Hogyan mérjük meg testzsírunkat?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 2 perc

Mi a legjobb módja a testzsírunk megmérésére? Természetesen a fürdőszobamérleg megmondja a súlyodat, de az a szám nem mindig állapítja meg a teljes történetet.

Egy vékony embernek is lehet károsan sok testzsírja a bőre alatt. Ehhez hasonlóan egy sportos embernek lehet alacsony a testzsírszázaléka, és mégis nehezebb mint az általánosan elfogadott egészséges tartomány.

Most bemutatok néhány módszert arra, miként tudod megállapítani mennyi zsír van a testeden. Nem mindegy, hogy az izmok, a csontjaid és a zsír mennyi súlyt jelentenek.

Az izom például sűrű ezért kevés helyet foglal, de nagyon nehéz. A zsír épp az ellenkezője, sok helyet igényel, de sokkal lazább szerkezetű. Akárhogy is legyen, most fény derül az igazságra.

A BMI index létjogosultsága

A BMI index (itt találod: BMI kiszámítása) egy speciális matematikai formula alapján számol. Nagyon jó kiindulási alapot jelenthet a BMI index.

Viszont azt is érdemes tudni, hogy átlagemberekre találták ki. Ha Te egy atletikus alkat vagy, akkor „csalhat”. Hiába ad jó kiindulási alapot az ideális súly eléréséhez, érdemes más lehetőségeket is megvizsgálni.

Derékbőség

A nők ideális derékbősége (állítólag) 88,9 cm, a férfiaké 101,6 cm. Bármi is legyen az ideális, ezzel tulajdonképpen a hasi zsírt tudjuk mérni. A nagyon nagy has valószínűleg felesleges testzsírt rejt.

A két említett számhoz nem szükséges ragaszkodni, hisz a testméret is befolyásolja ezt. Ugyanakkor sokszor javaslom, hogy fogyáskor ne csak a testsúlyt, hanem a derékbőséget is mérjék. Néha a súlyunk nem változik, de a kerületünk igen.

Derék-csípő arány

A szív- és érrendszeri betegségek előfordulása kapcsán tesztelték a derék-csípő arányt. A kiszámítás egyszerű: derékbőség osztva a csípő kerületével.

A kísérletek azt mutatják, hogy 0,8-as arány feletti érték magasabb rizikót jelent a szív- és érrendszeri panaszokra. Érdekes megfigyelés, és van benne igazság. Érdemes lehet lemérni.

A zsinór kihívás

Egy szórakoztató módszer lehet a testzsírunk megállapításában a derkébőség-magasság arány. Hajtsunk félbe a testmagasságunkkal megegyező hosszúságú zsinórt és tekerjük a derekunkra.

Ha körbe ér, akkor nincs gond. Ha nem ér körbe, akkor bajban vagyunk, fogyni kellene. A tanulmányok szerint egészen jól mérhető így a helyes testzsír arány.

Konklúzió

Bármilyen módszert is használunk, a két legkézenfekvőbb még mindig a mérleg és a derékbőség. Ha rendszeresen végzünk testmozgást és egészségesen táplálkozunk, akkor valószínűleg nem fogunk elhízni – és így elérhetjük az ideálist testsúlyt.

A BMI index szintén egy egyszerű eszköz, ami jó támpont lehet a céljaink elérésében. Ha pedig komolyabban edzünk úgyis más lehetőségeket kell majd használnunk – az átlagember számára a BMI még mindig nagyon jó.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója