A lazac egy rendkívül népszerű és tápláló étel, amely számos módon elkészíthető. Az alábbi táblázat bemutatja a lazac tápértékét 100 grammonként, különböző elkészítési módok szerint.
Az itt szereplő adatok az adott elkészítési módtól függően változhatnak, de általánosan jó tájékoztatást nyújtanak arról, hogy milyen tápanyagokat tartalmaz a lazac a különböző elkészítési módok során.
Lazac kalória és tápérték táblázat
Elkészítési mód | Kalória (kcal) | Fehérje (g) | Zsír (g) | Rost (g) | Szénhidrát (g) | Cukor (g) |
---|---|---|---|---|---|---|
Nyers | 142 | 20 | 8 | 0 | 0 | 0 |
Grillezett | 200 | 25 | 12 | 0 | 0 | 0 |
Sütőben sült | 180 | 24 | 10 | 0 | 0 | 0 |
Párolt | 160 | 23 | 8 | 0 | 0 | 0 |
Pácolt | 190 | 22 | 13 | 0 | 1 | 0 |
Bundában sült | 240 | 20 | 15 | 0 | 10 | 0 |
Ez a táblázat jól szemlélteti, hogy a lazac tápértéke jelentősen változhat attól függően, hogy milyen módon készítjük el. Bár a lazac magas fehérjetartalmú és alacsony szénhidráttartalmú, különösen a bundában sült változat esetében figyelembe kell venni a jelentősen megemelkedett kalória- és zsírtartalmat.
Táblázatunk segíthet abban, hogy tudatos döntést hozzunk a lazac elkészítésének módjáról, figyelembe véve táplálkozási céljainkat és étrendi preferenciáinkat.