Endometriózis – Tünetek és kezelési lehetőségek

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 6 perc

Az endometriózis egy komplex és gyakran félreértett nőgyógyászati állapot, amely a nők reproduktív korának jelentős részét érinti világszerte.

Az endometriózis diagnózisa és kezelése komplex kihívások elé állítja az orvostudományt, mivel a tünetek változatosak és gyakran más betegségekkel összetéveszthetők.

Jelen cikkünkben áttekintjük az endometriózis alapvető jellemzőit, a legújabb kutatásokat és kezelési lehetőségeket, ezzel is segítve az érintettek és érdeklődők tájékozódását e fontos egészségügyi témában.

Mi is az az endometriózis?

Az endometriózis egy gyakori, gyakran fájdalmas betegség, amely akkor alakul ki, amikor az endometrium, azaz a méh belső rétegét alkotó szövet, a méhen kívül helyezkedik el.

Ez a szövet általában a medenceüregben található, különösen az ovariumokon (petefészkeken), a méhfalon, a petevezetékeken, és a medence bélésén, de elhelyezkedhet más területeken is.

Minden menstruációs ciklus során reagál a hormonális változásokra, ami fájdalmat, gyulladást és hegesedést okozhat.

Az endometriózis kiváltó okai

Az endometriózis kialakulásának pontos oka nem ismert, de több elmélet létezik:

 1. Retrográd menstruáció: Ezen elmélet szerint a menstruációs vér egy része a petevezetékeken keresztül visszaáramlik a medenceüregbe, és ezáltal endometriumsejteket juttat oda.
 2. Metaplasztikus elmélet: Ez szerint a medencei és hasüregi szövetek képesek endometriumhoz hasonló szövetekké alakulni.
 3. Immunrendszeri tényezők: Néhány kutató azt feltételezi, hogy az immunrendszeri rendellenességek megakadályozhatják a szervezetet abban, hogy eltávolítsa a téves helyen megtelepedett endometrium-szövetet.
 4. Genetikai hajlam: Az endometriózis gyakrabban fordul elő azokban a családokban, ahol már korábban előfordult a betegség.

Ezek az elméletek együttesen magyarázhatják, miért alakul ki az endometriózis néhány nőnél. A betegség kialakulásának pontos mechanizmusát azonban még további kutatásoknak kell feltárniuk.

Melyek lehetnek az endometriózis tünetei?

Az endometriózis tünetei változatosak lehetnek, és az egyéni esetekben eltérő súlyosságúak. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:

 1. Menstruációs fájdalom (Dysmenorrhea): Az endometriózis egyik leggyakoribb tünete a rendkívül fájdalmas menstruáció, ami gyakran súlyosabb, mint a szokásos menstruációs görcsök.
 2. Kronikus alhasi fájdalom: Ez a fájdalom a menstruációs cikluson kívül is előfordulhat, és gyakran a medence területén lokalizálódik.
 3. Fájdalmas szexuális együttlét (Dyspareunia): Az endometriózissal küzdő nőknél a szexuális együttlét során jelentkező fájdalom gyakori jelenség.
 4. Meddőség: Sok nőnél az endometriózis diagnózisa akkor történik meg, amikor meddőséggel kapcsolatos problémáik vannak. Az endometriózis a termékenységet különböző módon befolyásolhatja.
 5. Fájdalmas vizelés vagy székletürítés a menstruáció Idején: Ez akkor fordulhat elő, ha az endometriózis érinti a húgyhólyagot vagy a beleket.
 6. Menstruációs vérzési rendellenességek: Az endometriózis esetenként túlzott vagy rendszertelen menstruációs vérzést okozhat.
 7. Fáradtság, hasmenés, székrekedés, hányinger: Ezek a tünetek különösen a menstruációs ciklus során jelentkezhetnek.

Fontos megjegyezni, hogy az endometriózis tüneteinek súlyossága nem mindig tükrözi a betegség súlyosságát. Néhány nőnél súlyos endometriózis alakul ki kevés vagy egyáltalán nincs tünettel, míg másoknál enyhe formák mellett is erős tünetek jelentkezhetnek. Az orvosi vizsgálatok és kezelések segíthetnek a tünetek kezelésében és az életminőség javításában.

Diagnosztikai módszerek

Az endometriózis diagnosztizálása kihívást jelenthet, mivel a tünetek más betegségekéhez is hasonlíthatnak. A diagnózis felállításához többféle módszert használhatnak az orvosok:

 1. Anamnézis és fizikális vizsgálat: Az orvos részletesen megkérdezi a beteget a tüneteiről és általános egészségi állapotáról, majd fizikális vizsgálatot végez, beleértve a medencei vizsgálatot is, hogy érzékelhető-e bármilyen rendellenesség vagy fájdalom a medence területén.
 2. Ultrahang: Egy gyakran alkalmazott, nem invazív képalkotó eljárás, amely segít a medencei szervek, mint például a petefészkek és a méh állapotának felmérésében. Habár az ultrahang nem mindig képes az endometriózis kimutatására, segíthet más problémák kizárásában vagy az endometriózisra utaló ciszták (endometrióma) felismerésében.
 3. Mágneses Rezonancia Képalkotás (MRI): Az MRI részletesebb képet adhat a medencei szervekről, és segíthet az endometriózis pontosabb helyének és terjedelmének megállapításában, különösen komplex vagy mélyen infiltráló endometriózis esetén.
 4. Laparoszkópia: Ez az arany standard módszer az endometriózis diagnosztizálásában. Egy minimálisan invazív műtéti eljárás, amely során egy kis kamera (laparoszkóp) kerül bevezetésre a hasüregbe egy kis metszésen keresztül. Ez lehetővé teszi az orvos számára, hogy közvetlenül megtekintse az endometriózis esetleges fókuszait. Szövettani mintavétel (biopszia) is történhet a diagnózis megerősítésére.
 5. Más képalkotó és laboratóriumi tesztek: További tesztek, mint a CT-vizsgálat, vérvizsgálatok vagy vizeletvizsgálatok szükségesek lehetnek egyéb állapotok kizárására vagy az endometriózis által okozott egyéb problémák azonosítására.

Az endometriózis diagnosztizálása általában egy többlépcsős folyamat, amely magában foglalhatja ezeknek a módszereknek a kombinációját a betegség pontos felismerése és a megfelelő kezelési terv kidolgozása érdekében.

Kezelési lehetőségek

Az endometriózis kezelése a betegség súlyosságától, a tünetek jellegétől, valamint az egyén termékenységi céljaitól és általános egészségi állapotától függ.

A kezelés célja általában a fájdalom csökkentése, a betegség progressziójának megakadályozása, és a termékenység javítása, ha ez szükséges. A kezelési lehetőségek közé tartoznak:

 1. Fájdalomcsillapítók: Nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), mint az ibuprofen vagy a naproxen, gyakran alkalmazzák a menstruációs fájdalmak kezelésére.
 2. Hormonterápia: A hormonális kezelések, mint a fogamzásgátló tabletták, a gonadotropin-releasing hormon (GnRH) agonisták, és a progesztin terápia, segíthetnek a menstruációs ciklus szabályozásában, a tünetek enyhítésében és az endometriózis növekedésének lassításában.
 3. Műtéti beavatkozások: Súlyos esetekben vagy amikor a hormonterápia nem hatékony, műtéti beavatkozásokra lehet szükség. Ezek közé tartozhat az endometriózisos szövet eltávolítása (laparoszkópia vagy laparotómia), és súlyos esetekben a méh eltávolítása (hysterectomia) vagy a petefészkek eltávolítása is szóba jöhet.
 4. Asszisztált Reprodukciós Technikák (ART): Ha az endometriózis meddőséget okoz, az asszisztált reprodukciós technikák, mint az in vitro megtermékenyítés (IVF), segíthetnek a terhesség elérésében.
 5. Alternatív és komplementer terápiák: Néhány nő hasznot talál az akupunktúrában, a stresszcsökkentő technikákban, vagy a diétás változtatásokban, bár ezek hatékonysága változó és kevésbé dokumentált.

Fontos megjegyezni, hogy az endometriózis krónikus állapot, amelyet jelenleg nem lehet teljesen gyógyítani, így a kezelés főként a tünetek kezelésére és a betegség progressziójának lassítására irányul.

A kezelési tervet egyénre szabottan, az orvos és a beteg közötti konzultáció alapján kell kidolgozni, figyelembe véve a beteg személyes körülményeit és preferenciáit.

Legújabb kutatások és fejlesztések

Sejtatlasz létrehozása: A Cedars-Sinai kutatói létrehoztak egy részletes molekuláris profilt az endometriózisról, amely segíthet a kezelési lehetőségek javításában. Ez a tanulmány a Nature Genetics folyóiratban jelent meg, és az egyedülálló adatbázis várhatóan elősegíti a betegség kezelésének javítását, különösen a hormonterápia és sebészeti beavatkozások terén. (1)

Új terápiás célpontok: Egy másik kutatás az endometriális léziók és a fájdalom közötti kapcsolatra összpontosít, ami új kezelési lehetőségeket nyithat meg. Ez a kutatás, amely az American Journal of Pathology folyóiratban jelent meg, a neuronok jelenlétének és a fájdalomnak az összefüggését vizsgálja, és új molekuláris utakat azonosít a terápiában. (2)

Genetikai tanulmány: Az IMB kutatói részt vettek az eddigi legnagyobb endometriózis genetikai tanulmányában, mely új adatokat szolgáltatott a betegség kockázatát növelő variánsokról.

A tanulmány szerint az endometriózis genetikai kockázati tényezői összefüggésben állnak más krónikus fájdalomtípusokkal, mint a migrén, hátfájás és több helyen jelentkező fájdalom. A kutatás új kezelési lehetőségeket és gyógyszercélpontokat azonosított​.

A részletes genetikai adatok segítségével javítható az endometriózis diagnosztizálásának sebessége, ami hagyományosan 8-10 évet vehet igénybe. A genetikai kapcsolatok felismerése az endometriózis és más fájdalomtípusok között utalhat a központi idegrendszer „érzékenyítésére”, ami növeli a krónikus fájdalomban szenvedők más típusú fájdalmakra való hajlamát.

A kutatások alapján felmerülhet, hogy bizonyos esetekben a fájdalomkezelési megközelítések lehetnek előnyösebbek a hormonális kezelésekkel szemben, ami új irányokat nyithat az endometriózis kezelésében. (3)

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója