Kókuszliszt – Minden amit tudni kell róla

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 3 perc

A kókuszlisztet egyre több ember fedezi fel. A népszerűsége nem véletlen, hiszen rengeteg egészségügyi előnye van, ráadásul ínycsiklandozó ételeket készíthetünk belőle.

Ezen felül gluténmentes alternatíva a hagyományos lisztekhez képest. Tápanyagtartalmát tekintve rostokban, zsírokban és fehérjében gazdag, a cukor tartalma és glikémiás indexe alacsony.

Mi is az a kókuszliszt?

A kókuszliszt-gyártók kezdetben a kókusztej tápláló melléktermékét kókuszliszt formájában adták el a gazdáknak. A gazdálkodók tudják, hogy a kókuszliszt kiváló szerves trágya és takarmány-kiegészítő forrás.

Az elmúlt néhány évtizedben, ahogy egyre több kutatás jelent meg a kókuszliszt számos egészségügyi előnyének alátámasztására, az értékes szuperélelmiszerek emberi fogyasztása is növekedett.

A kókuszlisztet a friss kókuszdió húsának lereszelésével nyerik. Ezután dehidratálják és zsírtalanítják, vagyis az olajat kivonják. Az eredmény egy finom por, amely a búza- vagy gabonaliszthez hasonló megjelenésű és érzetű.

A legtisztább és organikus forma a kókusz íz hiánya miatt akár egy tapasztalt szakácsot is megtéveszthet.

A kókuszliszt előnyei

A kókuszliszt felhasználásának számtalan előnye van, többek között az, hogy nagyon gazdag tápanyagokban, alacsony kalória tartalmú és sokoldalúan felhasználható.

Ezenkívül a kókuszliszt a letöbb esetben nem okoz emésztési problémát vagy káros autoimmun választ, ahogyan azt sok másik liszt.

1. Magas rosttartalmú

Más lisztektől eltérően a kókuszliszttermészetes rosttartalma 75% (9-10 gramm két evőkanálban). A rostok létfontosságúak az egészséges emésztés, valamint a szervezet eliminációs és méregtelenítő folyamatainak fenntartásához.

A szakértők napi 20-15 gramm rost elfogyasztását javasolják. A modern élelmiszergyártók és gyógyszergyártók mesterségesen előállított rostok széles választékát forgalmazzák a liszt dúsítására.

Ezek a szintetikus alternatívák azonban gyakran károsabbak, mivel túlságosan agresszív kötőanyagokat, tartósítószereket és káros vegyi anyagokat tartalmaznak.

Ha shake-hez, joghurthoz vagy szószokhoz adjuk – ez egy igazán ízletes módja annak, hogy kiegyensúlyozott és egészséges módon juttassuk be a szükséges rostmennyiséget.

2. Nyomelemekben gazdag

Míg a legtöbb gabonát (nevezetesen a búzát, a kukoricát és a szójababot) tömegesen termesztik kimerült ipari mezőgazdasági talajokon, és genetikai módosításnak vannak kitéve, a kókuszdió a természetben előforduló ásványi anyagok frissítő forrása.

A kókuszpálmát általában a trópusok ásványi anyagokban gazdag vulkáni talajain termesztik, természetesen tengervízzel trágyázva, amely az emberi szervezet számára szükséges összes mikrotápanyag teljes kombinációját tartalmazza. A szemekkel ellentétben a kókuszdió nem tartalmaz fitinsavat.

3. Alacsony a könnyen emészthető szénhidráttartalma

A finomított lisztek egyszerű szénhidrátokban koncentrálódnak, amelyek gyorsan metabolizálódnak, és egészségtelen vércukorszint-ingadozásokat okoznak a szervezetben.

A szervezetben stressz indukálódik, ami hormonális szabályozási zavarokhoz, gyulladásos folyamatokhoz és súlygyarapodáshoz vezet.

Ezért a cukorban gazdag tészta és más finomított lisztből készült receptek kimaradnak az egészséges táplálkozásból.

Tanulmányok szerint a kókuszliszt csökkenti a glikémiás indexet. Alacsony egyszerű szénhidráttartalma magas rosttartalmával kombinálva vércukorszintet jótékonyan befolyásoló lisztté teszi.

4. Hipoallergén, gluténmentes

Napjainkban széles körben elterjedt az allergia és a különféle termékekkel szembeni intolerancia. Sajnos az allergiás vagy intoleranciában szenvedők számára rendelkezésre álló alternatívák mesterségesen előállítottak és egészségtelenek.

A fehérjében, ásványi anyagokban, vitaminokban és egészséges zsírokban természetesen gazdag kókuszliszt, vaj és tej egészséges és tápláló alternatívát kínálhat.

Kevesen allergiásak a kókuszra, gyakran ajánlják búza-, dió-, szója- és tejallergiára. A kókuszliszt felhasználásával készült receptek széles választéka könnyen elkészíthető és nagyon ízletes, csodálatos módot kínálva arra, hogy ne mondjunk le kedvenc finomságainkról, még akkor sem, ha allergiások vagyunk.

A kókuszliszt tápanyagtartalma

Az alábbi értékek 100 g kókuszlisztre vonatkoznak:

  • Energia: 259 kcal
  • Fehérje: 19 g
  • Zsír: 8 g
  • Szénhidrát: 26 g

Felhasználási trükkök, tippek

Az alábbi tanácsokat és tippeket érdemes megfogadni, amikor elkezdjük a kókuszlisztet felhasználni, hiszen sok bosszúságtól és kényelmetlenségtől óvhat meg minket:

  • A normál liszt nem cserélhető egy az egyben kókuszlisztre. Mivel a két „liszt” közelről sem tekinthető azonosnak.
  • A kókuszliszt rendkívül jó nedvszívó, ezért nagyon keveset kell az ételbe tenni. A gyakorlatban a normál lisztnek a negyedét vagy harmadát kell kókuszlisztből felhasználni (pédául 10 dkg normál liszt helyett 3 dkg kókuszliszt). Ezenkívül 100 g kókuszliszthez kb. 2 dl folyadék szükséges – de ez a gyakorlatban sok mindentől függ!
  • A kókuszliszt mellé több tojást kell tenni. Az arány nagyjából 100 g kókuszliszthez 6 kis méretű tojás – ez is a felhasználástól függ. A sok tojásra azért van szükség, mert különben nagyon tömör lesz a végeredmény. Érdemes bevált recepteket használni és a kísérletezést másokra hagyni.
  • Ha panírozáshoz használjuk, akkor a normál liszt adagoknak megfelelő mennyiséget vehetjük alapul.
  • A kókuszliszt csomós! Alaposan el kell keverni a recept többi száraz anyagával mielőtt nedvesség éri.

A kókuszlisztből készült ételek általában sűrűek és szárazak. Ezt megfelelően sok tojással és az ételbe kever gyümölcspéppel vagy zöldségpéppel lehet ellensúlyozni.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója