3 gyógynövény a tavaszi fáradtság ellen

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

Tavasszal, amikor felébred a természet téli álmából, sokan kimerültnek érzik magukat, de szerencsére a tavaszi fáradtság ellen különböző gyógynövényeket használhatunk. Ilyen a pitypang, a csalán és a medvehagyma.

Már őseink is megértették, hogy a tavaszi gyógynövények vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek enyhítik a tavaszi fáradtságot, segítik a méregtelenítést, serkentik a szervezetet és erősítik az immunrendszert.

Miért gyötör a tavaszi fáradtság?

A tavaszi szezon elején, amikor a természet új életre ébred, ahelyett, hogy energikusnak éreznénk magunkat, fáradtnak és kimerültnek érezzük magunkat. Elgondolkodtál már azon, hogy mi az oka?

Ha változik a nap hossza, a szervezetnek is változtatnia kell a ritmusán és a munkamódszerén.

A tavasz beköszöntével a testhőmérséklet emelkedik, a vérnyomás csökken, az erek kitágulnak.

Amikor a nap hosszabbá válik, a szervezetnek át kell váltania az alváshormon – melatonin – fokozott termeléséről az „aktivitás” hormon – szerotonin – felszabadulására. Ez nem történhet meg egyik napról a másikra, ezért tapasztaljuk a tavaszi fáradtságot.

Ahhoz, hogy segítsünk helyreállítani és egyensúlyba hozni a hormonokat, érdemes vitaminokat és ásványi anyagokat felhalmozni, amelyek a téli hónapok után eléggé kimerültek.

Gyógynövények a tavaszi fáradtság ellen

1. Pitypang

A gyermekláncfű javítja az anyagcserét, méregtelenít és vizelethajtó hatású. A virágok és levelek A-, C-, E- és K-vitamint tartalmaznak. Folsavat és kis mennyiségben B1-vitamint is. Olyan ásványi anyagokat találunk bennük, mint a kalcium, vas, magnézium és kálium.

A gyökér gazdag inulinban, egyfajta oldható növényi rostba, amely segít fenntartani az egészséges emésztést és gondoskodni a jó bélbaktériumokról.

Hogyan fogyasszuk a pitypangot?

Ha úgy döntöttünk, hogy a pitypang az egyik kedvenc tavaszi fáradtság elleni gyógynövény, amelyet fogyasztani szeretnénk, íme néhány módszer:

  • Virág tea: Mossunk meg alaposan 7-8 pitypang virágot, és csak a sárga szirmokat vágjuk le. Körülbelül 400 ml forró vizet adjunk hozzájuk, és 4-5 percig hagyjuk állni. Kívánt esetben a tea szűrhető és ízlés szerint édesíthető.
  • Saláta: A pitypanglevélből remek saláta is készíthető, a tavaszi fáradtság ellen hasznos gyógynövények keveréke. A jól megmosott leveleket 30 percre langyos vízbe áztatjuk. Felvágjuk és olívaolajat, citromot, zöldhagymát, petrezselymet és néhány olajbogyót adjunk hozzá. Természetesen ízlés szerint improvizálhatunk.
  • Leves fűszerezés: Egy másik egyszerű módja annak, hogy gyermekláncfűt adjunk hozzá az étlaphoz, ha egy univerzális fűszerezést készítünk belőle. A beáztatott pitypangleveleket jól megszárítjuk, és apróra vágjuk. Hozzáadjuk a kaprot, a citromlevet és a petrezselymet. A fűszert szárítva is egész évben felhasználhatjuk (ebben az esetben a citromlevet el kell hagyni).

2. Csalán

A csalán a tavaszi fáradtság legjobb gyógynövényei közé tartozik. Javítja a vérkeringést, vizelethajtó hatású, így támogatja a méregtelenítést.

A csalán sokféle tápanyagot tartalmaz, mint például:

  • A-, C- és K-vitamin, valamint B-vitamin
  • Ásványi anyagok kalcium, vas és nátrium
  • Linolsav, linolénsav, olajsav
  • Aminosavak
  • Polifenolok
  • Béta-karotin, lutein, luteoxantin

Mindezek az anyagok antioxidánsként működnek, és javítják a szervezet funkcióinak működését. Segítenek könnyedén leküzdeni a tavaszi fáradtságot.

Hogyan kell fogyasztani a csalánt?

Sokféleképpen be tudjuk építeni a csalánt az étlapunkba, de itt van még néhány ötlet. A kedvenc leveseken kívül aszalt csalánlevelet is adhatunk turmixokhoz, vagy teát készíthetünk.

  • Csalán tea: Adjunk hozzá 300 ml vizet 1 evőkanál frissen vágott levélhez, forraljuk 5 percig, majd hagyjuk 10 percig főzni. Szűrjük le, és melegen fogyasszuk. A csalántea energiát ad, kitisztítja az elmét, javítja az emésztést, ami kétségtelenül rendkívül fontos, ha a tavaszi fáradtság elleni gyógynövényekről beszélünk.

3. Medvehagyma

Amellett, hogy tagadhatatlan előnyökkel jár, és a tavaszi fáradtság ellen a leghasznosabb gyógynövények közé sorolják a medvehagymát, kivételes ízével is elnyeri figyelmünket.

A medvehagyma sok C-vitamint, vasat és illóolajokat tartalmaz. Méregtelenítő hatású, segít leküzdeni a tavaszi fáradtságot.

Érdekes tény, hogy már a Római Birodalomban a medvehagymát vértisztításra, bőrkiütések és zuzmó kezelésére használták.

A gyógynövény felveszi a harcot a káros bélbaktériumokkal anélkül, hogy a jótékony hatásokat befolyásolná, emellett parazitaellenes hatású is. A medvehagyma antibiotikus kezelés után alkalmazható a bélflóra állapotának javítására.

Hogyan fogyasztható a medvehagyma?

A gyógynövény leveleit hozzáadhatjuk házi fűszerkeverékhez. A friss medvehagyma levelei jól passzolnak bármilyen salátához.
Finom fokhagymás vajat készíthetünk belőle. Ebből a célból csak a finomra vágott gyógynövény leveleket kell hozzáadni a tehénvajhoz vagy ghíhez.

Egyéb módszerek a tavaszi fáradtság kezelésére

A tavaszi fáradtság elleni hasznos gyógynövények mellett, amelyekről már meséltünk, még néhány egyszerű módon felgyorsíthatjuk a télről a nyárra való átállást.

1. Legyünk fizikailag aktívak

Ahelyett, hogy bezárkóznánk az edzőterembe, jó, ha a szabadban sportolunk. A hétvégéket hosszú hegyi sétákra használhatjuk, hét közben pedig biciklire cserélhetjük az autót, vagy gyalogolhatunk is.

A mozgás javítja a vérkeringést, a szabadtéri séták pedig segítenek helyreállítani az értékes D-vitamin tartalékokat.

Meglepő, hogy a reggeli tavaszi napsütésben a fizikai megterhelés mennyire több energiát hoz, mint amire számítottunk.

2. Étkezzünk kiegyensúlyozottan

A tavaszi fáradtságon is sokat segít a helyes diéta és a folyadékpótlás. Ezért fontos, hogy sok vizet vagy teát igyunk.

Minőségi termékekkel étkezzünk, és ha lehet, érdemes leginkább a szezonális gyümölcsöket és zöldségeket hangsúlyozni. Ezek a legalkalmasabbak és gazdagok minden vitaminban, ami hiányzik a téli hónapok után.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója