Az étkezési szokások az utóbbi években jelentősen megváltoztak, és egyre többen fordulnak a növényi alapú étrend felé, keresve az egészségesebb, fenntarthatóbb életmód lehetőségeit.
A vegán ételek nemcsak az állatok iránti együttérzésből vagy környezeti aggodalmakból választott alternatívák, hanem ízletes és tápláló fogások is egyben, amelyek változatos összetevőikkel bárkit képesek lenyűgözni.
Legyen szó egy gyors hétköznapi vacsoráról, egy különleges alkalmi étkezésről, vagy egyszerűen csak szeretnél új ízeket kipróbálni, ez a 10 vegán recept biztosan megfelel minden ízlésnek és étkezési igénynek.
Íme a legjobb vegán receptek
1. Vegán csípős tofu tál
Hozzávalók:
- 400 g tofu, kockázva
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál szezámolaj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 evőkanál sriracha szósz
- 200 g rizs
- 1 fej brokkoli, rózsáira szedve
- 1 sárgarépa, julienne-re vágva
- 1 piros paprika, csíkokra vágva
- Friss koriander
Elkészítés:
- A tofu-t marináld szójaszószban, szezámolajban, őrölt gyömbérben, és apróra vágott fokhagymában legalább 30 percre.
- A rizst főzd meg a csomagoláson leírtak szerint.
- Egy serpenyőben közepes lángon pirítsd aranybarnára a tofu-t , majd tedd félre.
- Ugyanabban a serpenyőben párold meg a brokkolit, sárgarépát, és piros paprikát.
- Tálald a rizst zöldségekkel és tofu-val. Csorgass rá sriracha szószt, és szórd meg friss korianderrel.
2. Vegán avokádós tortilla
Hozzávalók:
- 4 tortilla lap
- 2 érett avokádó, összetörve
- 1 lime leve
- 1 kis fej jégsaláta, vékonyan felvágva
- 1 doboz fekete bab, lecsepegtetve
- 1 piros hagyma, vékonyan felszeletelve
- 1 teáskanál pirospaprika por
- Só és bors ízlés szerint
- Friss koriander
Elkészítés:
- Az avokádót törjük össze egy tálban, keverjük hozzá a lime levét, sót, és borsot.
- A tortilla lapokat melegítsük fel egy serpenyőben mindkét oldalukon.
- Kenjük meg a tortillákat az avokádó keverékkel, majd tegyük rá a jégsalátát, a fekete babot, a piros hagymát, és szórjuk meg pirospaprika porral.
- Szórjuk meg friss korianderrel, tekerjük fel a tortillákat, és kínáljuk.
3. Vegán quinoa saláta
Hozzávalók:
- 200 g quinoa
- 500 ml zöldségleves
- 1 doboz csicseriborsó, lecsepegtetve
- 1 kígyóuborka, kockázva
- 250 g koktélparadicsom, félbevágva
- 1 piros hagyma, vékonyan felszeletelve
- 1/4 csésze friss petrezselyem, apróra vágva
- 1/4 csésze olívaolaj
- 3 evőkanál citromlé
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A quinoát főzzük meg a zöldséglevesben, amíg puha nem lesz, majd hagyjuk kihűlni.
- Egy nagy tálban keverjük össze a quinoát, csicseriborsót, uborkát, paradicsomot, piros hagymát, és petrezselymet.
- Készítsünk öntetet az olívaolajból, citromléből, sóból, és borsból, majd öntsük a salátára és alaposan keverjük össze.
4. Vegán sült édesburgonya tál
Hozzávalók:
- 2 nagy édesburgonya, kockázva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál fűszerkeverék (pl. paprika, fokhagymapor)
- 1 doboz fekete bab, lecsepegtetve
- 1 avokádó, kockázva
- 1 kis fej jégsaláta, vékonyan felvágva
- Friss koriander
- Lime szeletek a tálaláshoz
Elkészítés:
- Az édesburgonyát keverjük össze az olívaolajjal és fűszerkeverékkel, majd süssük 200°C-on 25-30 percig, amíg meg nem puhul.
- Egy tálban rétegezzük az édesburgonyát, fekete babot, avokádót, és jégsalátát.
- Díszítsük friss korianderrel és lime szeletekkel.
5. Vegán bolognai spagetti
Hozzávalók:
- 200 g spagetti
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 sárgarépa, apróra vágva
- 1 zellergumó, apróra vágva
- 400 g konzerv paradicsom
- 200 g lencse, előre beáztatva
- 1 teáskanál olasz fűszerkeverék
- Só és bors ízlés szerint
- Friss bazsalikom a tálaláshoz
Elkészítés:
- A spagettit főzzük meg sós vízben a csomagoláson leírtak szerint, majd szűrjük le.
- Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, és pároljuk meg a hagymát, fokhagymát, sárgarépát, és zellert.
- Adjuk hozzá a konzerv paradicsomot, lencsét, olasz fűszerkeveréket, sót, és borsot. Főzzük kis lángon 20 percig.
- Tálaljuk a spagettivel, és díszítsük friss bazsalikommal.
6. Vegán sült zöldséges tészta
Hozzávalók:
- 200 g tészta (pl. penne)
- 1 piros paprika, szeletekre vágva
- 1 sárga paprika, szeletekre vágva
- 1 cukkini, szeletekre vágva
- 1 lilahagyma, szeletekre vágva
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál olasz fűszerkeverék
- Friss bazsalikom a tálaláshoz
Elkészítés:
- A zöldségeket keverjük össze az olívaolajjal, sóval, borssal, és olasz fűszerkeverékkel, majd süssük 200°C-on 20-25 percig.
- A tésztát főzzük meg sós vízben, majd szűrjük le.
- Keverjük össze a sült zöldségeket a tésztával, és díszítsük friss bazsalikommal.
7. Vegán pad thai
Hozzávalók:
- 200 g rizstészta
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kis fej brokkoli, rózsáira szedve
- 1 piros paprika, csíkokra vágva
- 1 sárgarépa, julienne-re vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 2 evőkanál tamari vagy szójaszósz
- 1 evőkanál rizsecet
- 1 teáskanál szezámolaj
- 1 teáskanál barna cukor vagy agávé szirup
- Friss koriander és mogyoró a tálaláshoz
Elkészítés:
- A rizstésztát áztassuk be forró vízbe 5-10 percre, amíg meg nem puhul, majd szűrjük le.
- Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, és pároljuk meg a brokkolit, piros paprikát, sárgarépát, fokhagymát, és gyömbért.
- Adjuk hozzá a tésztát, tamari-t vagy szójaszószt, rizsecetet, szezámolajat, és cukrot. Keverjük össze alaposan, és főzzük pár percig.
- Tálaljuk friss korianderrel és mogyoróval.
8. Vegán töltött paprikák
Hozzávalók:
- 4 nagy piros paprika, félbevágva és kimagozva
- 1 csésze quinoa
- 2 csésze zöldségleves
- 1 doboz fekete bab, lecsepegtetve
- 1 doboz kukorica, lecsepegtetve
- 1 piros hagyma, apróra vágva
- 1 teáskanál fűszerkeverék (pl. kömény, chili por)
- Só és bors ízlés szerint
- Friss koriander a tálaláshoz
Elkészítés:
- A quinoát főzzük meg a zöldséglevesben, amíg meg nem puhul, majd keverjük össze a fekete babbal, kukoricával, piros hagymával, fűszerkeverékkel, sóval, és borssal.
- Töltsük meg a paprikákat a keverékkel, és süssük 200°C-on 25-30 percig.
- Díszítsük friss korianderrel a tálaláskor.
9. Vegán sütőtök krémleves
Hozzávalók:
- 1 közepes sütőtök, meghámozva és kockázva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 4 csésze zöldségleves
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
- Só és bors ízlés szerint
- Kókusztejszín a tálaláshoz
Elkészítés:
- A sütőtököt keverjük össze az olívaolajjal, sóval, és borssal, majd süssük 200°C-on 30 percig, amíg meg nem puhul.
- Egy nagy fazékban pároljuk meg a hagymát és fokhagymát, adjuk hozzá a sült sütőtököt, zöldséglevest, fahéjat, és szerecsendiót. Főzzük 20 percig.
- Pürésítsük simára, és szükség szerint ízesítsük sóval, borssal. Tálaláskor csorgassunk rá kókusztejszínt.
10. Vegán csokoládé mousse
Hozzávalók:
- 2 érett avokádó
- 1/4 csésze kakaópor
- 1/4 csésze agávé szirup vagy más édesítőszer
- 1 teáskanál vanília kivonat
- Csipet só
Elkészítés:
- Az avokádót, kakaóport, agávé szirupot, vanília kivonatot, és csipet sót tegyük egy turmixgépbe, és keverjük simára.
- Tegyük a mousset poharakba, és hagyjuk hűlni a hűtőben legalább egy órán át.
- Tálaláskor díszíthetjük friss gyümölccsel vagy kókuszreszelékkel.
A vegán étkezés nem korlátozásokat, hanem új lehetőségeket kínál az ízek és tápanyagok felfedezésére. Próbáld ki őket, és tapasztald meg magad is, hogy a növényi alapú ételek mennyire változatosak és élvezetesek lehetnek!