Füge kalória és tápértékek áttekintése

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A táplálkozás tudománya rendkívül összetett terület, ahol minden egyes élelmiszer tápértéke különböző módon befolyásolhatja egészségünket és jólétünket. A füge, amelyet évszázadok óta értékelnek gazdag ízvilága és táplálkozási előnyei miatt, különösen érdekes esettanulmányt kínál.

Ez a gyümölcs két nagyon különböző formában is fogyasztható: nyersen és aszalt változatban. Mindkét változat rendkívül tápláló, de különböző módon.

Az alábbi táblázat bemutatja a nyers és az aszalt füge tápértékét egy közepes méretű (nyers esetében 50g, aszalt esetében 10g) darab tekintetében:

Füge kalória és tápérték táblázat

TápanyagNyers füge (50g)Aszalt füge (10g)
Kalória (kcal)3724.7
Fehérje (g)0.380.3
Zsír (g)0.150.1
Rost (g)1.450.95
Szénhidrát (g)9.596.5
Cukor (g)8.134.8

A füge vizsgálata rávilágított arra a tényre, hogy az élelmiszerek különböző formái jelentősen befolyásolhatják tápértéküket és egészségünkre gyakorolt hatásukat. Miközben a nyers füge frissessége és a magas rosttartalma előnyös lehet az emésztés szempontjából, az aszalt füge koncentráltabb tápanyagtartalma pedig a táplálkozási érték növelésének egyik módja lehet, különösen energiaigényes tevékenységek esetén.

Mindkét forma beilleszthető egy egészséges és kiegyensúlyozott étrendbe, figyelembe véve az egyéni táplálkozási igényeket és célokat. Ahogy továbbra is törekszünk az egészséges táplálkozásra, fontos, hogy tájékozottak legyünk azokról az élelmiszerekről, amelyeket választunk, és tudatosan integráljuk őket étrendünkbe, hogy maximalizáljuk táplálkozási előnyeiket.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója