Májtisztítás – Hogyan csináljuk természetes úton?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

A máj a szervezet legnagyobb, létfontosságú mirigye, és egyben a szervezet anyagcsere-folyamatainak is központi szerve. A bélcsőből az anyagok többsége a májba jut. A májnak több feladata is van. Anyagcserét végez, szintetizál, táp- és hatóanyagokat raktároz és a káros anyagokat közömbösíti vagy kiválasztja.

Ha a máj valamiért nem képes a méreganyagokat kiszűrni, akkor a vérben is megjelenhetnek toxikus anyagok – és ezáltal az egész szervezetben.

A májban több tízezer apró járat található, amelyek segítségével a méregtelenítés végbemegy. Ezek a járatok eltömődhetnek máj- és epekövekkel. Ezért nagyon fontos, hogy a májat tisztán tartsuk – és figyeljünk a természetes májtisztításra.

Májtisztítás fűszerekkel

A fokhagymából egy kevéske is elég ahhoz, hogy aktiváljuk a májenzimeket. Ezek az enzimek pedig kitakarítják a testünkből a toxikus anyagokat.

Továbbá a fokhagyma tartalmaz allicint és szelént is. Ez két természetes vegyület, ami támogatja a máj tisztító hatását.
A kurkuma a máj „kedvenc” fűszere. A következő lencse főzelékhez adj hozzá egy kis kurkumát is.

A máj azonnal „rá fog harapni”. A kurkuma segíti a máj azon enzimtermelését, amik a táplálkozásunk rákkeltő anyagait „szűri ki”.

Citrusfélék és az alma

A grapefruit C-vitamin és antioxidáns tartalma is magas. Ezáltal segíti elő a máj természetes tisztító folyamatait. Jó megoldás lehet a frissen facsart grapefruit lé fogyasztása napközben.

A citromban és lime-ban is magas a C-vitamin tartalom, amely segítik a szervezetben lévő káros anyagok szintetizálását olyan anyagokká, amiket vízzel ki tud üríteni testünk. A reggeli limonádék hatékonyan serkentik a máj munkáját.

Az alma jótékony hatásait sokáig lehetne sorolni és hazánkban is sok fajtája elérhető. Magas pektintartalma és más kémiai összetevői segítségével az emésztőrendszerben képes a tisztítást elősegíteni. Ez megkönnyíti a máj munkáját.

Zöldségekkel a toxinok ellen

A cékla és a sárgarépa is nagyon sok növényi flavonoidot és béta-karotint tartalmaz. Ezek általánosan élénkítik a máj működését. A leveles zöldségek nyersen, főzve vagy akár italba keverve is kiválóan segíthetik a máj munkáját.

Ezek mind rendkívül magas klorofil tartalmúak, és a környezetükben lévő toxinokat magukba szívják. Továbbá képesek semlegesíteni a nehézfémeket, vegyi anyagokat és növényvédő szereket, amivel a májat is védik a túlterheltségtől.

Az avokadó egy szuperétel. Segíti a szervezet glutation termelését, amely a máj méregtelenítő folyamataihoz szükséges. A karfiol és a brokkoli a glükozinolát mennyiségét növeli, ami a máj enzim termelését segíti. Ezekhez hasonlóan a káposzta is a máj enzim termelését segíti elő.

Zöld tea és olívaolaj

A zöld tea nagyon sok katekint (növényi antioxidáns) tartalmaz. Ez a vegyület is segíti a máj működését, így az élvezet valóban egészségessé válhat.

A hidegen sajtolt olívaolaj mértékletes használata szintén jó hatással a szervezet méregtelenítő folyamataira – és ezáltal tehermentesíti a májat is.

Egyéb lehetőségek

A quinoa, a köles és a hajdina jó választás lehet a glutént tartalmazó lisztek helyett. Ugyanis a gluténos gabonák nagyon sok toxikus anyagot tartalmazhatnak.

A dió nagy mennyiségű arginin nevű aminosavat tartalmaz. A dió a máj ammónia szűrésében segít. Továbbá a dió omega-3 zsírsavat is tartalmaz, ami szintén jótékonyan hat a májra.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója