Melyek a magas koleszterin tünetei?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A koleszterinszint egy mérőszám, amely azt mutatja meg, hogy mennyi koleszterin található a véráramban. A koleszterin egy zsírszerű anyag, amely szükséges az egészséges sejtek működéséhez, de túl magas koleszterinszint hozzájárulhat a szívbetegségek kialakulásához.

A koleszterinszintet milligrammban mérjük deciliterenként (mg/dL). Ezt az értéket két fő kategóriára bontjuk: az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL, vagy „rossz” koleszterin) és a magas sűrűségű lipoprotein (HDL, vagy „jó” koleszterin) szintjére.

Az LDL-koleszterin azt a koleszterint szállítja, amit a szervezet nem használ fel, és ez a koleszterin felhalmozódhat az artériák falán, ami atherosclerosisot, vagyis érelmeszesedést okozhat.

Az HDL-koleszterin viszont segít eltávolítani a koleszterint az artériákból, csökkentve ezzel a szívbetegség kockázatát.

A túl magas LDL-szint vagy túl alacsony HDL-szint növelheti a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívinfarktus vagy a stroke kockázatát. A koleszterinszintet befolyásolhatja a genetika, az étrend, a fizikai aktivitás, az életkor, a nem és egyéb egészségi állapotok.

A magas koleszterin tünetei

A magas koleszterinszint jellemzően nem okoz tüneteket a korai szakaszban. Ezért sokszor „csendes” betegségnek is nevezik, mert a személy gyakran nem tudja, hogy magas a koleszterinszintje, amíg nem végeznek el egy vérvizsgálatot, vagy amíg nem alakul ki egy súlyosabb egészségi probléma, mint például szívbetegség vagy stroke.

A magas koleszterinszint hosszú távon érelmeszesedést okoz, ami szűkítheti és keménnyé teheti az artériákat. Ez a folyamat, ismert mint arteriosclerosis, jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Ha a szűkült vagy elzáródott artériák következtében kialakuló szívbetegség vagy stroke tünetei jelentkeznek, azok a következők lehetnek:

  • Mellkasi fájdalom (angina)
  • Légszomj
  • Fáradtság, gyengeség
  • Szívritmuszavarok
  • Szívinfarktus vagy stroke tünetei, mint például hirtelen gyengeség, beszédzavar, zsibbadás vagy bénulás, különösen az arc, a karok vagy a lábak egyik oldalán

Fontos, hogy rendszeresen végezzünk koleszterinszint-vizsgálatot, mivel a magas koleszterinszint az idő előrehaladtával növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Ha magas a koleszterinszintünk, az orvosunk valószínűleg étrendi változásokat, testmozgást és esetleg gyógyszereket javasol majd a koleszterinszint csökkentésére.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója