Nárcisztikus személyiségzavar – Mit kell tudni róla?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 4 perc

A nárcisztikus személyiségzavarral kapcsolatos beszélgetések gyakran tele vannak félreértésekkel és tévhitekkel. Sokan azonnal a túlzott önbizalommal és önérvényesítéssel azonosítják ezt a zavart, ám annál sokkal összetettebb és mélyebb.

A nárcisztikus személyiségzavar nem csak a beteg számára, hanem az őt körülvevő emberek számára is jelentős kihívásokkal jár.

Ebben a cikkben megpróbáljuk megérteni, mi áll ennek a zavarnak a hátterében, feltárva annak okait, tüneteit és kezelési lehetőségeit.

Célunk, hogy tájékoztatást nyújtsunk az olvasónak, és segítsünk abban, hogy empatikusabb megközelítéssel tudjanak viszonyulni azokhoz, akik ezzel a kihívással küzdenek életük során.

A nárcisztikus személyiségzavar definíciója

A nárcisztikus személyiségzavar egy mentális rendellenesség, amelyben az egyénnek nagyfokú önbecsülése és önmaga iránti túlzott ragaszkodása van.

Gyakran hiszik, hogy különlegesebbek és fontosabbak másoknál, de alapvetően érzékenyek a kritikára és a visszautasításra. A nárcisztikus személyiségzavarú emberek gyakran küzdenek a személyes kapcsolataikban, mivel nehéz számukra empátiát érezni mások iránt.

DSM-5 kritériumai a nárcisztikus személyiségzavarral kapcsolatban

A DSM-5 (A Mentális zavarok Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyve az egészségügyi szakemberek által használt kézikönyv az Egyesült Államokban 5. kiadás) az alábbi kritériumokat határozza meg a nárcisztikus személyiségzavar diagnózisához:

 1. Túlzott önfontosság érzése, a saját eredményeik és képességeik túlzott hangsúlyozása.
 2. Az elismerés és csodálat állandó igénye.
 3. A különlegesnek vagy egyedülállónak való érzése, ami azt sugallja, hogy csak más különleges vagy magas rangú emberek tudják megérteni.
 4. A mások iránti empátia hiánya.
 5. Gyakori irigység mások iránt vagy az a meggyőződés, hogy mások irigyek rájuk.
 6. Arrogáns vagy gőgös magatartás vagy viselkedés.
 7. Kizsákmányoló viselkedés a kapcsolatokban; kihasználja másokat a saját céljai eléréséhez.
 8. A saját érdekeik és vágyaik túlzott hangsúlyozása, gyakran mások érdekeinek és érzéseinek figyelmen kívül hagyásával.
 9. Abban hisz, hogy ő maga kivételes és egyedi, és csak más hasonlóan kivételes emberekkel tudja megértetni magát.

A diagnózis felállításához az egyénnek öt vagy több kritériumnak meg kell felelnie. Fontos megjegyezni, hogy sok ember mutathat néhány nárcisztikus jellemzőt anélkül, hogy nárcisztikus személyiségzavarral diagnosztizálnák. A diagnózis felállításánál fontos a tartós viselkedési mintázat és annak hatása az egyén életére.

A nárcisztikus személyiségzavar okai

A nárcisztikus személyiségzavar kialakulásának pontos oka még mindig nem teljesen ismert, de a kutatások szerint több különböző tényező is szerepet játszik ebben. A következőkben ismertetjük a legfontosabb okokat és hatásokat.

 1. Genetika és biológia
  • Néhány kutatás arra utal, hogy a nárcisztikus személyiségzavar kialakulása összefügg a genetikai hajlammal. Családi vizsgálatok során kimutatták, hogy a rendellenesség előfordulási gyakorisága magasabb azon egyéneknél, akiknek a családjában már előfordult ez a zavar.
  • Az agyi struktúrákkal és a neurotranszmitterekkel (pl. szerotonin) kapcsolatos eltérések is hozzájárulhatnak a zavar kialakulásához.
 2. Nevelés és korai gyermekkori tapasztalatok
  • A nárcisztikus személyiségzavar kialakulása összefüggést mutat bizonyos gyermekkori élményekkel és nevelési stílusokkal:
   • Túlzottan elkényeztető vagy elutasító szülői magatartás.
   • Rendkívüli elvárások vagy a gyermek kritikátlan dicsérete.
   • Gyermekkori traumák, mint a bántalmazás vagy elhanyagolás.
   • A feltétel nélküli szeretet hiánya vagy a feltételhez kötött szeretet és elismerés.
 3. Kulturális tényezők
  • Egyes kultúrák és társadalmak elősegíthetik a nárcisztikus jellemzők kialakulását:
   • A társadalom, amely túlzottan értékeli az egyéni teljesítményt, a hírnevet vagy a fizikai megjelenést, elősegítheti a nárcisztikus hajlamok kialakulását.
   • A közösségi média és az önkifejezésre való hangsúly növelheti a nárcisztikus viselkedés és gondolkodásmód kialakulásának kockázatát, különösen, ha az egyén mérhető „elismerést” kap a közösségi média platformokon keresztül (pl. lájkok, követők).
   • A társadalom, amely elismeri és dicséri az önérvényesítést és az önérdekű viselkedést, elősegítheti a nárcisztikus hajlamok növekedését.

A nárcisztikus személyiségzavar multifaktoriális, ami azt jelenti, hogy több különböző tényező együttes hatása vezethet a zavar kialakulásához. Az egyén genetikai hajlamai, gyermekkori élményei és kulturális környezete mind hozzájárulhatnak a nárcisztikus jellemzők kialakulásához vagy erősödéséhez.

Kezelési lehetőségek a nárcisztikus személyiségzavar esetében

A nárcisztikus személyiségzavarral diagnosztizált egyének gyakran nem keresnek kezelést, mert úgy érzik, nincs semmi problémájuk. Azonban, ha a zavar jelentős mértékben befolyásolja az életminőséget vagy a kapcsolatokat, kezelésre lehet szükség.

 1. Terápiás megközelítések
  • Kognitív-viselkedésterápia (KVT): Segíthet az egyénnek felismerni és megváltoztatni a diszfunkcionális gondolkodási mintákat és viselkedéseket.
  • Humánisztikus vagy kliensközpontú terápia: Támogatja az önismeret és az önelfogadás növekedését.
  • Pszihoanalitikus és pszichodinamikus terápia: A tudatalatti konfliktusokra és a gyermekkori tapasztalatokra fókuszál, melyek befolyásolhatják a jelenlegi viselkedést.
  • Családterápia: Különösen hasznos lehet, ha a zavar befolyásolja a családi dinamikát vagy a párkapcsolati problémákat.
 2. Gyógyszeres kezelés
  • Jelenleg nincsenek olyan gyógyszerek, amelyeket kifejezetten a nárcisztikus személyiségzavar kezelésére fejlesztettek volna ki. Azonban egyes tünetek, mint például a depresszió, szorongás vagy agresszió, gyógyszeres kezeléssel csökkenthetők.
  • Antidepresszánsok, anxiolitikumok vagy antipszichotikus gyógyszerek alkalmazása lehetséges, attól függően, hogy milyen másodlagos tünetek jelentkeznek.
 3. Önsegítő stratégiák és csoportok
  • Az önreflexió és az önismeret gyakorlása segíthet az egyénnek felismerni a nárcisztikus viselkedését és annak hatásait másokra.
  • Az önsegítő csoportok lehetőséget kínálnak az egyéneknek, hogy megosszák tapasztalataikat és tanuljanak mások történeteiből.
  • A stresszkezelési technikák, mint a meditáció, a jóga vagy a mélylégzés, hasznosak lehetnek a negatív érzelmek kezelésében.
  • A hatékony kommunikációs készségek elsajátítása segíthet az egyénnek jobban reagálni a konfliktusokra és csökkenteni az önérvényesítő viselkedést.

Fontos megjegyezni, hogy a kezelés hatékonysága egyéntől függ, és amit az egyik személy számára hasznosnak talál, az nem feltétlenül működik mindenkinél. A legjobb eredmények eléréséhez gyakran kombinált kezelési megközelítésre van szükség. A terápia iránti elkötelezettség és a változás iránti nyitottság kulcsfontosságú a kezelés sikeressége szempontjából.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója