Mi számít magas bilirubin szintnek?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

A bilirubin, egy természetes anyag, amely a vörösvérsejtek normális lebomlásának eredményeként keletkezik, kritikus szerepet játszik az egészségünk megértésében. A bilirubin szintje a vérben nem csak a máj és az epeutak működéséről ad információt, hanem olyan potenciális problémákról is tájékoztat, mint a vörösvérsejtek túlzott lebomlása vagy a máj károsodása.

Ebben a cikkben megérthetjük mi számít magas bilirubin szintnek, melyek lehetnek a tünetei és kezelési módszerei, valamint azt is megvizsgáljuk, hogyan előzhetjük meg a magas bilirubin szint kialakulását.

Mi is az a bilirubin?

A bilirubin egy sárga pigment, amely az emberi testben az elöregedett vörösvérsejtek lebontásakor keletkezik. Alapvető szerepet játszik a vörösvérsejtek normális életciklusában, és az, hogy a szervezet megfelelően metabolizálja és eltávolítja a bilirubint, elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez.

A bilirubin keletkezése és metabolizmusa

Amikor a vörösvérsejtek életciklusuk végére érnek (amely általában 120 nap), a lépben lebomlanak. E lebontási folyamat során a hemoglobin (a vörösvérsejtekben található oxigént szállító fehérje) hem része biliverdinre alakul, amely tovább alakul bilirubinná. Ezt a formáját „nem konjugált” vagy „indirekt” bilirubinnak hívják.

Ez az indirekt bilirubin a vérplazmán keresztül a májba jut, ahol a májsejtekhez (hepatocytákhoz) kötődik és átalakul. Ezen átalakulási folyamat során a bilirubin konjugálódik (összekapcsolódik) egy molekula glükuronsavval, így „konjugált” vagy „direkt” bilirubinná válik.

A konjugált bilirubin azután az epével együtt az epevezetékekbe kerül, majd az epehólyagban raktározódik. Onnan az epeutakon keresztül a vékonybélbe ürül, ahol további anyagcserében részt vesz és végül a széklettel távozik a szervezetből.

Bilirubin és az epeúti rendszer

Az epeúti rendszer alapvetően az epe szállításáért felelős. Az epe nem csak a bilirubint, hanem más anyagcsere-termékeket és az emésztésben fontos anyagokat (pl. epesavakat) is tartalmaz.

Az epe útja a májból az epehólyagig, majd onnan a vékonybélbe vezet. Ha bármilyen akadályoztatás vagy elzáródás történik az epeutakban (például epekövek vagy gyulladás miatt), a bilirubin nem tud normálisan áramolni és felhalmozódhat a vérben, ami sárgasághoz (icterus) vezethet.

Mi számít normális és magas bilirubin szintnek?

A bilirubin szintjét vérvétellel mérik, és az eredményeket általában milligramm/deciliterben (mg/dL) vagy mikromol/literben (µmol/L) adják meg. A normál értékek kissé változhatnak az egyes laboratóriumok között a különböző mérési módszerek és referenciaértékek miatt.

Normál bilirubin értékek újszülötteknél és felnőtteknél:

 • Újszülötteknél: Az újszülöttek esetében gyakori a fiziológiás sárgaság, amely átmeneti magas bilirubin szinttel jár. Ebben az esetben a bilirubin szintje az első életnapokban 1-12 mg/dL (17-204 µmol/L) között lehet. Ezt az állapotot általában nem tekintik veszélyesnek, de ha a bilirubin szintje túl magasra emelkedik vagy túl hosszú ideig tart, orvosi beavatkozásra lehet szükség.
 • Felnőtteknél: A felnőttek esetében az általánosan elfogadott normál bilirubin érték 0,1-1,2 mg/dL (1,71-20,5 µmol/L) között van. Ez az érték két fő kategóriára oszlik: direkt (konjugált) és indirekt (nem konjugált) bilirubin. A normál direkt bilirubin érték általában 0-0,3 mg/dL között van, míg az indirekt bilirubin értéke 0,2-0,7 mg/dL között lehet.

A laboratóriumi eredmények értelmezése:

A laboratóriumi eredmények megértéséhez fontos tudni, hogy a bilirubin melyik formájáról van szó (direkt vagy indirekt). Az össz-bilirubin értéke a direkt és az indirekt bilirubin összegét mutatja.

 • Magas direkt bilirubin: Ha a direkt bilirubin szintje magas, ez gyakran máj- vagy epeúti problémára utal, például epeúti elzáródásra, májgyulladásra vagy cirrózisra.
 • Magas indirekt bilirubin: Az indirekt bilirubin magas szintje gyakran a vörösvérsejtek túlzott lebomlásával (hemolízissel) jár, vagy a máj nem képes hatékonyan metabolizálni a bilirubint.

Amennyiben a bilirubin szintje eltér a normál értékektől, fontos további vizsgálatok elvégzése és orvosi konzultáció a pontos diagnózis és az esetleges kezelés meghatározása érdekében.

A magas bilirubin szint tünetei és komplikációi

A bilirubin szintjének emelkedése többféle tünetet és komplikációt okozhat a szervezetben. Ezek a tünetek gyakran a bilirubin felhalmozódásának helyétől és az alapul szolgáló októl függnek.

Sárgaság (icterus):

 • Definíció: A sárgaság a bőr és a szemfehérjék sárgulását jelenti, amely a bilirubin felhalmozódásának eredményeként következik be a vérben.
 • Okai: Sárgaság alakulhat ki, ha a vörösvérsejtek túlzottan lebomlanak (hemolízis), ha a máj nem képes megfelelően metabolizálni vagy kiválasztani a bilirubint, vagy ha az epeutak elzáródnak.

Viszketés:

 • Definíció: A viszketés a bőr irritációjának érzése, amely vakarózást vagy dörzsölést vált ki.
 • Okai: A magas bilirubin szint vagy az epeúti elzáródás következtében a bilirubin bejuthat a bőr alá, irritálva a bőrt és viszketést okozva.

Sötét vizelet és világos széklet:

 • Sötét vizelet: A bilirubin felhalmozódása a vérben ahhoz vezethet, hogy a vesék által kiválasztott bilirubin mennyisége megnő, ami a vizelet sötét, teás vagy kólászínűvé válását okozza.
 • Világos széklet: Az epeúti elzáródás vagy a máj működésének zavara miatt a bilirubin nem jut el a bélbe, ahol normál esetben a széklet barna színét okozó vegyületté alakul. Ennek eredményeként a széklet világosabb, agyagszerű színű lehet.

Szövődmények és hosszú távú hatások:

 1. Kronikus májbetegség és cirrózis: Hosszantartó bilirubin felhalmozódás esetén károsodhat a máj működése, ami cirrózishoz vezethet.
 2. Epekövesség: Az epe rendellenes összetétele epekövek kialakulását okozhatja, amely elzárhatja az epeutakat.
 3. Neurológiai problémák: Nagyon magas bilirubin szint esetén az újszülötteknél a bilirubin bejuthat az agyba, ami kernicterusnak nevezett súlyos állapothoz vezethet. A kernicterus mentális retardációt, halláskárosodást és egyéb súlyos neurológiai problémákat okozhat.

Ha valakinek magas a bilirubin szintje és ezeket a tüneteket tapasztalja, orvosi segítséget kell kérnie a tünetek okának és a megfelelő kezelés meghatározása érdekében.

A magas bilirubin szint kezelése és megelőzése

A magas bilirubin szint kezelésének és megelőzésének módja nagymértékben függ az alapul szolgáló októl. Az alábbiakban az egyes kezelési és megelőzési módokat tárgyaljuk.

Specifikus kezelések az októl függően:

 1. Fototerápia (fényterápia): Az újszülötteknél kialakuló fiziológiás sárgaság gyakran kezelhető fototerápiával. A baba bőrét kék fénynek teszik ki, ami segít a bilirubin átalakításában, így könnyebben kiválasztódik a szervezetből.
 2. Májbetegség kezelése: Hepatitisz vagy más májbetegség esetén antivirális gyógyszerek, kortikoszteroidok vagy egyéb gyógyszerek alkalmazása lehet szükséges.
 3. Epeúti elzáródás kezelése: Epekövek, tumorok vagy egyéb epeúti elzáródások esetén sebészeti beavatkozás, endoszkópos retrográd cholangiopancreatographia (ERCP) vagy egyéb eljárások lehetnek szükségesek az elzáródás megszüntetésére.
 4. Vérátömlesztés: Bizonyos esetekben, mint például a súlyos hemolízis esetén, vérátömlesztésre lehet szükség.

Életmódbeli és táplálkozási ajánlások:

 1. Alkohol mérsékelt fogyasztása vagy teljes kerülése: A túlzott alkoholfogyasztás károsíthatja a májat és növelheti a bilirubin szintjét.
 2. Egészséges étrend: A magas rosttartalmú, alacsony zsírtartalmú étrend, amely gazdag gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonafélékben, támogatja a máj egészségét.
 3. Rendszeres testmozgás: A fizikai aktivitás elősegíti az általános egészséget és a máj optimális működését.
 4. Oltások: Győződjünk meg róla, hogy megkaptuk-e a hepatitisz elleni oltásokat, különösen, ha olyan tényezőknek vagyunk kitéve, amelyek növelik a fertőzés kockázatát.
 5. Hidratáció: A megfelelő hidratáltság fenntartása segíthet az epe normál áramlásában és a bilirubin kiválasztásában.

Hasonló cikkek

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója