Kortizol – A stresszhormon

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 3 perc

A kortizol egy koleszterinből előállított hormon, amely a glükokortikoidok csoportjába tartozik. Az agyalapi mirigy jelzése után szabadul fel a mellékvesékből.

Normális esetben minden szervezetben 10-30 mg kortizol termelődik 24 óra alatt, és szintje napközben változik – reggel a legmagasabb, este és éjszaka a legalacsonyabb.

A kortizolt stresszhormonnak nevezik, és ez nem véletlen – a szintézisét serkentő fő tényező a különböző típusú stressz, amely nagyon eltérő természetű lehet – káros élelmiszerek fogyasztása, intenzív edzés, trauma, erős érzelmek, alultápláltság, elégtelen alvás, betegségek, fájdalom.

A kortizol előnyei

Ha a kortizol normális szinten van, az csak előnyökkel jár a szervezet számára. Normál szekréciója számos fontos folyamathoz fontos. Csökkenti a fájdalomérzékenységet, növeli a szervezet ellenálló képességét, javítja a memóriát és a koncentrációs képességet.

A kortizol káros hatásai

A hosszú ideig tartó magas kortizolszint számos negatívumot okoz. Fokozatosan csökken az immunitás, csökken a tesztoszteron és a szomatotropin hormonok szekréciója, a pajzsmirigy működése elnyomódik, felborul a vércukorszint, emelkedik a vérnyomás, csökkennek a kognitív képességek.

Folyamatosan csökkenti az izomszövetet, növeli a zsírszövetet, felgyorsítja a sejtek öregedését. A magas kortizolszint fekélyeket, cukorbetegséget és striákat okoz, csökkenti a csontsűrűséget, ami a csontritkulás egyik fő tényezője.

A magas kortizolszint tünetei

A magas kortizolszint tünetei nagyon eltérőek. Az ilyen problémákkal küzdő személy különböző hangulati változásokat tapasztal – szorongást, depressziót és fokozott ingerlékenységet. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a kortizol befolyásolja a dopamin és a szerotonin szintézisét.

Mint kiderült, a kortizolszintézis kora reggel a legmagasabb, amikor az embernek frissen és energikusan kell ébrednie. Azok, akiknek reggel magas a kortizolszintjük, fáradtaknak érzik magukat, de este éberek.

A súly fokozatosan növekszik, mert a kortizol nemcsak az étvágyat serkenti, hanem az édesség iránti vágyat is. A hormon magas szintje a bőr kiszáradását okozza, ami viszont korai ráncok megjelenéséhez és öregedéshez vezet.

Az állandó stressz okozta magas kortizolszint a vérnyomás emelkedését idézheti elő, és ezáltal növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Kortizol vizsgálat

A kortizoltesztet a vérszint meghatározására írják elő. Általában két vérmintát vesznek – egyet reggel és egyet este, mert annak szintje eltérő. Leggyakrabban egy ilyen vizsgálatot írnak elő az agyalapi mirigy vagy a mellékvesék problémáinak diagnosztizálására.

A vizsgálat kijelölése előtt fel kell készülni. Ebből a célból az azt megelőző napon kerüljük a fizikai aktivitást, és fél órával maga a vizsgálat előtt feküdjünk le. Egyes gyógyszerek szedése megváltoztathatja az eredményeket, ezért ha tablettákat szedünk, tájékoztassuk kezelőorvosunkat.

A vizsgálatot nem szabad lelki vagy fizikai megterhelés után, terhesség alatt vagy alacsony vércukorszint mellett bizonyos gyógyszerek szedése közben elvégezni.

A normáktól való eltérések oka lehet bizonyos betegségek és problémák. A magas szintek oka lehet a vese-, májkárosodás, elhízás, depresszió, pajzsmirigy-túlműködés. A leggyakoribb ok a Cushing-szindróma.

Az alacsony kortizolszintet belső szervi vérzés vagy Addison-kór okozhatja.

A kortizol funkciói a szervezetben

A kortizolra azért van szüksége a szervezetnek, mert a következő rendkívül fontos funkciókat látja el:

  1. Aktívan részt vesz a fehérjék anyagcsere-folyamataiban a szervezetben, így a sejtekben termelődésük szintje csökken. Ily módon a szervezetben a katabolikus folyamatok aktívan stimulálódnak
  2. Hatással van a véráramban lévő nátrium és kalcium szintjére
  3. Befolyásolja a szervezet sejtjei cukorfogyasztási szintjének csökkenését, és így növeli annak koncentrációját a vérben. Fontos tudni, hogy a vér kortizolszintjének emelkedése magában hordozza a szteroid cukorbetegség kialakulásának kockázatát
  4. Elősegíti a zsírok lebontását és növeli a szabad zsírsavak szintjét, ami lehetővé teszi a szervezet elegendő energiával való ellátását
  5. Aktívan részt vesz a vérnyomás szabályozási folyamatokban
  6. Segít gyulladásos folyamat jelenlétében, stabilizálja a sejtlizoszómák membránját, aktívan befolyásolja az immunrendszert és csökkenti az érfal áteresztőképességét

Táplálkozás és a kortizol

Mint sok más hormon esetében, úgy tűnik, hogy a táplálkozás az egyik legfontosabb tényező a normál kortizolszint fenntartásában.

A kortizolszint fenntartása érdekében, különösen az aktív testmozgást végző embereknél, megfelelő étrendet kell kialakítani, amely körülbelül napi 6 étkezést tartalmaz, kis adagokra osztva. Az erősen csökkentett kalóriabevitel akár 40%-kal is növelheti a kortizolszintet.

A kortizolszint növekedését a túl sok cukrot tartalmazó élelmiszerek, csokoládé és kávé, nagyon magas zsírtartalmú ételek fogyasztása is okozza.

A fokhagyma az egyik leghasznosabb élelmiszer a kortizol szabályozása szempontjából. Ez a magas C-vitamin tartalmának köszönhető.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója