Mi az agar-agar, és hogyan használjam?

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

Az agar-agar (más néven agar, japánul kanten) az “agarofitáknak” nevezett moszatféleségek kocsonyás anyaga. Egy agar-agar telepben rendszerint körülbelül három agarofita, többségében Gelidium-alga található.

A kínaiak és a japánok már évszázadokkal ezelőtt rájöttek, hogyan lehet ezen algák leveleit vízteleníteni, hogy később bármikor újra felhasználhassák (mint a zselatint).

Csakhogy az agar-agar bizonyos értelemben jobb, mint a zselatin. Nem olvad el olyan könnyen, és szilárdabb a szerkezete. Ráadásul az aga-agarnak egyáltalán nincs kalóriaértéke, ami jól jöhet, ha éppen fogyni szeretnénk.

Milyen hatása van agar-agarnak? Hogyan lehet ezt felhasználni, akár ősszel is? Lássuk a hatásait és a felhasználását:

Az agar-agar gyógyhatásai

  • Rendkívül erősen hűt
  • Jót tesz a tüdőnek, jótékony hat a májra
  • Csökkenti a gyulladást
  • Enyhén hashajtó
  • Gyorsítja az emésztést és a fogyást, gyógyíthatja az aranyeret, és segítheti a test megtisztulását a radioaktív elemektől
  • Kiváló kalcium– és vasforrás

Akinek a széklete túl lágy, sokszor hasmenéssel küzd, figyeljen az agar-agar fogyasztásra – hiszen ahogy írtam, az agar-agar enyhén hashajtó hatású lehet!

Agar-agar a konyhában

Az agar-agar rúd, pehely vagy por formájában kapható. Hazánkban elsősorban por formában lehet hozzájutni. Talán a por forma a legkönnyebben felhasználható, de nézzük meg melyikkel mit kell tenni:

Agar-agar rúd előkészítése

  1. Törjük darabokra a rudat
  2. Mossuk meg, csavarjuk ki
  3. Áztassuk 30 percig
  4. Konyharuhán szűrjük át

A lébe, amibe beletesszük (pl.: víz, leves stb.) forraljuk fel, és folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel teljesen az agar-agart.

Agar-agar pehely és por előkészítése

Áztassuk be, melytől meglágyul. A lébe, amibe beletesszük (pl.: víz, leves stb.) forraljuk fel, és folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel teljesen az agar-agart.

Egyszerű agar-agar példa recept

És most lássunk egy egyszerű felhasználási módot, melyet akár ősszel is alkalmazhatunk. Íme az agar-agar gyümölcszselé receptje:

Hozzávalók:

  • 3-4 evőkanál agar-agar pehely – vagy 1/4 teáskanál agar-agar por
  • 6 dl almalé
  • 75 g mazsola
  • 250 g pürésített gyümölcs
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • kevés citromlé – opcionális

Elkészítés:

  1. A lében puhítsuk meg az agar-agart.
  2. Adjuk hozzá a mazsolát és forraljuk fel.
  3. Főzzük nagyjából 5 percig, majd adjuk hozzá a többi összetevőt is.
  4. Alaposan elegyítsük a hozzávalókat, öntsük formába és várjuk meg, míg megszilárdul

Jó étvágyat!

Főkép forrása: cuitandokter.com

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója