A brokkoli egy rendkívül tápláló zöldség, amely számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Érdekes, hogy a tápanyagtartalma változik attól függően, hogy nyersen vagy főzve fogyasztjuk.
A következő táblázatban összehasonlítjuk a nyers és a főtt brokkoli tápanyagait, különös tekintettel a kalóriákra, fehérjére, zsírra, rostra, szénhidrátokra és cukorra, mindezt 100 gramm adagonként.
Ez a táblázat segít megérteni a brokkoli táplálkozási értékének változásait a főzési folyamat során.
Brokkoli kalória és tápérték táblázat
Tápanyagok | Nyers brokkoli (100g-ban) | Főtt brokkoli (100g-ban) |
---|---|---|
Kalória | 34 kcal | 35 kcal |
Fehérje (g) | 2.8 g | 2.4 g |
Zsír (g) | 0.37 g | 0.41 g |
Rost (g) | 2.6 g | 3.3 g |
Szénhidrát (g) | 6.64 g | 7.18 g |
Cukor (g) | 1.7 g | 1.5 g |