Adaptogén hatás: amerikai és ázsiai ginzeng

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 3 perc

Az adaptogének természetes anyagok, amelyek segítik a szervezet alkalmazkodását a különféle stressz hatásokhoz. Nem nevezhetők valamilyen konkrét betegség gyógyszerének, hanem képesek az egyensúly helyreállítására és a stressz megfékezésére.

Ha úgy tetszik, akkor képesek a testet és a lelket egyensúlyba hozni. Akinek ez a megközelítés nem tetszik, számukra van tudományos is.

Míg egy-egy gyógynövény, melynek nincs adaptogén hatása, sok mindenre lehet gyógyír. Például a gyömbér nagyon egészséges és sok mindenre jó, például antibiotikus hatása van, jó hatással van az emésztésre, és még az influenza idején is jó választás.

Ezzel szemben az adaptogén gyógynövény olyan átfogó hatással van a testre, melyet teljes mértékben leírni nem is lehetséges.

Mitől lesz adaptogén egy növény?

Három tulajdonság alapján határozhatjuk meg, hogy egy növény adaptogén-e:

  1. Az adaptogének nincsenek semmilyen mérgező hatással arra, aki megeszi
  2. Az adaptogén nem okoz specifikus testi választ – a fizikai és más stresszorok elleni erősödő ellenállás viszont jellemző
  3. Az adaptogének normalizáló hatással vannak a fiziológiára, független attól, hogy a stresszt okozó normák változnak-e

És miért ilyen fontos a stressz csökkentése?

Mert az emberben zajló természetes folyamatok is stresszt váltanak ki, mely tökéletesen elég is lenne a szervezet számára. Ugyanakkor a környezet túltölt minket stresszel.

Észre sem vesszük, hogy mi okoz a szervezetünknek stresszt, mert már annyira hozzászoktunk. Viszont azt észrevesszük, hogy szív- és érrendszeri betegség alakult ki – mitől?! Kérdezzük és nem értjük… az egyik oka lehet a stressz, melyet észre sem vettünk.

Amerikai ginzeng

Nagyon sok adaptogén van, most kettőt emelek ki közülük. Az egyik az amerikai ginzeng, melyet az indiánok előszeretettel alkalmaztak.

Az amerikai ginzeng kereskedelme az 1700-as években indult meg, amikor az európaiak felfedezték és bizonyították jótékony hatásait. A stresszel szembeni ellenállóképesség fokozásában és az immunrendszer erősítésében vesz részt.

Nem toxikus és nem okoz mellékhatásokat. Legfőbb hatásait – csakúgy, mint a koreai ginzeng – triterpén glikozidoknak köszönheti. Közel 30 különféle értékes ginszenozid (szaponin) vegyületet hordoz.

A magas ú.n. Rb1 ginzenozid tartalomnak köszönhetően nyugtató hatást fejt ki. Ennek köszönhetően stimuláló, élénkítő hatása jóval enyhébb, mint koreai társáé.

Gyökerének porított változata, teája, kivonata érhető el a boltokban. Gyömbér és édesgyökér együttes adagolásával a hatások felerősíthetők.

Túladagoláskor enyhébb mellékhatásokat vált ki, mint a koreai ginzeng. Szedése várandósoknak, gyermekeknek nem ajánlott.

Ázsiai ginzeng

Botanikai szempontból az ázsiai ginzeng más néven koreai ginzeng viszonylag hasonló az amerikai unokatestvére szempontjából. Ennek is a gyökeréből készítenek gyógyhatású készítményeket.

A gyökér, betakarítás után akár 6 évig is tárolható. Az ázsiai ginzeng a keleti ajurvédikus gyógyításnak is kiemelt szereplője. Általában Kínából, Japánból vagy Koreából hozzák el a nyugati világba.

A fehér ginzenget napon való szárítással készítik, míg a pirosat a szárítás után párolják, és ismét szárítják. A pirosnak erősebb hatásai vannak, de ne essünk túlzásba!

A ginzeng hatásai

Segítségével leküzdhető a lelki és fizikai stressz. Az aszténia (kóros lesoványodás) ellenszere.

Íze: Édes és enyhén keserű. Élénkítő, csökkenti a vércukorszintet és immunserkentő hatású. Erősíti a lép, a gyomor, a szív és a tüdő funkcióit. Javítja az általános kondíciót, erősíti az immunrendszert.

Annak ellenére, hogy egy stimuláló és melegítő növény, mégis segíti a test folyadékainak termelését.

Használatos: sokk kezelésére, betegség utáni lábadozásra, kis adagokban 50 év felettiek számára. Azt tartják róla, hogy visszahozza a fiatalságot. Ma már tudjuk, hogy a ginzeng nagyon gazdag szteroid vegyületekben, melyek az emberi szexuális hormonokhoz hasonlóak – nem véletlen, hogy a ginzeng nagy hírnevet szerzett magának afrodiziákumként.

Önmagában vagy vitaminokkal együtt alkalmazzák. Teaként, levesbe téve, vagy formulákban keverve egyaránt használatos. Álmatlanság, szívdobogás érzés, rossz memória esetén is alkalmazható. Rossz étvágy, illetve hasmenés esetén ajánlják. Száraz köhögés, nehézlégzés esetén hatásos.

Önmagában is alkalmazható.

Főkép forrása: aleiafae.com

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója