A fánk, ez a bájos édesség számos változatban kapható világszerte, töltött és töltetlen formában egyaránt. Legyen szó lekváros vagy csokoládéval töltött változatról, mindkettőnek megvan a maga helye a süteménykedvelők szívében.
De vajon mennyire egészségesek ezek a finomságok? A következő összehasonlításban bemutatjuk a két népszerű fánkvariáns tápanyagtartalmát, hogy jobban megérthessük, milyen hatással lehetnek ezek az édességek az egészségünkre, ha 100 grammos adagban fogyasztjuk őket.
Fánk kalória és tápérték táblázat
Tápanyag | Lekvárral töltött fánk | Csokoládéval töltött fánk |
---|---|---|
Kalória (kcal) | 300 | 320 |
Fehérje (g) | 5 | 4 |
Zsír (g) | 15 | 16 |
Rost (g) | 2 | 2.5 |
Szénhidrát (g) | 40 | 42 |
Cukor (g) | 20 | 25 |
A fenti összehasonlításból látható, hogy a lekvárral és a csokoládéval töltött fánkok között csak kis mértékű eltérések vannak a tápanyagtartalom tekintetében.
Mindkét típus jelentős mennyiségű kalóriát, cukrot és zsírt tartalmaz, ami aláhúzza, hogy ezeket az édességeket mértékkel és tudatosan érdemes fogyasztani.
Az egészséges táplálkozás nem jelenti a finomságok teljes mellőzését, de fontos, hogy tisztában legyünk a mértékkel, és hogy ezek az ételek hogyan illeszkednek az étrendünkbe.
Emellett, ha valaki érdeklődik az egészségesebb alternatívák iránt, számos recept kínál csökkentett cukor- vagy zsírtartalmú változatokat, amelyekkel csökkenthető a fánkok negatív egészségügyi hatása anélkül, hogy le kellene mondanunk az ízletes desszertekről.