Melyek a PTSD tünetei?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A PTSD, teljes nevén Poszttraumás stressz, egy olyan mentális egészségi állapot, amely általában súlyos trauma vagy sokkoló élmény után alakul ki. Azok az emberek, akik PTSD-vel küzdenek, gyakran újraélnek szorongásos gondolatokat, emlékeket vagy álomképeket a traumáról, ami komoly stresszt és szorongást okoz számukra.

A PTSD tünetei

A Poszttraumás stressz zavar (PTSD) tünetei általában a traumás esemény után néhány hónappal jelentkeznek, de néha csak évekkel később.

A tünetek különböző formákat ölthetnek, de általában a következő négy fő kategóriába sorolhatók:

  • Intruzív tünetek: Az érintett személynek visszatérő, nemkívánatos emlékei vannak a traumáról, ami a mindennapi életet zavarhatja. Ilyen emlékek lehetnek a traumát átélni a gondolataiban (flashbackek), rémálmok a traumáról, vagy erős fizikai vagy érzelmi reakciók, amikor valami felidézi a traumát.
  • Kerülő magatartás: Az érintett személy elkerüli a helyzeteket, embereket, tevékenységeket, helyeket, tárgyakat, amelyek esetleg felidézik a traumát.
  • Negatív gondolkodási és érzelmi változások: Ez magában foglalhatja a világról vagy önmagáról alkotott negatív képet, érzelmek vagy érdeklődés hiányát, illetve az érintett személy képtelen lehet pozitív érzelmeket érezni.
  • Túlzott éberség vagy reaktivitás: Ez magában foglalhatja a fokozott ingerlékenységet, a koncentrációs nehézségeket, a hirtelen dühkitöréseket, az alvászavarokat, vagy az állandó figyelmeztetési vagy „vigyázó” állapotot.

Ezek a tünetek súlyosan befolyásolhatják az érintett személy mindennapi életét, és a munkát, az iskolát, a kapcsolatokat, valamint az általános életminőséget is. Ha valaki PTSD tüneteit tapasztalja, fontos, hogy szakmai segítséget kérjen.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója