Pézsmatök ebédre

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A pézsmatököt sonkatök vagy bébitök néven is hallhattuk már. Húsában nagyon sok karotin található, ezért hasonlít a színe a répához, melyben szintén sok karotin található.

Nagyon sok C-vitamint tartalmaz, ezért is kiemelkedően támogatja az immunrendszerünket. Szinte csak sütőtökként használjuk, pedig más felhasználási módjai is léteznek.

Legfinomabb talán a sütött változata, de felhasználhatjuk krémleveshez, édes, fűszeres, nyers vagy ünnepi változatban. Készülhet belőle köret, vagy egytálétel, főzelék, saláta.

Kerülhet turmixba, süteménybe, gluténmentes muffinba, kásába, pohárdesszertbe is. Egyszerűen ihatjuk a kicentrifugált levét is.

Most pedig lássuk egy indiai változatát a felhasználásának:

Darabos pézsmatök mulligatawny recept

A mulligatawny egy angol leves, melynek indiai gyökerei vannak. Bár az eredeti recept már régen a feledésbe merült, a ma fellelhető változatok is megérnek egy próbát:

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 alma, hámozva, apróra vágva
  • 3 zeller szár, apróra vágva
  • Egy kisebb pézsmatök fele, hámozva, kimagozva, apróra vágva
  • 2-3 kiskanál curry por – ízlésnek megfelelően
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál nigella mag
  • 800 g apróra vágott paradicsom – vagy püré
  • 1,5 liter csirke vagy zöldség leves alap
  • 104 g rizs
  • Kevés petrezselyem
  • 3 evőkanál mangó chutney – opcionális, akár tálaláshoz is
  • Só és bors ízlés szerint
  • Zsír a sütéshez

Elkészítés:

  1. Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben. Fonnyasszuk meg benne az almát, hagymát és zellert egyszerre – kevés sóval ízesítve.
  2. Tegyük a serpenyőbe a tököt, a curry port, a fahéjat és a nigella magokat. Ízesítsük fekete borssal. 2 percig főzzük, majd öntsük össze a paradicsommal és a leves alappal. Lefedve 15 percig főzzük.
  3. A zöldségeknek meg kell puhulniuk, de még nem esnek szét. Ekkor kell a rizst belekeverni és addig főzni fedő alatt, amíg a rizs megpuhul.
  4. Vegyük le a tűzről, keverjük el benne a petrezselymet és a chutney-t is (ha ilyen opciót is választottunk). Frissen, melegen tálaljuk.

Jó étvágyat!

Főkép forrása: buckhorninn.com

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója