Asperger szindróma: Egyedülálló elmék a társadalomban

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 6 perc

Az Asperger-szindróma, a szélesebb autizmus spektrum részeként, egy olyan fejlődési rendellenesség, mely az emberek közötti interakciók és kommunikációs készségek terén mutat eltéréseket. Az Asperger-szindrómával élők gyakran rendelkeznek rendkívüli tehetséggel vagy érdeklődési körrel bizonyos területeken, ugyanakkor számos kihívással is szembesülnek a mindennapokban.

Ebben a cikkben bemutatjuk az Asperger-szindróma főbb jellemzőit, valamint a kezelési és támogatási módszereket, amelyek segíthetnek az érintetteknek a társadalomba való integrálódásban és hogy teljesebb életet élhessenek.

Mi is az az Asperger szindróma?

Az Asperger-szindróma egy fejlődési zavar, amely az autizmus spektrumhoz tartozik. Az érintettek általában átlagos vagy annál magasabb intelligenciával rendelkeznek, és nincs jelentős késedelmük a nyelvi fejlődésben.

Ugyanakkor jellemző rájuk a szociális készségek hiánya vagy zavara, valamint az is, hogy rendkívül mélyen és gyakran rögeszmésen érdeklődnek bizonyos témák iránt.

Többnyire szembetűnőek a szociális interakciókban és a kommunikációs készségekben mutatkozó eltérések, valamint az ismétlődő viselkedések és korlátozott érdeklődési körök.

Az állapot történelmi háttere

Az Asperger-szindróma nevét Hans Asperger osztrák gyermekorvosról kapta, aki 1944-ben írta le először a szindrómára jellemző viselkedési mintákat. Asperger „kis professzoroknak” hívta a gyerekeket, mivel megfigyelte, hogy sokan közülük rendkívül részletes tudással rendelkeznek egy-egy specifikus témában, ám nehézségeik vannak a szociális kapcsolatok kialakításában és fenntartásában.

A szindróma hosszú ideig kevésbé volt ismert a szakma és a nagyközönség előtt, részben azért, mert Asperger munkái csak németül jelentek meg és nem kaptak nemzetközi elismerést a korai években.

Az 1980-as és 1990-es években az állapotot egyre inkább elkezdték felismerni és diagnosztizálni a világ minden táján. Az Asperger-szindróma a 2013-ban kiadott DSM-5 diagnosztikai kézikönyvben már nem önálló diagnózisként szerepel, hanem az autizmus spektrum zavarok közé lett sorolva.

Az Asperger-szindróma jellemzői

Az Asperger-szindróma az autizmus spektrumon belül egyedülálló sajátosságokkal rendelkezik. Bár az egyes érintetteknél a tünetek változhatnak, néhány közös jellemző mégis megfigyelhető.

Kommunikációs készségek:

 • Szókincs és beszéd: A szindrómával élők gyakran rendelkeznek fejlett szókincsel és formális beszédstílussal, amely időnként pedánsnak vagy „könyvszerűnek” tűnhet.
 • Nem verbális kommunikáció: Nehézségeik lehetnek a testbeszéd, az arc kifejezéseinek és a szemkontaktus értelmezésében.
 • Egyirányúság: A beszélgetések gyakran egyirányúvá válhatnak, különösen, ha az érintett személy kedvenc témájáról beszél.

Szociális interakciók:

 • Empátia: Nehézségeket tapasztalhatnak az emberek érzéseinek és nézőpontjának megértésében, ami azonban nem jelenti azt, hogy nem érzik az empátiát.
 • Baráti kapcsolatok: Nehézségek merülhetnek fel új barátok szerzésében és a baráti kapcsolatok fenntartásában, bár sokan vágyakoznak ezekre a kapcsolatokra.
 • Szabályok és rutinok: Az Asperger-szindrómával élők gyakran szeretik a rutinokat és a szabályokat, és zavarba jöhetnek, ha ezek megváltoznak.

Rögeszmés érdeklődés és tevékenységek:

 • Intenzív érdeklődés: Az érintettek hajlamosak lehetnek egy vagy több témára intenzíven koncentrálni, és ezt gyakran széles körű tudással és részletekbe menő ismeretekkel rendelkeznek.
 • Rutin és rituálék: Szerethetnek bizonyos tevékenységeket vagy rutinokat ugyanabban a sorrendben és módon megismételni.

Érzékszervi túlérzékenység:

 • Intenzív érzékelés: Az érzékszervei gyakran érzékenyebbek, ami azt jelentheti, hogy erősebben reagálnak a hangokra, fényekre vagy érintésre.
 • Érzékszervi keresés vagy elkerülés: Az érintettek túlérzékenyek vagy alulérzékenyek lehetnek bizonyos ingerekre, ami keresést vagy elkerülést eredményezhet a környezetükben.
 • Fizikai érzékenység: Nehézségeik lehetnek például az öltözködésben, mert bizonyos anyagok érzékenyek lehetnek a bőrükön.

Ezen jellemzők mélysége és intenzitása az egyéntől függően változhat. Sok Asperger-szindrómával élő személy megtalálja módját annak, hogy alkalmazkodjon ezekhez a kihívásokhoz és sikeresen integrálódjon a társadalomba.

Kezelési és támogatási módszerek

Az Asperger-szindróma kezelésének célja nem a „gyógyítás”, hanem az érintett személyek életminőségének javítása, a szociális, kommunikációs és egyéb készségeik fejlesztése.

A megfelelő kezelés és támogatás segíthet az érintetteknek abban, hogy sikeresen integrálódjanak a társadalomba, és kihozzák magukból a legjobbat.

Viselkedési terápiák

 • Kognitív viselkedésterápia: Ez a terápia segít az érintetteknek abban, hogy felismerjék és kezeljék a kihívást jelentő érzéseiket és viselkedésüket.
 • Viselkedési beavatkozások: Az érintett gyermek vagy felnőtt viselkedési kihívásainak kezelésére specifikus stratégiák és technikák fejlesztése.
 • Strukturált tanulás: Gyakran jól reagálnak a strukturált, jól meghatározott tanulási környezetekre.

Szociális készségfejlesztés

 • Szociális készségcsoportok: Olyan csoportos környezetben történő tréningek, ahol az érintettek megtanulhatják és gyakorolhatják a szociális interakció különböző aspektusait.
 • Szerepjáték: Egy-egy szociális helyzet vagy interakció átjátszása, amely lehetővé teszi az érintett számára, hogy új stratégiákat és reakciókat tanuljon meg.
 • Példák és történetek: Konkrét példák és történetek segítségével illusztrálják a különböző szociális helyzeteket, és tanácsokat adnak a megfelelő reakcióra.

Gyógyszeres kezelés (amennyiben releváns)

 • Jelenleg nincsenek olyan gyógyszerek, amelyek kifejezetten az Asperger-szindróma kezelésére készültek. Azonban bizonyos tünetek – mint például a szorongás, a depresszió vagy az összpontosítási problémák – gyógyszeres kezeléssel is kezelhetők.
 • A gyógyszeres kezelést mindig egyedileg kell megtervezni, figyelembe véve az érintett személy egyedi igényeit és körülményeit.
 • Fontos az orvos és a beteg közötti kommunikáció, hogy a potenciális mellékhatásokat monitorozzák és szükség esetén módosítsák a kezelést.

Egyéb kezelési lehetőségek

Az Asperger-szindróma kezelhető omega-3 zsírsavakkal, orbáncfűvel, étrendi változtatásokkal, pszichiátriai terápiával, szociális készségek kiigazításával, valamint B6- és C-vitaminnal.

1. Omega-3 zsírsavak

Számos különböző tényező befolyásolja az Asperger-szindróma megnyilvánulását, de az idegi kapcsolatok erőssége minden bizonnyal ezek egyike.

Az omega-3 zsírsavak közvetlenül kapcsolódnak e kulcsfontosságú útvonalak kibéleléséhez és védelméhez, javítják az agyműködést és csökkentik a gyulladást, így az Asperger-szindróma kezelésének alapvető fontosságú elemei.

A lazac, a spenót, a szójabab, a dió és a lenmagolaj az legjobb élelmiszerek, amelyből omega-3 zsírsavakat nyerhetünk.

2. Orbáncfű

Ez az ősi hangulatjavító hatással lehet az Asperger-szindrómában szenvedők hangulati ingadozásaira is. A depresszió és a társadalmi elszigeteltség gyakori az ebben a betegségben szenvedő embereknél, és ez a gyógynövény-kiegészítő köztudottan stabilizálja a hangulatot.

Azonban ez egy erős gyógynövény, bizonyos mellékhatásokkal, ezért a fogyasztását korlátozni kell, és konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt más gyógyszeres kezelésekkel kombinálnánk.

3. Változás az étrendben

Egyes kutatások azt mutatják, hogy bizonyos étrendmódosítások nagyon hasznosak lehetnek az Asperger-szindróma kezelésében.

Például a tejtermékek, a cukros ételek, a glutén és bizonyos tartósítószerek elhagyása különféle okok miatt segíthet stabilizálni a hangulatot, és csökkenti az idegi kimerültséget és a szorongást, amely ebben a betegségben gyakori.

4. Pszichiátriai terápia

Az Asperger-szindróma kiszámíthatatlan oldalának kezelése túl sok lehet néhány szülő számára, ezért erősen ajánlott segítséget kérni.

A pszichiátriai terápia számos különböző formában jelentkezhet, például játékterápia és zeneterápia, amely felszabadítja a kommunikáció módjait, és új lehetőségeket kínál a viselkedési készségek fejlesztésére.

5. Oktatási beavatkozás

Az Asperger-kórban szenvedők számára több okból is nehéz hagyományos osztályteremben tanulni, a zajtól és a társas interakciótól a fókuszálási képtelenségig.

Az oktatási beavatkozás történhet személyre szabott oktatási programmal, magánoktatás és egyéb stratégiák formájában, amelyek biztosítják, hogy gyermekünk a szokásos módon fejlődjön intellektuálisan.

6. C vitamin

Ez az esszenciális vitamin több, mint pusztán az immunrendszer erősítő. Egyben erős antioxidáns is, amely képes megtisztítani az oxidatív stressz nagy részét, amely megzavarhatja a kognitív funkciókat.

A C-vitaminról ismert, hogy csökkenti a depresszió tüneteit és elősegíti a stabilabb viselkedést.

7. B6 vitamin

A B6-vitamin hiány leggyakoribb mellékhatásai közé tartozik a hangulati instabilitás, az ingerlékenység, a viselkedési problémák és a depresszió, amelyek közül sok az Asperger-kór következménye.

Azáltal, hogy növeljük ezt a vitamint az étrendben, ellensúlyozhatjuk ennek az állapotnak a nehezebb mellékhatásait. Vegyünk fel étrendünkbe olyan ételeket, mint a tonhal, banán, édesburgonya és spenót, hogy növeljük a B6-vitamin szintjét.

8. Citrombalzsam

Az idegrendszer csodálatos tonikjaként ismert citromfű rendkívül megnyugtatja az Asperger-kórban szenvedő emberek szokatlan vagy mániákus viselkedését.

Az extrém szorongás és viselkedési kitörések némileg kontrollálhatók citromfű használatával is. Keverhetünk citromfűt turmixba, vagy hagyjuk megszáradni, és főzhetünk belőle teát.

9. Kamilla

A világ egyik legpihentetőbb gyógynövénye a kamilla, a belőle készült tea ezért is a világ egyik legnépszerűbb teája.

A kamilla hatékony kezelési lehetőség az Asperger-szindróma kezelésére, mivel megnyugtatja a szabálytalan viselkedést, elősegíti a pihentető alvást, és megnyugtatja az elmét, ha egy személy szorong vagy túlterhelt.

Figyelem!

Ez a mentális zavar kihívásokkal teli és dinamikus megjelenési formájú. Ha gyermekénél az Asperger-szindróma jeleit vagy tüneteit mutatják, erősen ajánlott szakember segítségét kérni vagy orvosi diagnózist felállítani.

Kritikus a korai kezelés a viselkedésfejlődés lefolyásának meghatározásához.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója