spenótot, majd keverd össze a ricotta sajttal, tojással, sóval és borssal.
- A húst pirítsd meg a hagymával, fokhagymával, majd add hozzá a paradicsomot és a fűszereket.
- Rétegezd a lasagne lapokat, húsos keveréket és a spenótos ricottát egy tepsiben.
- Tetejére szórd a reszelt parmezánt.
- Sütőben 180°C-on süsd körülbelül 30 percig.
2. Zöldséges lasagne cukkinivel
Hozzávalók:
- Cukkini, vékony szeletekre vágva (a lasagne lapok helyett)
- 1 fej brokkoli, apró rózsákra szedve
- 1 piros paprika, apróra vágva
- 250 g túró vagy ricotta
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 250 ml paradicsomszósz
- 100 g mozzarella sajt, reszelve
- Só, bors, bazsalikom és oregánó ízlés szerint
Elkészítés:
- A cukkiniszeletek mindkét oldalát pirítsd meg egy serpenyőben.
- Egy másik serpenyőben párold meg a brokkolit és a paprikát.
- Keverd össze a túrót vagy ricottát a fokhagymával, sóval és borssal.
- Rétegezd a cukkini szeleteket, zöldségeket és túrós keveréket egy tepsiben.
- Öntsd le a paradicsomszósszal és szórd meg a mozzarellával.
- Sütőben 180°C-on süsd körülbelül 30 percig.
3. Lencsés lasagne
Hozzávalók:
- Lasagne tészta
- 300 g zöld vagy barna lencse, megfőzve
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 250 ml paradicsomszósz
- 1 db nagy sárgarépa, apróra vágva
- 200 g zsírszegény túró vagy ricotta
- Só, bors, bazsalikom és oregánó ízlés szerint
Elkészítés:
- Egy serpenyőben pirítsd meg a hagymát, fokhagymát, majd add hozzá a lencsét, sárgarépát és a paradicsomszószt.
- Fűszerezd ízlés szerint.
- Rétegezd a lasagne lapokat és a lencsés keveréket egy tepsiben.
- A tetejére kanalazz rá egy réteg túrót vagy ricottát.
- Sütőben 180°C-on süsd körülbelül 30 percig.
4. Lazacos-zöldborsós lasagne
Hozzávalók:
- Lasagne lapok (lehet teljes kiőrlésű vagy spenótos változat is)
- 300 g füstölt vagy friss lazac, szeletekre vágva
- 250 g zöldborsó (fagyasztott is megfelel)
- 1 fehér hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 200 g zsírszegény krémsajt
- 150 ml fehérbor vagy alaplé
- 1 csomag friss kapor, apróra vágva
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Egy serpenyőben pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát, majd önts rá fehérbort vagy az alaplét.
- Amikor a folyadék fele elpárolgott, add hozzá a krémsajtot, zöldborsót és lazacot.
- Fűszerezd sóval, borssal és kaporral.
- Rétegezd a lasagne lapokat és a lazacos-zöldborsós keveréket egy tepsiben.
- Sütőben 180°C-on süsd körülbelül 30 percig.
5. Padlizsános lasagne (alacsony szénhidráttartalmú)
Hozzávalók:
- Padlizsán, vékony szeletekre vágva (a lasagne lapok helyett)
- 500 g darált pulykahús vagy csirkehús
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 250 ml paradicsomszósz
- 200 g zsírszegény mozzarella sajt, reszelve
- 50 g parmezán sajt, reszelve
- Olívaolaj
- Só, bors, bazsalikom és oregánó ízlés szerint
Elkészítés:
- A padlizsán szeleteket kenjük be olívaolajjal és grillezük meg mindkét oldalukat egy grillserpenyőben vagy sütőben.
- Egy másik serpenyőben pirítsd meg a hagymát, fokhagymát, majd add hozzá a darált húst. Amikor a hús már majdnem kész, öntsd hozzá a paradicsomszószt és fűszerezd.
- Rétegezd a padlizsán szeleteket, húsos keveréket és a reszelt mozzarellát egy tepsiben.
- A tetejére szórd rá a reszelt parmezánt.
- Sütőben 180°C-on süsd körülbelül 30 percig.