A neurofeedback terápia bemutatása

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 5 perc

Az elmúlt évtizedekben a tudomány és a technológia rohamos fejlődése új lehetőségeket kínált a pszichológiai és neuropszichológiai kezelések terén.

A neurofeedback terápia az egyik olyan innovatív módszer, amely forradalmasította az agy működésével kapcsolatos megértésünket és kezelési technikáinkat.

De mit is jelent pontosan a neurofeedback? Hogyan működik, és milyen előnyökkel és kihívásokkal jár?

Ebben a cikkben közelebbről megvizsgáljuk ezt a modern terápiát, bemutatjuk alkalmazási területeit, a terápia menetét, eszközeit, valamint tippeket adunk a megfelelő terapeuta kiválasztásához.

A neurofeedback terápia bemutatása

A neurofeedback terápia egy olyan intervenciós módszer, amely az agy elektromos tevékenységének valós idejű visszajelzését használja fel annak érdekében, hogy az egyén képes legyen szabályozni és optimalizálni az agyhullám-aktivitást.

Mi az a neurofeedback?

A neurofeedback, más néven EEG biofeedback, az elektroenkefalográfia (EEG) technológiáját használja arra, hogy a felhasználónak visszajelzést adjon az agy elektromos aktivitásáról.

A cél az, hogy az egyén megtanulja felismerni és szabályozni az agyhullámait, ezáltal javítva különböző mentális és fizikai funkcióit.

Hogyan működik a technológia?

 1. Érzékelés: Az első lépésben EEG szenzorokat (elektródákat) helyeznek az egyén fejére, amelyek rögzítik az agy elektromos tevékenységét.
 2. Elemzés: A rögzített adatokat egy számítógépes rendszer elemzi, amely azonosítja az agyhullámok különböző mintáit és frekvenciáit.
 3. Visszajelzés: A felhasználó valós időben kap visszajelzést az agyhullám aktivitásáról, általában vizuális vagy akusztikus formában. Például egy videójátékot játszhat, amelyet az agyhullám-aktivitása irányít, vagy hallhat egy hangot, amikor egy bizonyos agyhullám aktivitás eléri a kívánt küszöböt.
 4. Szabályozás: A visszajelzés alapján az egyén megtanulja, hogyan változtathatja meg vagy szabályozhatja az agyhullám-aktivitását. Ezáltal képes lehet javítani vagy optimalizálni különböző mentális funkciókat, mint például a koncentrációt, vagy csökkenteni a szorongást.

A neurofeedback terápia alkalmazási területei

A neurofeedback terápia számos pszichológiai és neurológiai állapot kezelésében mutatkozik ígéretesnek. Ezen területek közül néhányat a következőkben részletezünk.

 1. ADHD és koncentrációs problémák kezelése
  • Háttér: Az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás zavar) az egyik leggyakrabban diagnosztizált gyermekkori neuropszichiátriai rendellenesség. A koncentrációs problémák jelentős hatással lehetnek az iskolai teljesítményre és a mindennapi életre.
  • Neurofeedback és az ADHD: A neurofeedback terápia célja az ADHD-ban szenvedők esetében az agy bizonyos területeinek aktivitásának szabályozása, különösen azokban az agyterületekben, amelyek a figyelem és az impulzuskontrollért felelősek.
  • Eredmények: Tanulmányok kimutatták, hogy az ADHD-s gyerekek és felnőttek egy része jelentős javulást tapasztalt a tünetekben a neurofeedback kezelés után.
 2. Szorongás és depresszió
  • Háttér: A szorongás és a depresszió közös mentális egészségi problémák, amelyek az emberek millióit érintik világszerte.
  • Neurofeedback alkalmazása: A neurofeedback célja a szorongásos és depressziós betegeknél az agy olyan területeinek a működésének normalizálása, amelyek az érzelmi szabályozással és a stresszreakcióval kapcsolatosak.
  • Eredmények: Sok beteg csökkentett szorongást és depressziót tapasztalt a neurofeedback kezelés után, bár a kutatások eredményei változatosak.
 3. Alvászavarok
  • Háttér: Az alvászavarok széles skáláját érinthetik az emberek, beleértve az álmatlanságot, a paraszomniákat és másokat.
  • Neurofeedback alkalmazása: Az alvászavarok kezelésében a neurofeedback az agyhullámok szabályozásával segíthet javítani az alvás minőségét és a ritmusát.
  • Eredmények: Egyes betegeknél javult az alvás minősége és a nappali aluszékonyság csökkenése a kezelés után.
 4. Egyéb alkalmazások
  • Traumatikus agysérülések: A neurofeedback segíthet az agysérülések utáni kognitív funkciók javításában.
  • Epilepszia: Néhány esetben a rohamok gyakoriságának és súlyosságának csökkentésére használták.
  • Tanulási zavarok: Azokban az esetekben, amikor az agyi funkciókat érinti, a neurofeedback segíthet az agyi aktivitás szabályozásában, ami javíthatja a tanulási képességeket.

A neurofeedback előnyei és korlátai

A neurofeedback terápia ígéretes eszköz lehet számos neuropszichológiai és pszichológiai probléma kezelésében. Azonban mint minden terápiás megközelítésnél, itt is vannak előnyök és korlátok, amelyeket figyelembe kell venni.

1. Előnyök:

 • Nem invazív: A neurofeedback nem igényel műtéti beavatkozást, gyógyszeres kezelést vagy invazív eljárásokat.
 • Személyre szabott: A kezelés a páciens egyedi agyi aktivitásán alapul, így egyéni szükségleteire szabható.
 • Hosszú távú hatás: Sok páciens hosszú távú javulásról számolt be a tüneteikben a terápia után.
 • Gyógyszermentes megközelítés: Alternatívát kínál azoknak, akik kerülik a gyógyszeres kezeléseket vagy akiknek nem hatékonyak a hagyományos terápiák.
 • Önkontroll: A terápia során a páciensek megtanulják, hogyan szabályozzák saját agyi aktivitásukat, ami növeli az önkontroll érzését.

2. Korlátok és mellékhatások:

 • Költséges: A neurofeedback terápiák drágák lehetnek, és sok esetben több ülésre is szükség lehet a kívánt eredmények eléréséhez.
 • Változó eredmények: Nem mindenki tapasztal azonos mértékű javulást, és néhány ember számára a terápia kevésbé lehet hatékony.
 • Időigényes: A kívánt eredmények eléréséhez rendszeres és többszöri terápiára lehet szükség.
 • Potenciális mellékhatások: Bár ritkák, néhány ember ideiglenes tünetekről számolt be, mint például fejfájás, szorongás, kimerültség vagy alvászavarok.
 • Kutatási korlátok: Bár számos tanulmány mutat pozitív eredményeket, még mindig vannak viták a tudományos közösségben a neurofeedback hatékonyságával és működési mechanizmusával kapcsolatban.

Hogyan válasszunk neurofeedback terapeutát?

A megfelelő neurofeedback terapeuta kiválasztása létfontosságú a sikeres kezelés és a biztonságos tapasztalat érdekében. Néhány fontos szempont és ajánlás a terapeuta kiválasztásához:

1. Képzettség és tapasztalat:

 • Szakmai képesítés: A terapeutának legyen megfelelő szakmai képesítése a pszichológiában, klinikai munkában, neuropszichológiában vagy egy kapcsolódó területen.
 • Specializált képzés: Fontos, hogy a terapeuta elvégezze a neurofeedback terápiával kapcsolatos specializált képzéseket és tanfolyamokat.
 • Tapasztalat: Járjunk utána, mennyi ideje gyakorolja a terapeuta a neurofeedback terápiát. A több éves tapasztalat gyakran több tudást és szakértelmet jelent a területen.

2. Mire figyeljünk oda a terapeuta kiválasztásánál?

 • Engedélyek és tanúsítványok: Győződjünk meg róla, hogy a terapeuta rendelkezik az összes szükséges engedéllyel és tanúsítvánnyal a gyakorlati munka végzéséhez.
 • Ajánlások és vélemények: Kérjünk ajánlásokat megbízható forrásoktól, például háziorvosától, pszichológustól vagy más szakemberektől. Ezen kívül olvassuk el a terapeuta online véleményeit és értékeléseit.
 • Konzultáció: Vegyük igénybe a kezdeti konzultációs lehetőséget, hogy beszélgethessünk a terapeutával és megismerjük a módszereit.
 • Szakterület: Mivel a neurofeedback számos különböző állapotra alkalmazható, fontos kiválasztani egy olyan terapeutát, aki a specifikus igényeinkre szakosodott.
 • Folyamatos képzés: A neurofeedback területe folyamatosan fejlődik. Előnyös, ha a terapeuta aktívan részt vesz a továbbképzéseken és tájékozott az új technikákról és kutatásokról.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója