A mandarinok, ezek a gyönyörű narancssárga gyümölcsök, nemcsak szemet gyönyörködtetőek, hanem kiváló tápanyagforrások is.
Különösen a hideg téli hónapokban népszerűek, hiszen ízük frissítő, C-vitamin tartalmuk pedig hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez.
Ebben a cikkben közelebbről is megvizsgáljuk a mandarin tápértékét, hogy jobban megértsük, milyen előnyökkel járhat az egészségünkre, ha rendszeresen fogyasztjuk ezt a finom gyümölcsöt.
Megvizsgáljuk a kalória-, fehérje-, zsír-, rost-, szénhidrát- és cukortartalmát, mind 100 gramm, mind egy közepes méretű mandarin esetében.
Mandarin kalória és tápérték táblázat
Tápanyag | 100g-ban | Egy közepes méretű darabban |
---|---|---|
Kalória | 53 kcal | 47 kcal |
Fehérje | 0.81 g | 0.72 g |
Zsír | 0.31 g | 0.28 g |
Rost | 1.8 g | 1.6 g |
Szénhidrát | 13.34 g | 11.7 g |
Cukor | 10.58 g | 9.3 g |
Összegzésképpen elmondható, hogy a mandarin nemcsak ízletes, hanem tápanyagokban gazdag gyümölcs is. Alacsony kalóriatartalma és magas vitamin- és rosttartalma miatt kiváló választás lehet az egészségtudatos étrendbe.
A mandarin rendszeres fogyasztása segíthet az egészség megőrzésében és az immunrendszer támogatásában, különösen a hidegebb hónapokban.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a táplálkozásunk változatos és kiegyensúlyozott legyen, így a mandarint más gyümölcsökkel és zöldségekkel együtt érdemes fogyasztani.